Mój ogród wśród łąk część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 4

Post »

Małgosiu rewolucja z przesadzaniem. ;:oj Sadzonki wypasione, moja kleome ma 3 cm. ;:306 Pięknie podglądnęłaś pąki kwiatowe. ;:138 Mam włókninę na wysianych warzywach i jak wiatr, to biegam poprawiać, bo ląduje na płocie. Dzieciaki mają radość z piesia. ;:215
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Ale duże zasiewy - super.... Ja kupiłam por i seler do zrobienia rozsady i najpierw było ciągle coś innego, a potem koleżanka, której wszystko się udaje (nie wiem, jak ona to robi) powiedziała, że mam się w rozsady ie bawic, ona wszystko sieje do gruntu i rośnie.... uch... Warto jeszcze zrobic rozsadę? Może tak pół na pół?

PS - Mój bratanek ostatnio też pytał, czy może na Rozie pojeździc.
PS2 ;) Odnośnie pytania Maski - ja dziś dzwonię umawiac się na sterylkę, bo boję się, że młoda zaciążyła.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja mama też prosto do gruntu daje. I jakoś jej warzywa rosną.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słomy zazdroszczę! Jakoś zawsze lubiłam ten element i do ściółkowania i do ogacania róż. Teraz nie mam już dojścia i musze radzić sobie bez niej!
Jak zawsze kibicuje Twojemu warzywnikowi. Ja z tych cudów mam jedynie pomidory ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam kochani w słoneczny, aczkolwiek wietrzny bardzo poniedziałek. Zaczynam urlop i mam nadzieję zrealizować wszelkie wcześniejsze plany. Ale cóż, nie ukrywam że i pogoda mogłaby mnie porozpieszczać. Cóż, jak się nie ma co się lubi....to zawsze można wsiąść w samolot i poszukać słoneczka i ciepełka na innych lądach. :D

Plany ogrodowe na dzisiaj:
* poszerzyć jedną taką rabatę i posadzić na niej kilka bylin
* posadzić nową hortensję bukietową
* posadzić dalie
* posadzić na nowe hostowisko wszystkie wykopane w sobotę hosty

Może się uda ;:173

Marysiu Wy - Zapodziałaś się przez jakiś czas, ale dobrze że już jesteś. ;:196
Bakłażany są dla mnie nowością, oczywiście nie w kwestii smaku i znajomości tego warzywa, ale w kwestii uprawy w moim warzywniczku. Zobaczymy. :wit

Marysiu Masko - Śliczny piesek Marty, ale oglądając zdjęcie nie on mnie urzekł, tylko ta cudna dziewczynka która z nim pozuje. Cudo po prostu, a zdjęcie konkursowe ;:333
Moja Pepsi dostała zastrzyk anty, założyłam jej kalendarzyk. Znajomy wet przyjechał i hurtowo podziałał z moim zwierzyńcem. Mój M twardo odmawiał pojechania z Pepsi na sterylkę. Dlatego czuwam ja.
Karczochy też mam, wyszło mi siedem dorodnych sadzonek. Mam nadzieję, że posmakuję w tym sezonie smaku karczocha z mojego ogródka.I okryję słomą, zobaczymy. Przed nornicami może by coś posadzić odstraszającego w pobliżu karczochów?

Madzia - Do tej pory w międzyrzędzia kładłam skoszoną trawę. Teraz słoma musi być, robimy zapasy....dla kunia. Troszkę mu podebrałam. ;:224 A już się cieszę na myśl, że będę miała swój własny obornik koński. Dla każdego coś dobrego....chociaż cały czas pomysł koński mnie przeraża.Cała rodzinka zaangażowana, a co będzie ? Mam nadzieję, że sama nie zostanę z pracą przy koniu. Bo ja nie oddaję, nie sprzedaję....mam i już. ;:108

Grażynko - Anemony nie lubią przesadzania. Ale z kolei lubią też słoneczko i odwdzięczą się na pewno. Ja bym przesadziła teraz, z większą bryłą ziemi, żeby nie uszkodzić niczego. ;:333

Aniu Anabuko - Ja ogórki do gruntu sieję, zawsze 8 maja, bo ogórki się sieje w Stanisława. Babcia moja tak kazała i tak robię.
Arbuza w tym roku też bym chciała, dlatego eksperymentalnie posiałam. Mam nadzieję, że w tym sezonie nie pomylę doniczek z dyniowatymi. ;:224

Aniu ASK - Ważne, że mnie znalazłaś. Wieje i u mnie, aż gwiżdże. A na zewnątrz świata nie widać, tak zapylone. Pranie powieszę, wyschnie w locie. :;230
U mnie też krokusy dopiero co przekwitły. Zimna ta wiosna, w zeszłym roku było inaczej. ;:108

Mati - Kapustę posiałam i miałam nadzieję, że będę mieć własną. Coś mi załatwiło moje flance, dlatego posadziłam kupne flance. A kapustę kolejną posiałam, może się uda?
Truskawki już też bym chętnie schrupała. Najlepsze są z krzaczka zerwane.

Karolka - Pepsi codziennie spaceruje z Zuzą, a potem ćwiczą skoki :lol:

Monia - Różnie czytałam na temat zimowania anemonów. Ja zostawiam w gruncie. Można w razie ostrych mrozów, jak nie będzie śniegu dać na nie stroisz i już. Ja nie mam gdzie chować, bo dalie i miecze zabierają mi już sporo miejsca w mikro przechowalni. A poza tym....ja mam sklerozę i lepiej jak siedzą tam, gdzie siedzą. :D
Słomę mam, bo koń będzie, to musieliśmy znaleźć dojście. A do tej pory starczała mi skoszona trawa, i już niedługo trzeba będzie kosić. :wit

Soniu - Cleome jest dla mnie nowością, wysiałam szybciej, bo czytałam że tak trzeba. Piękne kwiaty, może uda się zebrać własny siew. Liczę na to.
Zasiewów nie okrywam, muszą się hartować. Jedynie kapuście chciałam pomóc, ale wiatr był złośliwy i już kapucha też się hartuje. ;:224 Strasznie wietrzna ta wiosna ;:145

Aguś - A ile ma Roza, że już by zaciążyła?? Miała już cieczkę? Pepsi po raz pierwszy się szczeniła jak miała 2 lata skończone.
Nie wiem, czy por i seler siany do gruntu da radę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś kliknęłam i poszedł a ja nie skończyłam pisać :D

Aguś - Ja zawsze siałam i robiłam rozsady, spróbuj ....a ja też spróbuję i porównam. Może coś w tym jest.

Marta - Ja nigdy pora i selera do gruntu nie siałam, zawsze robiłam rozsady. Ale skoro mówisz, że mama tak robi...spróbuję w tym roku i sama się przekonam. :wit

Miłeczko - Uwielbiam warzywa, a jeszcze mam fioła na punkcie ekologicznych upraw, dlatego cieszę się, że przez jakąś część w roku mogę sobie poużywać z moimi własnymi. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, chyba wcześniej nie doczytałam... czy dobrze zrozumiałam? Będziesz miała konia?
Jeśli tak, to ;:215 Przyjemne z pożytecznym - ( myślę o oborniku) :)
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Małgosiu - Roza ma dopiero pół roku, więc też mam wątpliwości, ale w okresie wielkanocy okoliczne psy za nią szalały, łącznie z towarzyszem zabaw, który "bzykał" zamiast spacerowac i się bawic, więc się boję... ale pogadam z weterynarzem - może da się najpierw upewnic, czy zaciążyła, a sterylkę zrobic dopiero około roku - tak bym chciała.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu ależ się u Ciebie dzieje. ;:oj
Tyle wysiewów. I kapuchy już w polu z fruwającymi kieckami. :wink:
Tulipan o geometrycznym kształcie bardzo elegancki. ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MAŁGOSIU ale twoje sadzonki już duże, Kleome wydaje się wiegachne czy takie jest, ja tez mam posiane po raz pierwszy z nasionek od forumek, powschodziły i trzeba teraz je pikować :?: zielona w tym bo jestem ale chciała bym aby u mnie zagościły.
A czy na przyszły sezon rozsieją się same czy jednak wymagają wysiewania w domu :?:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Dawaj czas od czasu swojego Pepsi, to wspaniały pies ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Jeśli dobrze wyczytała z tym konikiem to się chyba do Ciebie z taczką wybiorę ;:306 ;:306 ;:306
A plan ambitny , urlop powiadasz - Gosiu a tak wpadłabyś do mnie troszku ;:215 też mam troszku planów ale czasu jakoś nie staje ;:196
Ani mieczy , ani dali - co ze mną w tym roku ;:223 nawet nie mam ich jeszcze w planach a tu już 20ty kwiecień ;:223 Matulu jakie ja mam opóźnienie ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gosiu powiem szczerze, że nigdy nie jadłam bakłażanów i jestem ogromnie ciekawa jak się spiszą w naszych warunkach, koniecznie pokazuj dalszy ich rozwój ;:108
Poprawy pogody życzę :wit na moim wygwizdowie łeb urywa ;:219
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam niedawno z ogrodowania. Wiało jak....w kieleckim :wink: gdyby to Becia przeczytała to szybko bym miała odpis na takie porównanie ;:oj . Ale Becia ma karę i jestem bezpieczna. :D
Dalie posadziłam, hosty i hortensję również. Posadziłam podrośnięte już bakłażany do większych doniczek.Porozrzucałam kompostowej ziemi na rabatach i nie dokończyłam poszerzania rabaty :( Nie dałam już rady fizycznie, bo w trakcie prac powstała nowa koncepcja i trochę mi zejdzie.

Dorotko - Koń będzie. Nie jest to najlepszy pomysł, ale Zuza na kolanach ;:173 przysięgała że będzie sama z dziadkiem sprzątała. Ja się koni boję, ale obornikiem nie pogardzę. :D

Aguś - To raczej niemożliwe, żeby Roza zaszła podczas igraszek. Za młoda. Ale dla pewności idź do weta. Swoją drogą, ludzie mają łatwiej. Nasiusiają na papierek i już. Wiadomo jak będzie dalej. Czy spokojnie śpisz, czy....no właśnie a propos będę babcią i już w grudniu ;:196

Aniu - Jak się u mnie nic nie dzieje, to znaczy że ja chora jestem :;230

Krysiu -Ja w kwestii kleome za dużo Ci kochana nie pomogę. To mój debiut, ale z tego co słyszałam są jednoroczne i wcześniej posadzone dają gwarancję zebrania nasion na przyszły sezon. ;:108

Karolka - Ok ;:196

Monia - Ja już musiałam iść na urlop, bo jeszcze ciut i .....no nie będę się wysławiała. Póki co, nadrabiam wszystkie możliwe zaległości. W wolnej chwili zostanie chałupka do generalnego odszczurzenia, bo zaległości mam przeokropne.
Obornik mogę przesłać kurierem ;:224 Miecze moje też jeszcze siedzą w trocinach :D

Aniu - Bakłażany są mało aromatycznym owocem ( nie warzywem, jak sądzą niektórzy) dlatego wymaga dodatków smakowych w postaci przypraw, warzyw. Przepisów jest mnóstwo. Idealnie smakuje grilowany, jak również ugotowany w postaci dipa lub pasty. Dodaję go do zapiekanek, faszeruję. Tylko przyjmij cenną radę. On lubi pić tłuszcz. Dlatego przed położeniem na patelnię dobrze go posmarować oliwą, wtedy nie przyjmie nic więcej i będzie zdrowiej. ;:136
Bardzo chciałabym mieć własne bakłażany. Trzymaj kciuki.

W ogrodzie powoli zaczynają kwitnąć tulipany....ale szału nie robią, za zimno, ich koleżanki siedzą jeszcze w pączkach

Obrazek

Popikowałam lobelię, nie wyszło patykiem od szaszłyków ani wykałaczką....palcami zrobiłam :D

Obrazek

Zatrwian wrębny...nie lubię jego ususzonych kwiatów, ale obiecałam koleżance bo ona lubi a ma tylko balkon

Obrazek

Bazylia zaczyna....moja ulubiona przyprawa ;:167

Obrazek

Lekkomyślny por grymasi....nie wie, że na ryneczku już gotowe flance mają? :evil:

Obrazek

Papryki

Obrazek

Karczochy

Obrazek

Malutki wie co robi

Obrazek

W domu zawsze mam świeże kwiaty, tym razem trafiłam na wspaniałe tulipany w pudrowym różu

Obrazek

:wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Znaczy plan nie wykonany, bo nastąpiła zmiana koncepcji ;:306 . Z tym końskim to i ja bym nie pogardziła, szczególnie przy takich pogodach, trzymam kciuki za Twoje bakłażany, uwielbiam ale nie eksperymentowałam. Ale pochwalę się, że pory to ja mam lepsze ;:170 , za to brukselki, kapusty, kalarepy - już wiem, że nie będzie -padły, no chyba że na rynku później kupię. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”