Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonie (peonie) i ich pielęgnowanie...
Wedle mnie to należy ja postawić na lewa stronę, widac tam na górze /nr 1/ taki ogonek to pewnie korzonek.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Podrap delikatnie po karpie i zobacz czy pod skórką jest żywa tkanka.Ta piwonia wygląda tak masakrycznie,jakby to powiedziała młodzież,że żal patrzeć.Jeżeli nie jest zaschnięta,to którą stroną w tej sytuacji posadzisz, będzie coś wypuszczała i nawet późniejszą wiosną jak wyjmiesz z ziemi- ja bym wsadziła najpierw do doniczki-zobaczysz z której strony będą korzonki.W końcu nie chodzi teraz o kwitnienie tylko o wyratowanie tej biednej rośliny,którą ktoś tak niemiłosiernie potraktował.
Halina
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakiś bezmózgowiec ciął karpę jak leci,aby była szt. nie patrząc gdzie korzenie a gdzie pędy.A co tam. 

Dzięki za Wasze dobre chęci !
No tak czułam, że to nie będzie takie łatwe i że chyba nie tak powinno wyglądać
Najsmutniejsze, że kupiłam ją na targach ogrodniczych Gardenia, czyli wydawałoby się, że od uczciwego sprzedawcy.
Halina piwonii nie drapałam, ale nie jest raczej zasuszona i co prawda nie do doniczki, ale posadziłam, tak jak wspomniałam - do ziemi w ogrodzie. Pozostaje czekać aż coś puści
Oby...
No tak czułam, że to nie będzie takie łatwe i że chyba nie tak powinno wyglądać

Najsmutniejsze, że kupiłam ją na targach ogrodniczych Gardenia, czyli wydawałoby się, że od uczciwego sprzedawcy.
Halina piwonii nie drapałam, ale nie jest raczej zasuszona i co prawda nie do doniczki, ale posadziłam, tak jak wspomniałam - do ziemi w ogrodzie. Pozostaje czekać aż coś puści

Marzka, nie wiem w jakiej odmianie jest ta piwonia i ile kosztowała, ale nawet w Auchan są w lepszej jakości za 15 pln... tam przynajmniej widać wyraźnie oczka, więc jeżeli będziesz w Auchan albo w Realu to proponuję pogrzebać trochę w kapersach i na pewno coś ładnego znajdziesz...
Magda
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Zazwyczaj tak wyglądają sadzonki z starej karpy i tak dobrze, że nie jest zdrewniała. Wg mnie pąk wzrostu widać na drugim zdjęciu, ten jaśniejszy przyrost na dole. Powinna parę oczek jeszcze wypuścić, nie jest tak źle. To nie jest sadzonka pędzona z małego korzonka tylko z starszej dzielonej karpy.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Kilka lat temu jak pamiętam moja znajoma traktowała strasznie karpy piwonii, cięła jak się da szpadlem i rzucała, nawet ich nie układała, przykryła lekko ziemią - a wiecie jak u niej rosły i kwitły?! aż zazdrościłam.
Dlatego sądzę, że z tej piwonii będą super kwiatki.
Dlatego sądzę, że z tej piwonii będą super kwiatki.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Przy tak starym kłączu to niema znaczenia jak położysz do dołka, aczkolwiek moja bardzo stara piwonia lepiej wyglądała.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Wiecej optymizmu !
Ta karpa nie wyglada rachitycznie i z pewnościa da ładne przyrosty !
Ta karpa nie wyglada rachitycznie i z pewnościa da ładne przyrosty !
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Jeszcze takie małe spostrzeżenie, nie na wszystkich odmianach mam mrówki i takie problemy.
-
Dzisiaj dostałam 10 szt.piwonii z jesiennego zamówienia.
Dwie już siedzą w ziemi,a reszta w doniczkach bo muszą mieć swoje miejsca.
Ale stoją na polu,mimo zimnej,słotnej pogody.Niech się hartują

Dwie już siedzą w ziemi,a reszta w doniczkach bo muszą mieć swoje miejsca.
Ale stoją na polu,mimo zimnej,słotnej pogody.Niech się hartują

Halina
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
No i minęły dwa tygodnie i nie wytrzymałam i wykopałam moją karpę, o której wspomniałam wcześniej i ... nic .. Kompletnie nic... 
Wciąż wygląda tak jak na zdjęciach, ktore tu wstawiłam. Miałam nadzieję, że choć mały kiełek gdzieś puści i będę mogła już wsadzić ją na docelowe miejsce, prawidłową stroną. Myślicie, że dwa tygodnie to mało by coś ruszyło? Może było zbyt zimno?

Wciąż wygląda tak jak na zdjęciach, ktore tu wstawiłam. Miałam nadzieję, że choć mały kiełek gdzieś puści i będę mogła już wsadzić ją na docelowe miejsce, prawidłową stroną. Myślicie, że dwa tygodnie to mało by coś ruszyło? Może było zbyt zimno?

A ja jesienią poprzesadzałem i tydzień temu nic, zero, i wziąłem porozgarniałem z góry ziemię żeby coś dojrzeć - a tam doopa, zmartwiony ja...
I patrzę przedwczoraj?
I co widzę???
Tam! Czerwone kiełki 3 wylazły!

- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Marzka, to Ty ją może w doniczkę włóż na razie i w domu podkiełkuj. Ziemia jest jeszcze zimna, dobrze ukorzenione piwonie dopiero ruszają, ale taka uśpiona pewnie potrzebuje lepszych warunków.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
-
Do wszystkich zmartwionych brakiem oznak życia piwonii-jest zimno.Te wcześniej kwitnące już puszczały kiełki z ziemi,późniejsze jeszcze trzymały je pod ziemią.Kupowane w sklepach siedziały w cieplejszych warunkach to i wypuszczały kiełki,jak te moje od Marka.Ale nic się jeszcze nie korzeni,bo przecież nocą jest znów na minusie.Podobno od 13go kwietnia maja być temp.powyżej 20 stopni/na plus!/.
Halina