Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Re: Moje Hipeastrum

Post »

Sauromatum - o widzisz zupełnie nie pomyślałam o tym pod tym kątem, pokój mam słoneczny i zawsze mi się wydawało że słonka roślinki mają dużo, choć różnice w odmianach też na pewno mają tu coś do powiedzenia bo taka baby star zazwyczaj jest niziutka.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Nusiu :wit
Przepięknie zakwitło to pauzujące hippeastrum ;:138
Powiedz czy przez cały ten okres jego nie kwitnienia trzymałaś je w doniczce z podkładem czy też zasuszone?
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku :wit

hippeastrum po kwitnieniu jest w ziemi podlewane i nawożone aby zasilić cebulkę.
Po 6 m-cach zaczynam zasuszać cebule ,zaprzestaję podlewać,czekam aż liście uschną,kiedy nie chcą same ususzyć się to je ciacham .
potem wyjmuję z ziemi sprawdzam stan cebuli i korzeni,zasypuję cynamonem zawijam w papier i w kartonowym pudle leżą sobie w ciemnym miejscu. :)
Zaglądam i sprawdzam,jeśli pokazują się zielone języczki to do ziemi i czekam na ucztę dla oczu... ;:215
Filifionka
200p
200p

Post »

Nusia wyjmujesz cebule i zasypujesz je cynamonem, powiedz mi nie szkodzi to korzeniom? Wiem że cynamon pomaga na różne problemy z cebulkami ale pierwszy raz słyszę o takich praktykach. Nusia a próbowałaś kiedyś obciąć liście zaraz po przekwitnieniu cebuli? Jeden sprzedawca z wielkim zaaferowaniem tłumaczył jednej z kupujących hipeastrum Pań by zaraz po przekwitnięciu obciąć pęd jak i wszystkie liście dzięki czemu cebula powinna natychmiast wypuścić nowy pęd do kwitnienia i takim to sposobem w przeciągu roku jedna cebula będzie kwitła 4 razy. Jak dla mnie brzmi to zbyt pięknie, 4 razy kwitnąca cebula jest taka możliwość?
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Filifionka takie praktyki obcinania liści zaraz po kwitnieniu to drakońskie metody na wykończenie cebuli. ;:124 Sprzedawca dawał takie rady aby być może zmusić cebule do ponownego kwitnienia (w co nie wierzę),a przecież po kwitnieniu nie obcinamy pędu i liści po to aby ona się wzmocniła ,zwiększyła objętość i była zdolna do ponownego wydania kwiatów,co jest dużym wysiłkiem dla cebuli.Przecież widzimy jak cebula po kwitnieniu nieco maleje i kurczy się.
Ja stosuję takie praktyki wyjmując cebule z ziemi aby zobaczyć stan cebuli i korzeni.Zasypuję cynamonem zapobiegawczo.Nie zauważyłam aby miało to ujemny skutek na korzenie.
Każdy jednak ma swój sposób na przechowywanie cebul.
Ja w poprzednim mieszkaniu gdzie miałam bardzo suche powietrze w mieszkaniu trzymałam je w kartonie lub w ziemi nie wyjmując ich.
Teraz mam inne warunki i ten sposób u mnie się sprawdza.
Oczywiście są odmiany które nie lubią wyjmowania ich z ziemi i zasuszania.
babcia52
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:55

Post »

Proszę o radę :D co teraz powinnam zrobić z tymi cebulami Hypeastrum ?
pojechałam na Wystawę storczyków a przywiozłam te cebule ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Lucynko
Obskub z suchych łusek :) Jeśli masz coś przeciw grzybiczego to wymocz je w np. topsinie zgodnie z instrukcją ,potem wysysz i do ziemi. :)
babcia52
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:55

Post »

Czy mam je podlewać ?
Dziękuje za radę :)
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p

Post »

Najpierw delikatnie na spodek ,jak pojawią się liście i pędy nieco więcej. :wit
Filifionka
200p
200p

Post »

Nusia - ja robię podobnie po przekwitnieniu pozostawiam pęd kwiatowy aż sam uschnie dopiero wtedy go usuwam i pozwalam by cebule radośnie rosły w liście ok. 6-7 miesięcy, dopiero po tym czasie zaczynam je zasuszać, nie wyjmuje ich z ziemi a tylko odstawiam w ciemne, chłodne miejsce do czasu aż zaczną wypuszczać nowe pędy. Jakoś cudowne rady pana sprzedawcy nie wydawały mi się zbyt racjonalne zwłaszcza jeśli chodzi o uprawę domową. Wypróbuję na kilku cebulkach zastosować twój sposób zimowania, może i moim kwiatom się spodoba.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

A ja podlewam do doniczki , na cebulę i potem się dziwię , czemu nadgniwają ;:223
Filifionka
200p
200p

Post »

Ktoś - też mi się zdarzało podlewać bezpośrednio do doniczki ale zawsze starałam się nie zalewać cebul, na szczęście nie podgniwały mi. Teraz podlewam tylko w podstawkę, swego czasu podgniłą cebulę wyratowałam cynamonem, zakupiłam nową cebulkę i okazało się że w środku pęd kwiatowy był nadgniły, kwiaty się nie rozwinęły ale cebula przetrwała.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy pozwalacie roślinie zawiązywać nasiona? Czy to bardzo osłabia cebule?
Awatar użytkownika
Ala66
50p
50p
Od: 28 sie 2014, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Hipeastrum Ambiance zakwitło w Wielkanoc
Pozdrawiam

Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson