Póki co, usuwam wszystkie pąki kwiatowe, by nie osłabiały rośliny i powoli przygotowuję growboxa pod rozsady dyniowatych. A tu kilka zdjęć:

Growbox jest niestety trochę zasyfiały, bo nie mam nigdy czasu aby wysprzątać ze środka tą ziemię

.Możesz kupić świetlówki niebieskie  https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... bieska+36W
 .Możesz kupić świetlówki niebieskie  https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... bieska+36W 
 Lustra podklejone do płyty pilśniowej znalazłem kiedyś wyrzucone, jak przechodziłem na tyłach PoloMarketu. Zaniosłem je do domu, pozbijałem gwoździami (trzeba było wytłuc trochę szkła po bokach, żeby w ogóle dało się jakoś połączyć), z tyłu podkleiłem folię aluminiową, a świetlówkę w oprawie zamocowałem na szarą taśmę. I wszystko jakoś działa, ale pięknym bym go nie nazwał
 Lustra podklejone do płyty pilśniowej znalazłem kiedyś wyrzucone, jak przechodziłem na tyłach PoloMarketu. Zaniosłem je do domu, pozbijałem gwoździami (trzeba było wytłuc trochę szkła po bokach, żeby w ogóle dało się jakoś połączyć), z tyłu podkleiłem folię aluminiową, a świetlówkę w oprawie zamocowałem na szarą taśmę. I wszystko jakoś działa, ale pięknym bym go nie nazwał  

.Poza tym stosunek czerwony/niebieski 4:1 ,to bardziej na kwitnienie.Nawet gdyby te diody miały sprawność 50% ,to  trzy oprawy dały by światła tyle,co jedna rura  36W do roślin za 23 zł w O...tak to robi.Cudów nie ma, dioda to nie perpetuum mobile.Jak nie pobiera energii,to i nie oddaje jej w postaci światła.Widać to po rozsadzie.Amen.
 .Poza tym stosunek czerwony/niebieski 4:1 ,to bardziej na kwitnienie.Nawet gdyby te diody miały sprawność 50% ,to  trzy oprawy dały by światła tyle,co jedna rura  36W do roślin za 23 zł w O...tak to robi.Cudów nie ma, dioda to nie perpetuum mobile.Jak nie pobiera energii,to i nie oddaje jej w postaci światła.Widać to po rozsadzie.Amen.

Korzenie ładnie poprzerastały podłoże. Kombinuj tak,aby nie było problemów z przesuszaniem podłoża,co w wąskich donicach jest bardziej prawdopodobne.
 Korzenie ładnie poprzerastały podłoże. Kombinuj tak,aby nie było problemów z przesuszaniem podłoża,co w wąskich donicach jest bardziej prawdopodobne.piotrgls pisze:Witam Serdecznie. Jakiej wielkości doniczki preferujecie. Te papryczki które mam w domu sadzone już w grudniu w 1,5 litrowe doniczki pomimo tego , że większa część kwiatów opadła mają po kilka wykształconych papryczek. W tym roku chciałbym w donicach pod koniec maja lub na początku czerwca wystawić je na działce pod gołe niebo , będzie tego z 50 szt. Z tego co czytałem na forum to jedni preferują szerokie i płaskie inni z kolei wąskie i wysokie. Chciałbym już zakupić doniczki i nie mogę się zdecydować jakie będą najlepsze. Pozdrawiam.
 i wtedy przy odpowiedniej opiece minimum 10kg z krzaka prawie pewne..
 i wtedy przy odpowiedniej opiece minimum 10kg z krzaka prawie pewne..

Santa fe Grande wystarczy 12l, pozostałe im więcej tym lepiej. Cyklon? IMHO nie warto... tani w intermarche, w wielu rejonach PL dobrze owocuje w gruncie /posadzony po ogrodnikach/.piotrgls pisze:Witam. Sa to odmiany Cayenne , Cyklon , Santa fe Grande , Picante Lungo , Habanero Orange , Habanero red Savina.