Kleszcze jak je przechytrzyć ?
Re: Kleszcze jak je przechytrzyć ?
Podbijam temat może ktoś coś wydumał.
Mój pies ma alergię skórną i nie wiem czy przyczyną nie była obroża.
Jak wypalano trawy kleszczy jednak było dużo mniej .
Mój pies ma alergię skórną i nie wiem czy przyczyną nie była obroża.
Jak wypalano trawy kleszczy jednak było dużo mniej .
Pozdrawiam Edyta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś przywiozłam z działki kleszcza. Po powrocie usiadłam przed komputerem, a tu z głowy spadł mi na rękę. Na działce cały czas miałam głowę okrytą .
W zeszłym tygodniu podczas jazdy samochodem z działki spadł mi z "bereta" na rękaw kurtki.
W zeszłym tygodniu podczas jazdy samochodem z działki spadł mi z "bereta" na rękaw kurtki.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swego czasu pracowałem dwa sezony w lesie, w okresie kiedy kleszcze są najaktywniejsze, i muszę powiedzieć, że udało mi się nie złapać ani jednego kleszcza, ale to tylko dlatego, że byłem czujny, że tak powiem. Koledzy co dzień łapali po 2 3, wydaje mi się że to kwestia potu, one lgną do pewnego rodzaju potu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lut 2015, o 17:05
Ja polecam produkty U...zmod, pomid.. Jeden odstrasza (spray) niestety ma sporo DEETa ale wykazuje lepszą skuteczność na inne robactwo - nie tylko komary, także kleszcze. Na swojego dzieciaka stosuję i choć ma wrażliwą skórę to ten preparat mu nie szkodzi.
Jeśli chodzi o kleszcze (i nie tylko) to inny preparat U...zmod, pomid. z permetryną, który je zabija (biała butelka z atomizerem). Niestety nie wolno stosować na skórę ale na cały mandżur jak najbardziej. Mam kilku znajomych w różnym wieku cierpiących po kleszczach, w rodzinie myśliwi, sam jestem wędkarzem, w robocie mam styczność z ludźmi pracującymi w lesie - wierzcie mi tylko tępić to dziadostwo.
Ja osobiście miałem okazję kupować te preparaty wysyłkowo w USA to płaciłem za to po 9$, W Polsce trochę za nie zdzierają ale dla mnie wysoce skuteczne.
Jeśli chodzi o kleszcze (i nie tylko) to inny preparat U...zmod, pomid. z permetryną, który je zabija (biała butelka z atomizerem). Niestety nie wolno stosować na skórę ale na cały mandżur jak najbardziej. Mam kilku znajomych w różnym wieku cierpiących po kleszczach, w rodzinie myśliwi, sam jestem wędkarzem, w robocie mam styczność z ludźmi pracującymi w lesie - wierzcie mi tylko tępić to dziadostwo.
Ja osobiście miałem okazję kupować te preparaty wysyłkowo w USA to płaciłem za to po 9$, W Polsce trochę za nie zdzierają ale dla mnie wysoce skuteczne.
Pozdrawiam
Michał
Michał
A najgorzej, że znowu była ciepła zima i to paskudztwo nie wymarzło, będzie się mnożyć na potęgę. Jestem z lekka przerażona.
-
Mam wrażenie, że teorie o wymrażaniu robactwa przez zimę to legendy. Obserwuję np., że silne mrozy nie ograniczają ilości komarów. Przez całe lata nie miałam kleszczy na działce, a miałam psy i nic ich się nie czepiało. Od kilku lat to jakaś masakra.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
W zeszłym roku dwa razy musiałem jeżdzić do weterynarza na zastrzyki z moim amstafem(kleszcze)ledwo go uratowali o kosztach nie wspominając ,w tym roku za namową weterynarza kupiłem porządną obrożę F... zmod, pomid. i mam spokój.Dodam, że wcześniej był systematycznie zakraplany,lecz to nie pomogło.Ta obroża naprawdę jest skuteczna(zabija kleszcze)
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Używam tej obroży zmod, pomid. od zeszłego roku i muszę powiedzieć, że jest warta swojej ceny. Zero kleszczy na owczarku niemieckim długowłosym, który zawsze wyłapywał wszystko jak magnes opiłki żelaza.
Nazwę obroży musiałam zmoderować, nie jesteśmy forum reklamowym, pomid.
Nazwę obroży musiałam zmoderować, nie jesteśmy forum reklamowym, pomid.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A na kocie ktoś testował? Kropelki nie dość, że są dość drogie, to działają krótko i nie zawsze w pełni skutecznie. 8 miesięcy ochrony, w przypadku obroży, brzmi zachęcająco. Spokój na cały rok 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Wszyscy wiemy, o jaką obróżkę chodzi, nie musimy "strzelać" nazwami.
Dla kota z pewnością też będzie dobra, niestety- trzeba będzie kotu "obwiązać" szyjkę tą obróżką,
bo dla zwierząt poniżej ośmiu kilo wagi, jest potrzebna obróżka o długości do 38 cm
.
Dlatego, przy kupnie tej obróżki, szczególnie przez internet, trzeba dobrze się wczytać w aukcję, czy kupujemy odpowiedni rozmiar.
Dla zwierzaczków powyżej ośmiu kilo wagi, zalecana jest obróżka 70 cm.
Nie jestem pewna, czy znaczne skrócenie obróżki ze względów chociażby na wygląd, w przypadku zastosowania na kocie, nie obniży
skuteczności jej działania.
Możliwe że są obróżki specjalnie dla kotów, nie rozglądałam się, ja nabyłam też dla owczarków długowłosych, ze względu na coraz słabsze działanie wspomnianych już kropelek.
Obróżka nie jest tania, lecz jeśli policzy się wielokrotne zakupy kropelek w ciągu roku, na pewno w sumie wyjdzie taniej.
Dla kota z pewnością też będzie dobra, niestety- trzeba będzie kotu "obwiązać" szyjkę tą obróżką,
bo dla zwierząt poniżej ośmiu kilo wagi, jest potrzebna obróżka o długości do 38 cm

Dlatego, przy kupnie tej obróżki, szczególnie przez internet, trzeba dobrze się wczytać w aukcję, czy kupujemy odpowiedni rozmiar.
Dla zwierzaczków powyżej ośmiu kilo wagi, zalecana jest obróżka 70 cm.
Nie jestem pewna, czy znaczne skrócenie obróżki ze względów chociażby na wygląd, w przypadku zastosowania na kocie, nie obniży
skuteczności jej działania.
Możliwe że są obróżki specjalnie dla kotów, nie rozglądałam się, ja nabyłam też dla owczarków długowłosych, ze względu na coraz słabsze działanie wspomnianych już kropelek.
Obróżka nie jest tania, lecz jeśli policzy się wielokrotne zakupy kropelek w ciągu roku, na pewno w sumie wyjdzie taniej.
Pozdrawiam, Agata.
Kleszcze jak je przechytrzyć ?
Zajmuję się kleszczami hobbistycznie, a racze ich trybem życia, gatunkami i skutecznym tępieniem. Bardziej profesjonalnie mikroorganizmami, które przenoszą. Nie mniej jednak, czytając ten temat zastanawiam się czy jest sens pisać "opracowanie" i dzielić się swoimi kilkuletnimi doświadczeniami.
-
Dziś byłam do 14-tej na działce. Wróciłam do domu, wykąpałam się i pojechałam odebrać wnuczki ze szkoły. Byłam u nich do 20-tej. Ok. 22.40 poczułam, że coś mi się rusza pod włosami nad szyją. Wyciągnęłam kleszcza. Tyle godzin siedział bez ruchu?!
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Dawniej było mniej kleszczy bo zimy były bardziej srogie i to miało wpływ na populacje kleszczy, mój spaniel co roku łapie po 2-3 kleszcze niby to nie dużo jak na psa ale ostatnio coś ma nie tak ze skórą i zastanawiam się czy to nie przez to dziadostwo.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Trochę szkoda, że są kasowane nazwy preparatów
nie każdy wie o co chodzi a działając na własną rękę nie wiemy czy więcej szkód nie robimy sobie czy podopiecznym. Korzystając z nazw możemy zdecydować czy chcemy dany preparat zaaplikować . Dzięki innemu forum dowiedziałam się o tej drogiej i skutecznej obroży F.... . Ponieważ od kilku dni po spacerze ściągam z psa po ok 20tu kleszczy a rano jeszcze parę przytwierdzonych , zdecydowałam się dziś pojechać do weta. Ponieważ sama ma psy i mieszka przy lesie to zna dobrze ten problem. Też poleciła tą obrożę na F.... Kosztowała mnie 105 zł ale do końca roku będzie spokój. Teraz jeszcze czekam na 2 szczepienia przeciw boreliozie. Przez wiele lat uchroniły moją starą psinę przed powikłaniami po kleszczowymi . Teraz trzeba zabezpieczyć nowego Przyjaciela. W zeszłym roku zabezpieczałam kropelkami i preparatami typu Off czy Autan. Jednak zawsze coś się przywlekło.
W sumie to nie wiem co jest powodem tak dużej populacji kleszczy ale obserwuję ze ich populacja z roku na rok w mojej okolicy gwałtownie wzrasta. Szczególnie omijam rowy gdzie zwierzyna gasi pragnienie. Bez dwóch zdań jeśli pies tamtędy przebiegnie to na głowie aż roi się od czerwonych i czarnych błyszczących kropek.

W sumie to nie wiem co jest powodem tak dużej populacji kleszczy ale obserwuję ze ich populacja z roku na rok w mojej okolicy gwałtownie wzrasta. Szczególnie omijam rowy gdzie zwierzyna gasi pragnienie. Bez dwóch zdań jeśli pies tamtędy przebiegnie to na głowie aż roi się od czerwonych i czarnych błyszczących kropek.
-
W moim przypadku piesek biega sobie jedynie w obejściu przydomowym trawę staram się utrzymywać jak najkrótszą, co prawda mam choinki tam pewnie te pasożyty zbiera ale tak jak pisałem 2 kleszcze na sezon to chyba nie jest niebezpieczne?