Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

A u nas w ciągu ostatnich kilku dni kwitły jeszcze hiacynty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli rozkwitają tulipany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to zdjęcie niestety nie wyszło, ale tulipanek ma ciekawe zabarwienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku może po raz pierwszy doczekam się własnych borówek amerykańskich, bo wreszcie widzę, że kwitną.

Obrazek

Będą też małe ilości porzeczek.

Obrazek

Obrazek

Krzaczki zostały przesadzone jesienią, bo trochę źle im było, raz że niektóre posadzone za głęboko, dwa że zarosły trawskiem.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejscówka na wapieniach, przygotowana specjalnie dla lilii złotogłów. Ciekawe, czy raczy się objawić w tym roku? Liście już wychodzą, ale czy zakwitnie? Zobaczymy.
Te wilczomlecze maja taki piękny miodowo-nektarowy zapach!
Obok ma być zielnik i zastanawiam się - czy ktoś z Was się orientuje :?: - jak się mają toksyny wilczomleczu do zbieranych w pobliżu ziół? Czy muszę odgrodzić wilczomlecz przegrodą? Szkoda mi się go pozbywać, bo tak cudownie pachnie.

Obrazek

Są i szafirki.

Obrazek

Obrazek

I szachownice.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I szachownica perska.

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonia krzewiasta, penstemon, anemonek, miodunka 'Diana Clare', barwinek, pierwiosnki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Humbak
50p
50p
Od: 10 kwie 2013, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daria, staram się wycinać nożycami trawsko, ale jeśli się pojawia go już bardzo dużo, to wokół drzewek punktowo smaruję roundupem, niestety. Wokół krzaków tak nie robię, bo za łatwo by było krzaki zatruć, więc ostatnio wokół jagód i borówek wyłożyłam po prostu matę i na to korę. Trawa nadal nieco przerasta, ale już nie zżera.

W ogóle to pielenie to jest najgorsza robota dla mnie. To łażenie wokół krzewów i wycinanie wszystkiego, co tam poprzerastało, to masakra. Co z tego, że się przy sadzeniu zrobi pięknie wokół, jak za dwa lata już jest masakra. ;)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M zrobił mi rozsadnik, bo nasza główna okrągła rabata wygląda teraz jak plac budowy: przekopujemy, pielimy, przesadzamy. Sporo roślin muszę wysadzić, a potem inaczej je zaaranżować. Także tu mają swoje miejsce tymczasowe.

Obrazek

To jest zdjęcie poglądowe: tak wyglądają kawałeczki korzeni piwonii kupowane w sklepach (często internetowych) - zupełnie bez sensu, dłuuugo sobie poczekam, aż zakwitną. :( Dlatego już więcej takich nie kupię. Poszukam hodowców, którzy sprzedają porządny towar. Wolę zapłacić sporo więcej, ale mieć porządna sadzonkę.

Obrazek

A tu się M wyżywał przekopując warzywnik, bo niestety nie zrobił tego jesienią. Ale dzielnie się spisuje, to mu przyznam.
Najfajniejsza ziemia była tam, gdzie w zeszłym roku były dynie i chwasty nie miały za bardzo jak rosnąć.

Obrazek

-- 28 kwi 2015, o 18:39 --
Humbak pisze:Daria, staram się wycinać nożycami trawsko, ale jeśli się pojawia go już bardzo dużo, to wokół drzewek punktowo smaruję roundupem, niestety. Wokół krzaków tak nie robię, bo za łatwo by było krzaki zatruć, więc ostatnio wokół jagód i borówek wyłożyłam po prostu matę i na to korę. Trawa nadal nieco przerasta, ale już nie zżera.

W ogóle to pielenie to jest najgorsza robota dla mnie. To łażenie wokół krzewów i wycinanie wszystkiego, co tam poprzerastało, to masakra. Co z tego, że się przy sadzeniu zrobi pięknie wokół, jak za dwa lata już jest masakra. ;)
No dokładnie, zrobi się ładnie, ale to tylko na chwilę wystarczy. :(
Awatar użytkownika
Humbak
50p
50p
Od: 10 kwie 2013, o 09:41

Post »

Wiesz, mam sąsiadów, u których wszystko w ogrodzie pod linijkę i oni sarkają na widok naszych mleczy w trawie (a one takie piękne! i przecież tak krótko kwitną, więc nam nie przeszkadzają), pryskają wszystko bez przerwy różnymi rzeczami i w ogóle. Mają ciągle wypielone i cacy. Tylko że mi na to szkoda życia. :D Ja się z tą trawą pogodziłam. Widzę po tych starszych, większych roślinkach, że jak już urosną, to wokół nich już tak bardzo wszystko nie rośnie, więc mniej trzeba pielić. Tak więc czekam, aż wszystko urośnie. :D I się staram nie przejmować. :)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośnie sobie na naszej łące coś takiego: rzeżucha łąkowa, wdzięczna i jadalna.

Obrazek

A ptaki pomogły urozmaicić drzewostan i zasiały nam rządek jarzębów, to jeden z nich.

Obrazek

Tawlina raz jeszcze.

Obrazek

Wiśnia wczesna.

Obrazek

Obrazek

I jeszcze krzewy rozmnażane z patyczków w zeszłym roku:

Obrazek

-- 28 kwi 2015, o 18:49 --
Humbak pisze:Wiesz, mam sąsiadów, u których wszystko w ogrodzie pod linijkę i oni sarkają na widok naszych mleczy w trawie (a one takie piękne! i przecież tak krótko kwitną, więc nam nie przeszkadzają), pryskają wszystko bez przerwy różnymi rzeczami i w ogóle. Mają ciągle wypielone i cacy. Tylko że mi na to szkoda życia. :D Ja się z tą trawą pogodziłam. Widzę po tych starszych, większych roślinkach, że jak już urosną, to wokół nich już tak bardzo wszystko nie rośnie, więc mniej trzeba pielić. Tak więc czekam, aż wszystko urośnie. :D I się staram nie przejmować. :)
Z tego co widziałam, to przynajmniej jedni z tych perfekcyjnych sąsiadów, to nic za bardzo nie mają oprócz trawnika - nuuuda!
Fakt, że jak już się coś przyjmie i urośnie, to samo ciągnie wodę i zarasta glebę, więc i "zielenina" się tam tak nie pcha już.

A ta wiśnia wczesna krzaczasta to jest z tej szkółki, w której byłyśmy razem. :wink:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to na koniec nasz gość, który sobie przyszedł i zaległ pod lilakiem...

Obrazek

... a potem kontemplował na studni.

Obrazek

A teraz muszę ponadrabiać zaległości w waszych ogrodach. ;:65
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Faktycznie piwonia słabej jakości na jej kwiaty to chyba z 5 lat będziesz musiała czekać.
Wiosna piękna u ciebie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wokół nowo sadzonych krzewów najlepiej zrób kołnierz ze starych gazet / ale nie kolorowych /.
Zdają tak samo egzamin jak mata a nic nie kosztują.
Gazetę przysyp lekko ziemią i to wystarczy.
Trawa tak samo przez nie nie przerośnie zbyt szybko a dodatkowo będzie trzymała wilgoć na korzeniach rośliny.
Możesz też wkopać butelkę po mineralce gwintem do ziemi i odciąć dno.
Podlewaj do butelki, która doprowadzi wodę wprost do korzeni a nic nie odparuje z powierzchni.
Tak można sporo wody i pracy zaoszczędzić.
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dario - urocza wiosna u Ciebie. ;:138
Przyznam się, że gromami rzucałam po odpakowaniu przesyłki z korzonkiem piwonii, toteż rozumiem Twoje rozczarowanie. Także następnym razem będę szukała w ogrodniczych bądź u koleżanek Forumek. ;:145
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale masz kolekcję wiosennych pocieszaczy.
Em się napracował. Wyżył się odpowiednio chociaż?
turkucpodjadek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2014, o 02:28

Post »

Tawlina... ja to chyba mam ;)

Piwonię mogę oddać, muszę i tak wykopać w tym roku, a jakoś nie jestem ich fanem.
W kwestii wilczomlecza, mam obok swojego miętę i żyję ;)

Muszę w końcu wrzucić zdjęcia zdjęcia od siebie :evil:
W badylach i barłogu czyli historia zmagań z materią glebowo-zieloną.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filemonku - też mi się tak wydaje, że 5 latek będą budować te swoje grube korzony. :?

Grażynko - spróbuję wyściółkować tekturą niezadrukowaną, bo gazet czarno-białych to jakoś u mnie brak. Na to może będę dawać skoszoną i przeschniętą trawę.

Lucynko - najlepiej chyba u Forumków się zaopatrywać. Bo w sklepach stacjonarnych też nic specjalnego nie widziałam.

Madziu - tak, wyżył się odpowiednio i w domu jest spokój bo do tej pory zmęczony. :twisted:
(Chociaż jak to przeczyta, to już może spokoju nie być.) ;:130

Turkuciu - ja tam zaraz przyjdę do Ciebie w sprawie piwonii, bo chętnie kolejną przygarnę. A zdjęcia jak najbardziej musisz wrzucić. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”