Kawałeczek słońca na ziemi
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawałeczek słońca na ziemi
Paweł no i super ,ze Ci magnolia kwitnie
a gdzie nowy wątek

- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85849
Muszę dodać w podpisie jeszcze .
Nie zaśmiecajmy .
Muszę dodać w podpisie jeszcze .
Nie zaśmiecajmy .
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
No, Zuza, takie rozplanowanie robi wrażenie, wiem ile to kosztuje pracy.. nie tylko fizycznej
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Wreszcie jedna rabatka dokończona. Dosypana kora, dołożone kamyczki, posadzone obwódki. Z jednej strony obwódka z lawendy, z drugiej liriope szafirkowe. Prezentuje się obecnie tak

Do drugiej, tej nowej rabaty kora zakupiona, czeka na wysypanie, ale będą jeszcze małe dosadzanki, więc wtedy dopiero sypnę.
Wandziu, Anito, Chyba jednak padnie na hortensję bukietową. Przynajmniej jedną.
Kasiu, dzięki za identyfikację ptaszka
Ja w tym temacie jestem noga
Miłko, moja magnolia to uparciuch jest
Ale podobno te uparciuchy zakwitają po ok 7-8 latach. Poczekam...
Soniu, właśnie boję się przymrozków, ale wszyscy doradzają "do gruntu, do gruntu" więc wysadziłam
Przymrozkom a kysz
Karolciu, właśnie zastanawiam się nad taką i taką hortensją
No właśnie Pawle, to było do przewidzenia, że będą znów liście. Cóż pozostaje czekać
Sabinko, to o czym piszesz, jest właśnie największą moją zmorą. Już wolę sadzenie i zakwasy...
I dla kochanych odwiedzających, a także dla skrytoczytaczy
kilka foto z ogrodu

No i tutaj roślinka NN. Ma juz ktoś jakieś podejrzenia? _____________________________ A tyle już tylko zostało do wsadzenia

Buziole dla wszystkich

Do drugiej, tej nowej rabaty kora zakupiona, czeka na wysypanie, ale będą jeszcze małe dosadzanki, więc wtedy dopiero sypnę.
Wandziu, Anito, Chyba jednak padnie na hortensję bukietową. Przynajmniej jedną.
Kasiu, dzięki za identyfikację ptaszka
Miłko, moja magnolia to uparciuch jest
Soniu, właśnie boję się przymrozków, ale wszyscy doradzają "do gruntu, do gruntu" więc wysadziłam
Karolciu, właśnie zastanawiam się nad taką i taką hortensją
No właśnie Pawle, to było do przewidzenia, że będą znów liście. Cóż pozostaje czekać
Sabinko, to o czym piszesz, jest właśnie największą moją zmorą. Już wolę sadzenie i zakwasy...
I dla kochanych odwiedzających, a także dla skrytoczytaczy

No i tutaj roślinka NN. Ma juz ktoś jakieś podejrzenia? _____________________________ A tyle już tylko zostało do wsadzenia

Buziole dla wszystkich
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuzka! Idziesz jak burza! Bardzo podobają mi się Twoje blade tulipany i białe szafirki. Miałam w planach dokupienie na jesieni innych niż te pospolite szafirki ale co rusz czytam, że one słabo przyrastają, albo wręcz wcale czy nawet giną. To chyba sobie daruję. Twoim jednak ostro kibicuję.
Bo posadzisz je do gruntu?
Teraz czekam na bzy. U ciebie biały, chyba najładniejszy.
Teraz czekam na bzy. U ciebie biały, chyba najładniejszy.
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Zuza, rabata katalogowa
jak jeszcze zakwitną lawendy... oj, będzie efekt
Twoja tajemnicza roślinka to pewnie dynia, albo cukinia
Twoja tajemnicza roślinka to pewnie dynia, albo cukinia
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Zuzia - no pełen szacun
śliczna ta Twoja rabatka i nad tą łamaną pergolą już się zachwycałam , białe szafirki śliczności ja mam tylko te najzwyklejsze i mam wrażenie że jest ich mniej niż rok temu 
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuza coraz bardziej kolorowa wiosna u Ciebie.
Tulipany Anelique nabierają w miarę kwitnienia mocnego różu, z pewnością Twoje też. Exotic Emperior to moje ulubione i ciemiernik w podobnych tonacjach śliczny. Czy miłorząb już taki zielony. 
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Rabatka jak obrośnie będzie fantastyczna. Roślin do wsadzenia zostało Ci jeszcze całkiem sporo. Ja na bzy też czekam.
Śliczna jest ta serduszka biała. Floksy tak gęsto u Ciebie kwitną, u mnie jeszcze ani jednego kwiatka.
Śliczna jest ta serduszka biała. Floksy tak gęsto u Ciebie kwitną, u mnie jeszcze ani jednego kwiatka.
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Zuziu, pracuś z Ciebie niesamowity, to też efekt od razu widać, po prostu ślicznie
, a i wiosenka piękna kolorowa u Ciebie, narcyzy, tulipanki
, a te floksy szydlaste jak szybko dały pokaz 
- sweetdaisy

Aneczko, te blade tulipanki, to z tego co wiem jedne z Twoich ulubionych - Angelique, dlatego Tobie się podobają
Szafirki tak, pójdą do gruntu. Ale masz rację, te białe podobno kapryśne. Cebule kupione w zeszłym roku i wysadzone nie wzeszły wcale. Ja też czekam na bzy. Tym bardziej, że biały będzie kwitł mi pierwszy raz
Sabinko, mam nadzieję, że lawendzie będzie tam dobrze, bo ziemia piaszczysta, przepuszczalna, a dodatkowo dostały skorupki od jajek w korzonki. Z tą dynią albo cukinią to mnie trochę zmartwiłaś. Czekałam na jakąś bardziej spektakularną roślinkę
Moniko, a u mnie szafirków chyba co roku szersza kępka, a nie dosadzam nowych. Może musisz trochę "podkarmić" cebulki w sezonie?
Soniu, ja mam wsadzone tulipanki mieszane. Te jaśniej różowe to Angelique pomieszane z ciemniej kwitnącymi Wirosa. Biała kępa też mieszana Exotic Emperior z Mondial. Tylko czerwone są z jednego rodzaju - to Rococo. A miłorząb tak, to zdjęcie aktualne. Lubię ten stan tak poskręcanych jeszcze listków
Madzia, roślinek do wysadzenia jeszcze tylko kilkanaście. Przy tym co już poszło do ziemi to już teraz będzie sama przyjemność. Floksy poszły tak zaledwie w dwa-trzy dni. Wcześniej też długo były pączki.
Ilonko, trochę mnie te rabaty kosztowały zdrowia, ale teraz to już tylko czekać na efekty. Ewentualnie małe kosmetyczne dosadzanie bylinek
Floksy, jak już pisałam Madzi, długo były w pąkach, ale kilka cieplejszych dni i buch, pootwierały się kwiaty 
------------------------------------
A u mnie wreszcie deszcz (jak u wszystkich chyba
). Cieszę się, bo sucho było strasznie, a przed samą burzą udało mi się wysypać nawóz na trawnik
(lub na to co po zimie z niego zostało
) Na długi weekend pogoda podobno średnia. Zobaczymy. Może i dobrze, przyda mi się trochę odpoczynku 
Sabinko, mam nadzieję, że lawendzie będzie tam dobrze, bo ziemia piaszczysta, przepuszczalna, a dodatkowo dostały skorupki od jajek w korzonki. Z tą dynią albo cukinią to mnie trochę zmartwiłaś. Czekałam na jakąś bardziej spektakularną roślinkę
Moniko, a u mnie szafirków chyba co roku szersza kępka, a nie dosadzam nowych. Może musisz trochę "podkarmić" cebulki w sezonie?
Soniu, ja mam wsadzone tulipanki mieszane. Te jaśniej różowe to Angelique pomieszane z ciemniej kwitnącymi Wirosa. Biała kępa też mieszana Exotic Emperior z Mondial. Tylko czerwone są z jednego rodzaju - to Rococo. A miłorząb tak, to zdjęcie aktualne. Lubię ten stan tak poskręcanych jeszcze listków
Madzia, roślinek do wysadzenia jeszcze tylko kilkanaście. Przy tym co już poszło do ziemi to już teraz będzie sama przyjemność. Floksy poszły tak zaledwie w dwa-trzy dni. Wcześniej też długo były pączki.
Ilonko, trochę mnie te rabaty kosztowały zdrowia, ale teraz to już tylko czekać na efekty. Ewentualnie małe kosmetyczne dosadzanie bylinek
------------------------------------
A u mnie wreszcie deszcz (jak u wszystkich chyba
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Dolączam do pochwał nowo urządzonej rabatki. Lubię taki ład w ogrodzie. Widzę, że jeszcze dużo roślin sobie sadzisz i właściwie trochę ci tego zazdroszczę, bo mnie z braku miejsca pozostało jedynie pielęgnowanie i podlewanie w tym sezonie. No i trochę prac brukarskich 
W końcu i u nas spadł nocą deszcz, a więc wszystko ruszy do przodu z wegetacją, bo już marniutko to wyglądało.
W końcu i u nas spadł nocą deszcz, a więc wszystko ruszy do przodu z wegetacją, bo już marniutko to wyglądało.
- sweetdaisy

Zmarniał jedyny pęd powojnika diamond ball, ale od korzenia wypuszcza młody. Dziwne, coś mu się widocznie nie podobało.
Za to opłakany wcześniej Henryi idzie jak burza

Ale za to hortensja pnąca zaszczyci mnie w tym roku większą ilością kwiatów niż zeszłoroczny jeden

A teraz dziwna sprawa. Dwie w tym samym czasie kupione i wysadzone w zeszłym roku hortensje vanilla fraise, rosną obok siebie, taka sama wystawa. Jedna ma takie duże liście, a w drugiej na razie dwa mini pączusie widać. Ale "żywa" jest, gałązki nie są suche. Ciekawostka, czemu jedna wygląda tak, a druga tak:

Zaczyna mój bez biały pełny i lilia spring pink już niedługo

I na koniec dwie kępki tulipanów mieszanych. Jaśniejsze Angelique i ciemniejsze Wirosa

Za to opłakany wcześniej Henryi idzie jak burza

Ale za to hortensja pnąca zaszczyci mnie w tym roku większą ilością kwiatów niż zeszłoroczny jeden

A teraz dziwna sprawa. Dwie w tym samym czasie kupione i wysadzone w zeszłym roku hortensje vanilla fraise, rosną obok siebie, taka sama wystawa. Jedna ma takie duże liście, a w drugiej na razie dwa mini pączusie widać. Ale "żywa" jest, gałązki nie są suche. Ciekawostka, czemu jedna wygląda tak, a druga tak:

Zaczyna mój bez biały pełny i lilia spring pink już niedługo

I na koniec dwie kępki tulipanów mieszanych. Jaśniejsze Angelique i ciemniejsze Wirosa

- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuzka zdecydowanie tulipany Angelique to moja bajka. Mnie niestety z pięciu sztuk wylazły chyba tylko cztery. Muszę to dokładnie sprawdzić.
Bardzo chciałabym bez, tylko gdzie mam go posadzić?
Powojniki rosną aż miło.
Z hortensjami nie pomogę, nie mam bladego pojęcia.
Bardzo chciałabym bez, tylko gdzie mam go posadzić?
Powojniki rosną aż miło.
Z hortensjami nie pomogę, nie mam bladego pojęcia.
- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Z hortensjami u mnie podobnie, mam dwie te same odmiany vanilla fraise, jedna jest zielona, a druga dopiero puszcza liście ;)