Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Paweł no i super ,ze Ci magnolia kwitnie :lol: a gdzie nowy wątek :?: :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85849

Muszę dodać w podpisie jeszcze . :wink:

Nie zaśmiecajmy . :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

sweetdaisy pisze: Obrazek Obrazek
No, Zuza, takie rozplanowanie robi wrażenie, wiem ile to kosztuje pracy.. nie tylko fizycznej :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wreszcie jedna rabatka dokończona. Dosypana kora, dołożone kamyczki, posadzone obwódki. Z jednej strony obwódka z lawendy, z drugiej liriope szafirkowe. Prezentuje się obecnie tak

Obrazek Obrazek

Do drugiej, tej nowej rabaty kora zakupiona, czeka na wysypanie, ale będą jeszcze małe dosadzanki, więc wtedy dopiero sypnę.
Wandziu, Anito, Chyba jednak padnie na hortensję bukietową. Przynajmniej jedną.
Kasiu, dzięki za identyfikację ptaszka ;:196 Ja w tym temacie jestem noga ;:131
Miłko, moja magnolia to uparciuch jest ;:198 Ale podobno te uparciuchy zakwitają po ok 7-8 latach. Poczekam... ;:224
Soniu, właśnie boję się przymrozków, ale wszyscy doradzają "do gruntu, do gruntu" więc wysadziłam ;:108 Przymrozkom a kysz ;:14
Karolciu, właśnie zastanawiam się nad taką i taką hortensją ;:108
No właśnie Pawle, to było do przewidzenia, że będą znów liście. Cóż pozostaje czekać ;:201
Sabinko, to o czym piszesz, jest właśnie największą moją zmorą. Już wolę sadzenie i zakwasy... ;:173

I dla kochanych odwiedzających, a także dla skrytoczytaczy ;:198 kilka foto z ogrodu
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

No i tutaj roślinka NN. Ma juz ktoś jakieś podejrzenia? _____________________________ A tyle już tylko zostało do wsadzenia :tan

Obrazek Obrazek

Buziole dla wszystkich ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka! Idziesz jak burza! Bardzo podobają mi się Twoje blade tulipany i białe szafirki. Miałam w planach dokupienie na jesieni innych niż te pospolite szafirki ale co rusz czytam, że one słabo przyrastają, albo wręcz wcale czy nawet giną. To chyba sobie daruję. Twoim jednak ostro kibicuję. ;:215 Bo posadzisz je do gruntu?
Teraz czekam na bzy. U ciebie biały, chyba najładniejszy. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, rabata katalogowa ;:oj jak jeszcze zakwitną lawendy... oj, będzie efekt ;:173
Twoja tajemnicza roślinka to pewnie dynia, albo cukinia ;:108
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zuzia - no pełen szacun ;:180 śliczna ta Twoja rabatka i nad tą łamaną pergolą już się zachwycałam , białe szafirki śliczności ja mam tylko te najzwyklejsze i mam wrażenie że jest ich mniej niż rok temu ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza coraz bardziej kolorowa wiosna u Ciebie. ;:31 Tulipany Anelique nabierają w miarę kwitnienia mocnego różu, z pewnością Twoje też. Exotic Emperior to moje ulubione i ciemiernik w podobnych tonacjach śliczny. Czy miłorząb już taki zielony. ;:oj
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Rabatka jak obrośnie będzie fantastyczna. Roślin do wsadzenia zostało Ci jeszcze całkiem sporo. Ja na bzy też czekam.
Śliczna jest ta serduszka biała. Floksy tak gęsto u Ciebie kwitną, u mnie jeszcze ani jednego kwiatka.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Zuziu, pracuś z Ciebie niesamowity, to też efekt od razu widać, po prostu ślicznie ;:108, a i wiosenka piękna kolorowa u Ciebie, narcyzy, tulipanki ;:63, a te floksy szydlaste jak szybko dały pokaz ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, te blade tulipanki, to z tego co wiem jedne z Twoich ulubionych - Angelique, dlatego Tobie się podobają ;:108 Szafirki tak, pójdą do gruntu. Ale masz rację, te białe podobno kapryśne. Cebule kupione w zeszłym roku i wysadzone nie wzeszły wcale. Ja też czekam na bzy. Tym bardziej, że biały będzie kwitł mi pierwszy raz :tan
Sabinko, mam nadzieję, że lawendzie będzie tam dobrze, bo ziemia piaszczysta, przepuszczalna, a dodatkowo dostały skorupki od jajek w korzonki. Z tą dynią albo cukinią to mnie trochę zmartwiłaś. Czekałam na jakąś bardziej spektakularną roślinkę ;:202
Moniko, a u mnie szafirków chyba co roku szersza kępka, a nie dosadzam nowych. Może musisz trochę "podkarmić" cebulki w sezonie?
Soniu, ja mam wsadzone tulipanki mieszane. Te jaśniej różowe to Angelique pomieszane z ciemniej kwitnącymi Wirosa. Biała kępa też mieszana Exotic Emperior z Mondial. Tylko czerwone są z jednego rodzaju - to Rococo. A miłorząb tak, to zdjęcie aktualne. Lubię ten stan tak poskręcanych jeszcze listków ;:108
Madzia, roślinek do wysadzenia jeszcze tylko kilkanaście. Przy tym co już poszło do ziemi to już teraz będzie sama przyjemność. Floksy poszły tak zaledwie w dwa-trzy dni. Wcześniej też długo były pączki.
Ilonko, trochę mnie te rabaty kosztowały zdrowia, ale teraz to już tylko czekać na efekty. Ewentualnie małe kosmetyczne dosadzanie bylinek ;:198 Floksy, jak już pisałam Madzi, długo były w pąkach, ale kilka cieplejszych dni i buch, pootwierały się kwiaty :tan
------------------------------------
A u mnie wreszcie deszcz (jak u wszystkich chyba ;:198 ). Cieszę się, bo sucho było strasznie, a przed samą burzą udało mi się wysypać nawóz na trawnik :tan (lub na to co po zimie z niego zostało ;:306 ) Na długi weekend pogoda podobno średnia. Zobaczymy. Może i dobrze, przyda mi się trochę odpoczynku ;:108
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dolączam do pochwał nowo urządzonej rabatki. Lubię taki ład w ogrodzie. Widzę, że jeszcze dużo roślin sobie sadzisz i właściwie trochę ci tego zazdroszczę, bo mnie z braku miejsca pozostało jedynie pielęgnowanie i podlewanie w tym sezonie. No i trochę prac brukarskich :D
W końcu i u nas spadł nocą deszcz, a więc wszystko ruszy do przodu z wegetacją, bo już marniutko to wyglądało.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmarniał jedyny pęd powojnika diamond ball, ale od korzenia wypuszcza młody. Dziwne, coś mu się widocznie nie podobało.
Za to opłakany wcześniej Henryi idzie jak burza :tan
Obrazek Obrazek

Ale za to hortensja pnąca zaszczyci mnie w tym roku większą ilością kwiatów niż zeszłoroczny jeden :tan
Obrazek Obrazek

A teraz dziwna sprawa. Dwie w tym samym czasie kupione i wysadzone w zeszłym roku hortensje vanilla fraise, rosną obok siebie, taka sama wystawa. Jedna ma takie duże liście, a w drugiej na razie dwa mini pączusie widać. Ale "żywa" jest, gałązki nie są suche. Ciekawostka, czemu jedna wygląda tak, a druga tak:
Obrazek Obrazek

Zaczyna mój bez biały pełny i lilia spring pink już niedługo :heja
Obrazek Obrazek

I na koniec dwie kępki tulipanów mieszanych. Jaśniejsze Angelique i ciemniejsze Wirosa
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka zdecydowanie tulipany Angelique to moja bajka. Mnie niestety z pięciu sztuk wylazły chyba tylko cztery. Muszę to dokładnie sprawdzić. :oops:
Bardzo chciałabym bez, tylko gdzie mam go posadzić?
Powojniki rosną aż miło. ;:215
Z hortensjami nie pomogę, nie mam bladego pojęcia. :roll:
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Z hortensjami u mnie podobnie, mam dwie te same odmiany vanilla fraise, jedna jest zielona, a druga dopiero puszcza liście ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”