Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Polecam ten przepis z linka od postu Maska, trzeba tylko sprawdzić jak dynia jest słodka po ,,zmiękczeniu" i odjąć trochę cukru :D

Obrazek
dorotaifrodo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lis 2014, o 22:31

Post »

Witam :D pyszne te przepisy. Mnie najbardziej smakuje dynia hokkkaido,pieczona z oliwą z oliwek,solą i czosnkiem :wink:
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Muszę wypróbować przepis na mufinki...może nawet dzisiaj :)
Awatar użytkownika
Ondine
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2015, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiele rzeczy robiłam z dyni, ale najbardziej lubię zupę dyniową (najpierw niecałą minutę smażymy przyprawy: imbir w proszku, kurkumę i gałkę muszkatołową, potem dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostki, smażymy aż zmiękną, na drugiej patelni smazymy dużą cebulę, wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, podajemy z prażonymi pestkami i orzechami). Druga ulubiona potrawa to warzywa pieczone (dynia, ziemniaki, cebula, marchew, seler), z oliwą, szałwią, tymiankiem i czosnkiem. Już się nie mogę doczekać sezonu na dynie!
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Post »

Oj, chyba zrobię zupę, bo mam jeszcze kawałek zamrożonej dyni.
Beata
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Ja miałam z 2 krzaków chyba ze 6 dyń (pamiętam że byłam zaskoczona, że się tak udały). Uważam, że na zupę się nadaje (nam smakowała) bo nie robimy zup słodkich tylko ze śmietanką kwaśną i smażonym boczkiem (właśnie wczoraj taką poczyniłam :D ) tylko tak jak pisałam, trzeba odlać soku przed blenderowaniem. My jednak takiej dużej nie mogliśmy zagospodarować (tylko jemy zupkę i pieczoną).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Nie miałem kłopotu,starłem i włożyłem w słoiki.Nadmiar soku można odparować w ciągu kilku minut na patelni.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

kaLo do czego używasz taką startą ze słoika? Pasteryzujesz te słoiki?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za bezcenne informację ;:180 . Posadzimy w takim razie dwie Muscat de Provence.
Nowapasja my wrzucamy różna jarzyny do słoików coś ala leczo. potem jakaś kiełbaska czy mięsko do gotowca i palce lizać. Jeśli tej będzie za dużo to też tak wyląduje.

A ja Wam pokażę naszą kabochę jak ją przekroimy. Fajna nieduża płaska dynia, kroimy ją w poprzek i nadziewamy. tylko przedtem nakłuwamy ją w środku, szpikujemy różnościami i trochę macerujemy żeby taka słodka nie była.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoiki są pasteryzowane.Jak pisałem ,można odparować na szerokiej patelni i zrobić zupę.Można dodać jajko,mąkę i zrobić racuszki albo placek.To,że jest soczysta nie przeszkadza,po prostu dodaję mniej innych płynów.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Raz pasteryzujesz,czy dwa razy jak mięso.Mnie kiedyś raz pasteryzowane słoiki z dynia wszystkie się otworzyły i teraz pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach.Zupa z takiej dyni jest świetna z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raz,przez 30 minut (czas bulgotania).
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Mnie również zdarzyło się ze 2 razy "zakisić" :wink: ,zamiast zapasteryzować przetwory z warzyw niekwaśnych. :?
Wyrzuciłam kilka lat temu całą partię sałatki jarzynowej,fasolkę szparagową itp. Teraz już wiem,że takie przetwory przed pasteryzacją wymagają zakwaszenia kwaskiem ..Albo do warzyw niekwaśnych dodania np sporej ilości pomidorów. Tak robię np w przypadku leczo z cukinii . Można też fasolkę szparagową zalać np przecierem pomidorowym. Jak to smakuje- nie wiem . Na zupę jarzynową na pewno się nada :wink:
http://www.akland.com.pl/?przetwory-pas ... warzyw,343

A w temacie dyni :wink: . Wczoraj robiłam zupkę-krem z pieczonej dyni (pieczonej wcześniej i zamrożonej)z grzankami czosnkowymi. Było tego sporo,więc cześć odlałam i zrobiłam z pomidorami( gęstym przecierem własnej produkcji) czosnkiem i bazylią. . Ciekawa odmiana,ale jednak jak miałabym wybierać ,to wolę czystą dyniową w wersji lekko pikantnej :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję,że nie zostanie przeniesione do wątku "przepisy z fasolki szparagowej".(jest taki ;:173 ).Chodzi o pasteryzację.Mimo tego,że nie zakwaszam zalewy,dyni nie ukisiłem ani razu,natomiast fasolkę tak ,ale tylko zieloną, Neckar Kónigin..Mimo,że była gotowana tak samo jak żółta,to ok 50 % słoików na kompost. :(
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Zna ktoś jakiś fajny przepis na ciasto z dżemem cukiniowym "Shrek" o smaku agrestowym. Robiłem go taki z galaretką ale jakoś jako smarowidło na chleb nie podchodzi nam. Pomyślałem o dodaniu do ciasta.. ale jako że nie znam się na tym wgl to proszę o pomoc :roll:
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”