Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Ja swoje papryczki trzymałem dotąd w growboksie, te większe powędrowały ostatnio na regalik przy oknie. Muszę jednak z przykrością stwierdzić, że ledowa świetlówka nie sprawdza się tak dobrze, jak można sobie wymarzyć. Projektowano ją ewidentnie z myślą o piwnicznej uprawie marychy. Rośliny wprawdzie są zdrowe i ładnie rosną, ale wszystkie Big - dostały pączków i próbują kwitnąć, będąc sporo mniejsze niż docelowy owoc. Przydałoby się więcej światła o niebieskiej barwie, które wpływa na wzrost wegetatywny.
Póki co, usuwam wszystkie pąki kwiatowe, by nie osłabiały rośliny i powoli przygotowuję growboxa pod rozsady dyniowatych. A tu kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Growbox jest niestety trochę zasyfiały, bo nie mam nigdy czasu aby wysprzątać ze środka tą ziemię ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Growbox prima sort,szacun ;:333 .Możesz kupić świetlówki niebieskie https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... bieska+36W
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Mimo wszystko pełna prowizorka :lol: Lustra podklejone do płyty pilśniowej znalazłem kiedyś wyrzucone, jak przechodziłem na tyłach PoloMarketu. Zaniosłem je do domu, pozbijałem gwoździami (trzeba było wytłuc trochę szkła po bokach, żeby w ogóle dało się jakoś połączyć), z tyłu podkleiłem folię aluminiową, a świetlówkę w oprawie zamocowałem na szarą taśmę. I wszystko jakoś działa, ale pięknym bym go nie nazwał :;230
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie i komentarz usunęłam- mod. jokaer
Oświetlasz diodami,jaką moc mają te lampy?Dziwne,że papryki są takie krępe,a pomidory jak nitki.Jaka jest temperatura w growboxie?
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

Moc 8 W, temperatura 23 stopnie Celsjusza. Pomidory, które nie stoją bezpośrednio pod świetlówką faktycznie się trochę wyciągają. W ramach eksperymentu, wystawię je na regał, zobaczymy czy coś im to pomoże.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to szału nie ma ,jeśli 50 diod pobiera moc 8 W. ;:222 .Poza tym stosunek czerwony/niebieski 4:1 ,to bardziej na kwitnienie.Nawet gdyby te diody miały sprawność 50% ,to trzy oprawy dały by światła tyle,co jedna rura 36W do roślin za 23 zł w O...tak to robi.Cudów nie ma, dioda to nie perpetuum mobile.Jak nie pobiera energii,to i nie oddaje jej w postaci światła.Widać to po rozsadzie.Amen.
PS.
Przy tej temp. powinno być co najmniej 3 razy lepsze oświetlenie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

docentandrzej pisze:Witam was. Mam pytanie dotyczące papryczki CHILI TEPIN. Czy ta papryczka u kogoś z was wypuściła z nasionka dwie roślinki?
Co prawda nie papryczka tylko pomidorek,ale też są bliżniaki :D Obrazek
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Jak widać takie przypadki się zdarzają. Dziwne jest jednak to, że u mnie każde nasionko zachowało się w ten sposób. Zwróciłeś uwagę na to, że da się to przeprowadzić sztucznie. Niestety w sieci nie znalazłem nic konkretnego o takich przypadkach.
A rozdzielisz je potem? Nie wiem co robić z moimi paprykami :?:
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może wyciągnij jedną i zobacz,czy dadzą się rozdzielić,pewnie tak.
piotrgls
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Serdecznie. Jakiej wielkości doniczki preferujecie. Te papryczki które mam w domu sadzone już w grudniu w 1,5 litrowe doniczki pomimo tego , że większa część kwiatów opadła mają po kilka wykształconych papryczek. W tym roku chciałbym w donicach pod koniec maja lub na początku czerwca wystawić je na działce pod gołe niebo , będzie tego z 50 szt. Z tego co czytałem na forum to jedni preferują szerokie i płaskie inni z kolei wąskie i wysokie. Chciałbym już zakupić doniczki i nie mogę się zdecydować jakie będą najlepsze. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja mam pośrednie- ani wąskie,ani płaskie :) Korzenie ładnie poprzerastały podłoże. Kombinuj tak,aby nie było problemów z przesuszaniem podłoża,co w wąskich donicach jest bardziej prawdopodobne.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

piotrgls pisze:Witam Serdecznie. Jakiej wielkości doniczki preferujecie. Te papryczki które mam w domu sadzone już w grudniu w 1,5 litrowe doniczki pomimo tego , że większa część kwiatów opadła mają po kilka wykształconych papryczek. W tym roku chciałbym w donicach pod koniec maja lub na początku czerwca wystawić je na działce pod gołe niebo , będzie tego z 50 szt. Z tego co czytałem na forum to jedni preferują szerokie i płaskie inni z kolei wąskie i wysokie. Chciałbym już zakupić doniczki i nie mogę się zdecydować jakie będą najlepsze. Pozdrawiam.

Byłoby dobrze jakbyś wymienił odmiany, które wysiałeś. Niektóre jak np. Explosive Ember wystarczy donica 2-3l a Morouga Scorpion pięknie zaowocuje w donicy > 20L, mniejszej niż 15l nie dawałbym, w tunelu dużym mógłbyś i 200l dać :D i wtedy przy odpowiedniej opiece minimum 10kg z krzaka prawie pewne..
piotrgls
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Sa to odmiany Cayenn , Cyklon , Santa fe Grande , Picante Lungo , Habanero Orange , Habanero red Savina.
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

https://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY
polecam oglądnąć film tam tez można podglądnąć i dowiedzieć się wszystkiego na temat "jaki rozmiar doniczki wybrać" i nie tylko tego :)
A doniczki raczej wyższa niż szersza bo maja palowy system korzeniowy, ale w każdej wyhodujesz
pozdrawiam i życzę miłego oglądania :)

edit:
a skoro dokładnie znasz odmiany to sprawdź jaka maja wysokość dorosłe rośliny i odpowiedz sama Ci się nasunie :)
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

piotrgls pisze:Witam. Sa to odmiany Cayenne , Cyklon , Santa fe Grande , Picante Lungo , Habanero Orange , Habanero red Savina.
Santa fe Grande wystarczy 12l, pozostałe im więcej tym lepiej. Cyklon? IMHO nie warto... tani w intermarche, w wielu rejonach PL dobrze owocuje w gruncie /posadzony po ogrodnikach/.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”