Agave - agawa
Re: Agave - agawa
Ja radziłabym przesadzić agawę z tak przerośniętą bryłą korzeniową.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy przesadzając mam rozluźniać korzenie ( próbować je rozplątać ) czy zostawić tak jak są i dać w większą donica.magda1975 pisze:Ja radziłabym przesadzić agawę z tak przerośniętą bryłą korzeniową.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo
Moje agawy na polu

Moje agawy na polu

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
[quote="Piotr=)"]michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo
Moje agawy na polu
A to moja w całości tyle, że krzywo posadzona z stąd taka kipnięta przesadzając do większej donicy przy okazji posadzę ją prosto
w tej donicy to już nie było by możliwe bez rozczepienia bryły tak idealnie jest dopasowana do donicy. 
Moje agawy na polu

A to moja w całości tyle, że krzywo posadzona z stąd taka kipnięta przesadzając do większej donicy przy okazji posadzę ją prosto

- Piotr=)
ja przesadzałem w tamtym roku takie duże było nie łątwo ale dałem radę na foto jeszcze nie przesadzone

Spis tematów
-
[quote="Piotr=)"]michal80 zostaw tak jak jest daj minimalnie wiekszą donicę i tyle ja swoje agawy przesadzam co 3-4 lata one nie wymagają tego aż tak bardzo
Panie Piotrze a co Pan robi, że ta odmiana jak moja agawa marginata u Pana ma ładny ciemno zielony kolor, moja taka wyblakła, mimo że całą zimę spędza w chłodnym i jasnym pomieszczeniu. Stosuje Pan nawozy do uprawy agaw ?
Panie Piotrze a co Pan robi, że ta odmiana jak moja agawa marginata u Pana ma ładny ciemno zielony kolor, moja taka wyblakła, mimo że całą zimę spędza w chłodnym i jasnym pomieszczeniu. Stosuje Pan nawozy do uprawy agaw ?
- Piotr=)
nawożęe jak wszystkie rosliny one potrzebują nawozu aby ładnie wyglądały stosuję azofoskę do nich co 2 miesiące podsypuję je delikatnie a w zimie nie nawożę wcale stoją w piwnicy w chłódzie bez podlewania 

Spis tematów
-
Jeszcze jedno pytanie czy można przycinać korzenie agawy u podstawy np część korzeni która oplata drenaż, i czy ktoś to robi?
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
-
Pytałem o te przycinanie, bo kupiłem książkę, w której pisze, że nie wolno dołączam zdjęcia okładki książki i fragmentu z niej. A czy Pan osobiście stosował takie zabiegi i nic się nie działo? Na jednym z zdjęć mojej mojej agawy ( bryły korzeniowej ) widać jak korzenie w mojej agawie owinęły się o drenaż na wet od spodu tak że stanowią całość i pytanie, co przesadzając mam z tym zrobić odciąć korzenie u podstawy tak, aby kamyczki drenażowe wypadły i wtedy sadzić do nowej większej donicy, jak muszę ten zabieg prawidłowo wykonać ?jacekopole71 pisze:Nie ma najmniejszego problemu i obaw...można przycinać korzenie...

- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Literatura i w niej zawarte porady nie zawsze idą w parze z praktyką...Ja osobiście nie raz przycinałem korzenie i to bardzo mocno swoim agawom...Nigdy nic złego się nie działo.
Prosze zobaczyć ten filmik, a w szczególności system korzeniowy....
http://www.youtube.com/watch?v=EjO5uG-6pIY
Prosze zobaczyć ten filmik, a w szczególności system korzeniowy....
http://www.youtube.com/watch?v=EjO5uG-6pIY
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W książce jest sporo błędów. Np. to, że to że opuncja to roślina jednoliścienna oraz to, że nie potrafi odbudować uszkodzonych korzeni. Jedną z podstawowych cech przystosowawczych sukulentów do życia na pustyni jest umiejętność szybkiego odbudowania systemu korzeniowego po długim okresie suszy. Dlatego obcinanie korzeni im nie szkodzi. Także nie wymagają sadzenia do wilgotnego podłoża bo znakomicie obchodzą się bez wody w substracie nawet w dłuższych okresach czasu liczonych w miesiącach. Jedyne, co należy unikać to sadzenia sukulentów do wilgotnego podłoża po obcięciu korzeni. Wtedy w rany mogą wdać się infekcje i roślina może mieć problem z przeżyciem. Najlepiej te rośliny sadzić do suchego podłoża a pierwsze podlanie należy wykonać po 1-2 tygodniach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Przypomnę się jeszcze z tym, co wcześniej pisałem:
Na jednym z zdjęć mojej agawy ( bryły korzeniowej) widać jak korzenie w mojej agawie owinęły się o drenaż na wet od spodu tak, że stanowią całość i pytanie, co przesadzając mam z tym zrobić odciąć korzenie u podstawy jak plaster tak, aby kamyczki drenażowe wypadły czy rozplątać i te, co dłuższe odcinać i wtedy sadzić do nowej większej donicy, jak muszę ten zabieg prawidłowo wykonać? I czy donica większa średnicą o 5 do 6 cm nie będzie za duża, bo taką bym potrzebował, aby tym razem posadzić ją prosto, do mniejszej nie ma szans, bo nie dam rady bryły korzeniowej na tyle odchylić, aby góra rosła prosto.
Na jednym z zdjęć mojej agawy ( bryły korzeniowej) widać jak korzenie w mojej agawie owinęły się o drenaż na wet od spodu tak, że stanowią całość i pytanie, co przesadzając mam z tym zrobić odciąć korzenie u podstawy jak plaster tak, aby kamyczki drenażowe wypadły czy rozplątać i te, co dłuższe odcinać i wtedy sadzić do nowej większej donicy, jak muszę ten zabieg prawidłowo wykonać? I czy donica większa średnicą o 5 do 6 cm nie będzie za duża, bo taką bym potrzebował, aby tym razem posadzić ją prosto, do mniejszej nie ma szans, bo nie dam rady bryły korzeniowej na tyle odchylić, aby góra rosła prosto.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Doniczka może być nawet większa niż 6cm , korzeni nie rozplątuj tylko przytnij tak jak są uformowane po wybiciu .