Mam kilka pytań: chyba 2 lata temu kupiłam lilaka Michael Buchner. W zeszłym roku nie kwitł, ale rozrósł się w krzaczysko... a W tym roku zakwitł jako pierwszy z moich lilaków, bo reszta malutkie pąki na razie ma... i żaden on Michael, podejrzewam, że to jakaś podkładka... Kwiaty bardzo drobne, wiecha ok. 10 cm, kwiat bardzo drobny ok. 0,5 cm pojedynczy otwarty niebieskolila, zamknięty bardziej pod czerwonawy... na początku chciałam wywalić, bo urody żadnej, ale w miarę intensywnie pachnie, a żadne inne jeszcze nie kwitną, więc może wiecie co to zacz? Z Madame Lemoine mam dokładnie tak samo, zamiast pełnych wielkich kiści, mam mikronowe pojedyncze, ale on chyba wyleci, bo zapachu nie ma powalającego... Może w biedronce jeszcze mam szansę kupić...
Pytanie drugie... widziałam dzisiaj w ogrodniczym Syringa microphylla 'Superba' i podobno on czasami kwitnie aż do października, czy to prawda?
Pytanie trzecie: czy ktoś posiada lilaka wczesnego S.oblata i jakiegoś bardzo późnego i chciałby się podzielić? Jestem też zainteresowana lilakiem o różowych kwiatach, może znacie jakąś odmianę?
Pozdrawiam
Mgda