Agave - agawa

ODPOWIEDZ
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Agave - agawa

Post »

Ja radziłabym przesadzić agawę z tak przerośniętą bryłą korzeniową.
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2013, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magda1975 pisze:Ja radziłabym przesadzić agawę z tak przerośniętą bryłą korzeniową.
A czy przesadzając mam rozluźniać korzenie ( próbować je rozplątać ) czy zostawić tak jak są i dać w większą donica.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo

Moje agawy na polu :wit
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

[quote="Piotr=)"]michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo

Moje agawy na polu :wit

A to moja w całości tyle, że krzywo posadzona z stąd taka kipnięta przesadzając do większej donicy przy okazji posadzę ją prosto :D w tej donicy to już nie było by możliwe bez rozczepienia bryły tak idealnie jest dopasowana do donicy. Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja przesadzałem w tamtym roku takie duże było nie łątwo ale dałem radę na foto jeszcze nie przesadzone
Obrazek
Spis tematów
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

[quote="Piotr=)"]michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo

Panie Piotrze a co Pan robi, że ta odmiana jak moja agawa marginata u Pana ma ładny ciemno zielony kolor, moja taka wyblakła, mimo że całą zimę spędza w chłodnym i jasnym pomieszczeniu. Stosuje Pan nawozy do uprawy agaw ?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nawożęe jak wszystkie rosliny one potrzebują nawozu aby ładnie wyglądały stosuję azofoskę do nich co 2 miesiące podsypuję je delikatnie a w zimie nie nawożę wcale stoją w piwnicy w chłódzie bez podlewania :wit
Spis tematów
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeszcze jedno pytanie czy można przycinać korzenie agawy u podstawy np część korzeni która oplata drenaż, i czy ktoś to robi?
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Nie ma najmniejszego problemu i obaw...można przycinać korzenie...

...czekamy z niecierpliwością na cieplejsze noce...i na dwór...Ostatnie nabytki...

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jacekopole71 pisze:Nie ma najmniejszego problemu i obaw...można przycinać korzenie...
Pytałem o te przycinanie, bo kupiłem książkę, w której pisze, że nie wolno dołączam zdjęcia okładki książki i fragmentu z niej. A czy Pan osobiście stosował takie zabiegi i nic się nie działo? Na jednym z zdjęć mojej mojej agawy ( bryły korzeniowej ) widać jak korzenie w mojej agawie owinęły się o drenaż na wet od spodu tak że stanowią całość i pytanie, co przesadzając mam z tym zrobić odciąć korzenie u podstawy tak, aby kamyczki drenażowe wypadły i wtedy sadzić do nowej większej donicy, jak muszę ten zabieg prawidłowo wykonać ?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Literatura i w niej zawarte porady nie zawsze idą w parze z praktyką...Ja osobiście nie raz przycinałem korzenie i to bardzo mocno swoim agawom...Nigdy nic złego się nie działo.
Prosze zobaczyć ten filmik, a w szczególności system korzeniowy....
http://www.youtube.com/watch?v=EjO5uG-6pIY
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W książce jest sporo błędów. Np. to, że to że opuncja to roślina jednoliścienna oraz to, że nie potrafi odbudować uszkodzonych korzeni. Jedną z podstawowych cech przystosowawczych sukulentów do życia na pustyni jest umiejętność szybkiego odbudowania systemu korzeniowego po długim okresie suszy. Dlatego obcinanie korzeni im nie szkodzi. Także nie wymagają sadzenia do wilgotnego podłoża bo znakomicie obchodzą się bez wody w substracie nawet w dłuższych okresach czasu liczonych w miesiącach. Jedyne, co należy unikać to sadzenia sukulentów do wilgotnego podłoża po obcięciu korzeni. Wtedy w rany mogą wdać się infekcje i roślina może mieć problem z przeżyciem. Najlepiej te rośliny sadzić do suchego podłoża a pierwsze podlanie należy wykonać po 1-2 tygodniach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przypomnę się jeszcze z tym, co wcześniej pisałem:
Na jednym z zdjęć mojej agawy ( bryły korzeniowej) widać jak korzenie w mojej agawie owinęły się o drenaż na wet od spodu tak, że stanowią całość i pytanie, co przesadzając mam z tym zrobić odciąć korzenie u podstawy jak plaster tak, aby kamyczki drenażowe wypadły czy rozplątać i te, co dłuższe odcinać i wtedy sadzić do nowej większej donicy, jak muszę ten zabieg prawidłowo wykonać? I czy donica większa średnicą o 5 do 6 cm nie będzie za duża, bo taką bym potrzebował, aby tym razem posadzić ją prosto, do mniejszej nie ma szans, bo nie dam rady bryły korzeniowej na tyle odchylić, aby góra rosła prosto.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Doniczka może być nawet większa niż 6cm , korzeni nie rozplątuj tylko przytnij tak jak są uformowane po wybiciu .
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze nabytki

Obrazek Obrazek
Spis tematów