Na starych fundamentach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starych fundamentach

Post »

Jesteś pierwszym Krzysiem, którego odwiedzam na FO :) Witaj!
Super, że złapałeś zielonego bakcyla, nieczęste to u mężczyzn, więc tym bardziej się chwali! Co do żony, to nie skreślaj jej jeszcze, jak się dobrze rozejrzysz, to znajdziesz tu kilka takich "miastowych", co to dnia pewnego dla kawałka ziemi zostawiły długie paznokcie, delikatne fatałaszki i wylegiwanie się na słońcu :wink: Teraz biegają ze szpadlem po ogrodzie z podrapanymi rękami i ostatnie zaskórniaki wydają na kolejne kwiatki zamiast kosmetyczkę.
Działeczkę masz super, a z Twoimi umiejętnościami i pracowitością jestem pewna, że stworzysz tam swój raj na ziemi. Masz cudną altankę! Co do rabatki wzdłuż ścieżki, ja też byłabym za bylinami z uzupełnieniem z jednorocznych. Do najwyższego piętra wrzuciłabym malwy, wspomniane naparstnice, dziewanny, jeżówki, rudbekie, floksy wiechowate, ostróżki, mikołajki, z jednorocznych cynie, wysokie aksamitki, słoneczniki. Niższa kondygnacja to bylinowe: gailardie, orliki, piwonie, liliowce, irysy, kosaćce, michałki/marcinki, maruna, chryzantemy zimujące, ciemierniki, lawenda, kłosowce, przetaczniki, a z sianych astry, wilczomlecz białoobrzeżony, lewkonie, dziwaczek, nagietki, maczki, chabry. Na najniższe piętro polecam niezawodne floksy szydlaste, macierzankę, żagwin, gęsiówkę, ubiorka, zawciąg, pierwiosnki, a z sianych smagliczkę, bratki, niskie aksamitki, nasturcje. No i koniecznie jesienią "zasilić rabatę" cebulowymi :D Jest tego masa, na pewno trzeba coś wybrać, żeby nie zrobić roślinkom "sepuku".
Gdybyś się jednak decydował na krzaczki, to też można pomieszać: tawuły, tawułki, berberysy, pięciorniki, róże, żarnowce. Wiem, jak ciężko się na coś zdecydować :) Ale jak się zrobiło pierwszy krok, to ostrożny będzie jeszcze drugi i trzeci, potem już z górki, dasz radę ;:333
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Albo ketmie syryjskie - one kolumnowo rosną, wiec nie rozlezą Ci się za bardzo na boki. Trzy z jednej strony ścieżki i 3 z drugiej, a pomiędzy nimi jakieś nizsze byliny lub jednoroczne kwiaty.
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55

Post »

Aniu Witaj u mnie. Bardzo dziękuje za wpis. Podałaś tyle nazw bylin, niektóre mam na działce, o pozostałych zaraz poczytam.
Moja kochana żonka powoli przekonuje się do działeczki, muszę ja trochę usprawiedliwić bo wzorcowo prowadzi dom.
Na wszystko nie starcza jej czasu, a jak go trochę wygospodaruje to spędzamy razem miło czas.
Ja jestem od tego żeby na działce było pięknie i pachniało kwiatkami a żonka od tego by mogła leżeć i pachnieć dla mnie.
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś mi się wydaje, że niedługo skusisz swoją Ewę do wspólnego tworzenia pięknego raju...taki entuzjazm po prostu zaraża ;:108
Powodzenia! Już jest pięknie i pomysłowo.

Bogusia
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Kurcze przekroczylem limit transferu zdjęć. Przepraszam odwiedzajacych. Będę w domku to naprawie to. :(
Naprawione :D
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Dzisiaj tzn już wczoraj byłem na działeczce i podziałałem trochę. Siedzę teraz w pracy i to co zrobiłem czuje w plecach :D, ale się nie skarżę bo jest efekt.
Wypieliłem cały rząd porzeczek, malin i truskaweczki. Mam cały wór suszonego obornika(zamówiłem go z neta i jak odbierałem z poczty to panie chyba nie były zadowolone bo lekki zapaszek się unosił ;:oj ).
Podsypałem nim maliny i truskawki. Poprzycinałem różyczki, nawet nie było dużo cięcia. Odpukać nie ma chorych gałązek ani nic nie przemarzło. Mam dwie róże na pieńku i jeszcze nie zdjąłem otuliny z pieńków i nie rozsypałem kopczyków pod nimi, jakoś się boję jeszcze.
Z jednej strony wzdłuż działki mam tuje. Postanowiłem usunąć włókninę ponieważ na włókninie zrobiła się piękna ziemia od podsypywania kory a pod spodem piaseczek i glina. Trudno będzie więcej pielenia ale włóknina to chyba nie jest idealny sposób. Wyrównałem pod tujami i grubo nasypałem kory. W maju nawiozę je, robię tak bo jak nawiozę teraz to młode przyrosty zmarzną mi jak będą przymrozki. Efekt zbyt szybkiego nawożenia widziałem u brata w tamtym roku.
Chciałbym jeszcze posprzątać rabatę bylinową ale boje się że powyrywam jakieś nowe siewki,mam problem jeszcze z rozróżnianiem chwastów od kwiatków.

Jutro jak sił starczy i nie będę długo spał mam w planie zrobić dwa "boksy" za domkiem. Jeden na rzeczy do wyrzucenia a drugi na złom. Powoli zacznę rozbierać stara altankę. Może uda się ją jeszcze w kwietniu rozebrać, bardzo bym chciał bo mógłbym zrobić nowe nasadzenia. To tyle lecę czytać co u innych :wit
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Życie jak zwykle weryfikuje plany. Musiałem po nocce zostać w pracy, razem byłem prawie 16 godzin. Na działkę już mi się nie chciało jechać.
Nadchodzą ciepłe dni ;:3 . Muszę odpocząć pracując przy roślinkach,
Na deser wstawiam zdjęcie z lata, zrobione w Toruniu w Dolinie Marzeń
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Dużo zrobiłeś na działeczce, ale obawiam się że jak zostawisz złom w tym boxie na noc, to nóg dostanie ;:224
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Wiem liczę się z tym, jednak nie mam innego pomysłu. Niech biorą z boksu lepsze to niż wybite okno jak bym schował w nowej altanie.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Obejrzałam tu sobie to i tamto i jestem pod ogromnym wrażeniem wędzarni, fotkę pokażę mojemu M bo też mamy w planach coś podobnego w połączeniu z grillem.
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

Wpadłam przypadkiem i zostałam na dłużej, bo po 1. zainteresowała mnie taka przytulna i niezwykle ładna działka i domek na niej, po 2. wędzarnia :) bardzo ładna i pomysłowa, widać też, że spełnia swoją rolę :) w naszej wędzą się głównie ryby (mąż wędzi, ja nie mogę się do niej zbliżać nawet, bo zepsuję :D) , a tutaj widzę mięsiwa, aż w brzuchu burczy ;:306 będę zaglądać, bo spodobało mi się :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Witajcie. Faktycznie z wędzarni jest dużo pożytku. Na początku wędziłem tylko kiełbaski i szynki, wychodziło różnie. Wędzonki były za bardzo okopcone. Teraz już wędzarnie wyczułem i wychodzi wszystko dobrze. Kurczaki wędzone to znikają w brzuchach gości w tempie ekspresowym.

Działeczka jeszcze jest jak by to powiedzieć niedopracowana roślinnie, ale przyjdzie i na to pora.
Coraz bardzie kiełkuje mi w głowie pomysł podniesionego warzywnika na miejscu starej altany.
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

Podniesiony warzywnik to super sprawa. Mi takowy zafundował mój Tata i bardzo sobie chwalę.
Co do kurczaków to hodujemy właśnie brojlery :) też na wędzenie :) Mój mąż ma za sobą sporo nieudanych prób wędzarniczych, ale teraz coraz lepiej sobie radzi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste i ja podziwiam wszystkich, którzy się za to biorą i im wychodzi :)
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18

Post »

Witam. Przejrzałam twój wątek bez chwili przerwy. Fajne jest w nim to, że nie służy ci do chwalenia się, choć masz czym, ale do szukania porad, z którymi się liczysz. Tymbardziej, że tu chyba same kobietki się udzielają, a z nami wiadomo- każda ma inne zdanie :D . I ja chciałam się wcisnąć ze swoim.... Mam u siebie tawułki o których wspominales gdzieś wcześniej. Ja sobie je chwale. Są właściwie bez problemowe, tworzą ładne mini żywopłotki, dają się formować, nie chorują, szybko odrastają. To rozwiazanie na wiele lat, bez siania, pikowania, opryskow. Wpisz nazwę w gogelach grafice tam są ładnie kształtowane. Myślę, że byłyby dobre przy ścieżce od furtki. Gbyby były rzadziej posadzone, strzyzone w kule pięknie prezentowały by się z posadzona na przemian żurawką o borowych lisciach np. palace purple. Kontrast świetny, ja mam taki, mam tawułę wokół perukowca.
No, to ja już się powymądrzalam ;:173
Czekam na twój wybór.

O coś takiego mi chodziło tylko na przemian zdj4
http://www.ogrodowisko.pl/watek/549-na- ... os?page=60
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p

Post »

Monikamrk Przy wędzeniu największą rolę odgrywa drewno i kontrola temperatury.
Stosuje trzy etapy:
Obsuszanie suchym drewnem
Dodawanie mokrego dla zapachu(nie dużo)
Trzeci etap podtrzymywanie ognia suchym drewnem tyle tylko co by tliły się węgielki.
Ja tak naprawdę nie wędzę tylko piecze bo nie lubimy zbyt intensywnego zapachu wędzonki.

-- 8 kwi 2015, o 20:24 --

k-asia Żona dokonała wyboru i postawiła na tawułki. Witam Cię u mnie. :wit
Jednak bylin również nie skreślam mam pewien pomysł i myślę że będzie to ładnie wyglądać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”