Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Post »

Marysiu każdą ilość deszczu przyjmę , na moim piachu nigdy nie ma kałuż i woda nie stoi wszystko wsiąka na bieżąco nawet po gwałtownej ulewie po pól godzinie nie ma śladu
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu to trzymam mocno kciuki i już się bardzo cieszę ;:138 Ja nie wiem kiedy się zabiorę za obcinanie moich - chciałabym w poniedziałek albo najpóźniej we wtorek już wysłać - zobaczymy jaka będzie pogoda :D Dzisiaj był piękny cieplutki dzień i trochę podcięliśmy lipę na nowej działce żeby było więcej słoneczka dla kwiatuszków .
Marysiu trochę się oszczędzaj proszę ;:180
Pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Justynko czosnek ładnie rośnie to na pewno będzie też kwitł i wyda dużo nasionek, a łatwo się rozmnaża ;:215
Pani mądra chciała jak najlepiej, a doświadczenia zbiera się całe życie :D
Zaintrygowała mnie rozsada pietruszki, to może naciowej bo korzeniową sieje się bezpośrednio do ziemi :?

Danusiu jak przeczytałam to od razu zaczęłam szukać wypożyczalni z rozdrabniaczem i znalazłam z takim porządnym, ale w przeciwległym końcu Krakowa i nie wiem czy chcieliby przywieźć :?: Mam tyle gałęzi tylko jak wypożyczę to muszę wszystkich zmobilizować do usunięcia moich zasieków ;:oj

Julciu piachy złe, ale glina jak sucho też jest fatalna. jak za mokro to koszmar więc najlepiej w sam raz ale czy nas ktoś pyta?

Tereniu i ja trzymam kciuki, bo eksperymentuję pierwszy raz. Ja już nie zgłaszam zapotrzebowania na patyczki hortensjowe, bo Dorotka mnie zapatyczkowała i hortensjami i berberysami. Wczoraj wbiłam w ziemie to mam niezłe poletko ;:306 Ja też powinnam sobie podciąć świerka przy domu w takim samym celu, tylko musi mi to zrobić jakiś pan ;:173
Serdeczności i ;:196

W ramach oszczędzania się dałam do vivatu i wyczyściłam kurnik, a potem zmieniłam ściółkę. Delikatnie powiem z ruszaniem się mam lekki problem ;:oj Dobrze jakby jutro lało :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, ja tylko tak, że jestem mówię, bo zrezygnowana zupełnie jestem, już nie wiem po co mi ta działka, jak nic na niej nie robię ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - bardzo dziękuję za info w sprawie mikstury czosnkowej na ziemiórki. ;:180
Zaraz będę sporządzać na wszelki wypadek, bo i u mnie ziemióry mogą się lada moment pokazać. ;:145
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MARYSIU a czy Twoje patyczki hortensjowe korzonki puściły :?: u mnie stoją w dwóch słoikach i ani jednego korzonka nie widzę ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko nie płacz kochana ;:4 Nacieszysz się jeszcze działeczką pewnie nie chcą Cię zawieźć żebyś nie nadwyrężyła zdrowia więc bądź grzeczną pacjentką i rekonwalescentką ;:196

Lucynko i u mnie naleweczka stoi bo już fruwają, ale w kwietniu pójdą do tunelu to tam zginą ;:14 ale domowe muszę pryskać (tzn glebę głównie) :D

Krysiu ja nie wstawiłam do wody tylko od razu do ziemi i tym razem w ogrodzie mam w cieniu taki kawałek (rozsadnik) i przykryłam włókniną. Kiedyś ukorzeniałam w doniczkach i z 8 rodzajów 4 mam ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Witam wiosenną- wieczorową porą. Czytam, że szalejesz Marysiu w ogrodzie choć na moje oko to powinnaś jednak nieco jeszcze odpoczywać. Po antybiotyku tak szaleć nie wolno ;:185

Ja dziś też popracowałam w ogrodzie- róże wycięte ale kopczyki zostały, nawozy podsypane pod hortensje, róże, azalie, borówki, wszystkie cebulowe i budzące się wiosenne. Posiane buraki, marchew, pietrucha i rzodkiewka ale na tej mojej glinie to chyba nic z tego nie będzie.

Popracowałam też na nowej rabacie
Obrazek

No i taką wiosnę znalazłam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji zapytam o pewną krępującą sprawę. Otóż- większość prac w ogrodzie robię w rękawiczkach (90%) ale mimo tego robią mi się takie ręce- palce- jak papier ścierny. Strasznie to nie przyjemne i zahacza się o ciuchy. Jak sobie z tym poradzić?
Smaruję kremem do rąk ale to niewiele pomaga- po 10 minutach znów to samo ;:145

Masz jakiś przepis na taką tarkę?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Małgosiu z rękami to ja też mam problem. Robią mi się paskudne i z pracy w ziemi ...ja pracuję w dwóch parach jedna taka jednorazówka a druga para ogrodniczych i dopiero jest lepiej. Makabra jak się zaczynają młode jarzynki to już w ogóle ręce nie do pokazania ;:185 Ostatnio najlepsze efekty mam po oliwkach. Np Olej naturalny ze słodkich migdałów albo oliwa z oliwek wyciskana na zimno. Spróbuj też z tymi podwójnymi rękawiczkami i pod pierwsze wysmaruj ręce kremem albo ta oliwką. Dobrze robi krem lub maść alantanowa.
A wiosna Ci buchnęła! co jest na rabatce, bo nie mogę dojrzeć czy dopiero będziesz ją obsadzać? śliczny płotek ;:167
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu a ja się zastanawiałam czy to wróbliki, czy coś innego pierzatego ale nie kosy bo one nie siedzą gromadnie ;:oj
Wiosna piękna i to słońce o wschodzie czy o zachodzie ;:215 mogłabyś chociaż troszeczkę podesłać do mnie a nie całe zawłaszczyć dla 'doliny'
Spotkanie w trzy Marysie możemy uskutecznić tylko tą trzecią trzeba jakoś ściągnąć na te tereny :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Dwie rękawiczki + smarowidlo! O tym nie pomyślałam. ;:180
A na rabacie są ułożone kamienie i dwa krzaczki ;:306
Jak dobrze pójdzie to w środę zacznę obsadzać :tan
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Marysiu. :wit
Wczoraj była przepiękna, ciepła pogoda, trochę nadgoniłyśmy pracy w ogrodzie, prawda?
No, a dzisiaj już zachmurzone i może popada. Jak dla mnie, to deszczu nigdy nie za dużo na tych moich piaskach.
Ciemierniki przecudnej urody. ;:167 Moje niektóre jeszcze w pąkach, a fotka ptaków na drzewie nie samowita. ;:138
Wydaje mi się, że to kosy, takie czarne z pomarańczowymi dzióbkami, u mnie także spacerują, ale pojedynczo i jak pójdę po aparat, to zawsze odfruną. ;:224 Zresztą i tak by mi zdjęcie nie wyszło.
Miłego dnia Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu witaj ;:196 dzisiaj miało padać ,ale na razie deszczu nie widać i to dobrze bo bym zmokła w drodze do pracy .
Z rana oglądałam tak na szybkości co tam u mnie w ogrodzie na razie cisza .No może nie do końca :wink:
Na rączki jest fajna pasta BhP , wieczorem podam nazwę .
Przyjemnego ranka i miłego zdrowego dnia ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu nie wiem czy to kosy czy szpaki (a może krzyżówka ;:oj ) ale dziobki mają żółte i piórka prawie czarne i na tych moich modrzewiach robią sobie spotkania, a wrzasku przy tym co nie miara ;:306
Może Marysia odwiedzi swoje rodzinne strony i wtedy do Ciebie czy do mnie rzut beretem ;:162 Musimy ja namawiać :tan

Małgosiu czyli rabata przygotowana pod nasadzenia ? będzie ładnie ;:215
Teraz są takie fajne te rękawiczki jednorazowe (mocniejsze) kupiłam całą paczkę i muszę je powszechnie używać, bo potem nijak łap wystawić na pokaz :oops:

Tereniu ja wczoraj działałam w pomieszczeniach. Najpierw domowych, a potem kurnikowych :wink: ale staram się wykorzystywać nagromadzone siły. Najważniejsze że nogi mnie noszą, bo wczoraj wieczorem było kiepsko :;230 U mnie i dzisiaj śliczny dzień! w nocy lekki deszczyk orzeźwił powietrze, jest ciepło i świeci słońce ;:3 a chwasty z ziemi wychodzą koncertowo, co sprawdziłam już o 6 rano :;230
Może ciemierniki masz jakieś inne, bo moje jak ciepła zima to i w styczniu czy lutym mogłyby kwitnąć ;:219
Moje ptaszki już mnie znają i mogę prawie na metr się do nich zbliżyć, a zdjęcia trzeba próbować, bo ja wiem że w necie są profesjonalne wyraźne, ale co swoje to swoje ;:333
I ja Ci życzę radosnego dnia ;:196

Witaj Alu chodziłam cały czas i podglądałam różę od Ciebie i dzisiaj widzę ma pączki, kopczyka jeszcze nie rozgarnęłam ale żyje i jest zieloniutka. Nie wiem jak gaura, bo na razie cisza :?
Pasta BHP to dobra na zabrudzone dłonie, ale na wrażliwe w które wżera się wszystko to już nie koniecznie :D ale próbować można. Życzę miłej pracy i dobrej drogi ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu zrębki na glinę są fajne, szybko się rozkładają rozluźniając trochę glebę. Co do rąk, czytam że smarujesz olejami. Spróbuj zrobić krem, do rąk jest rewelacyjny, wosk ogranicza zmywalność, brud się nie wżera. Robi się jak majonez. 20 min i masz opakowanie na ( nie wiem na ile bo zazwyczaj połowę rozdaję) na długo i wystarczy dwa razy w ciągu dnia posmarować łapki. http://magia-ogrodu.blogspot.com/2014/1 ... ioami.html. Nie sposób zepsuć. Trzeba tylko przypilnować żeby oleje i płyny miały taką samą temperaturę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”