Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
Jagodko-białe (niger) ciemierniki mam dwa,jeden w Podwórkowym dwu kwiatkowy,z siewek od Zeni,podobnie jak ten orientalny tyle większy,jeden w doniczce i jeszcze tam ze dwa są z samymi liśćmi,bardzo dekoracyjnymi i nie wiadomo jakie,a pełnego w zeszłym roku wykopałam i przeniosłam do Śródpadagrycznikowego,słabo okryty miał bardzo paskudne liście,a ostrzegałaś!
Aż się boję zejść do piwnicy czy tam jakaś kolejna zwartnica nie jest gotowa do startu,miejsca mi brak na parapecie.
Aż się boję zejść do piwnicy czy tam jakaś kolejna zwartnica nie jest gotowa do startu,miejsca mi brak na parapecie.
- teresat

- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Witam się po chwilowej nieobecności 
Wiosna na całego w domu i w ogrodzie
Pięknie kwitną ciemierniki i oczywiście zwartnice dopilnowane przez Konstantyna Aureliusza
Wiosna na całego w domu i w ogrodzie
Pięknie kwitną ciemierniki i oczywiście zwartnice dopilnowane przez Konstantyna Aureliusza
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale ten czerwony piękny !!! To hipeastrum ?
Mam takie białe z rózowymi nerwami
właśnie teraz wypuszcza 3 kwiatostan , rośnie zabójczo szybko a dopiero co go kupiłem 
Mam takie białe z rózowymi nerwami
- EwkaEs

Serdecznie witam wiosennie i słonecznie.Udało mi się nabyć nasiona dyń ozdobnych nie turecki turban-bracia chcieli inne!No i jeszcze trochę rzadziej spotykanych łagodnych w smaku i nie parciejących rzodkiewek.Szłam od góry czyli Lasem Wolskim,wegetacja jeszcze słabiutka.
Teresat-bardzo mi miło!U Ciebie jeszcze śnieg,czy już odpuszcza?Przyniosłam worki na liście i będę w Podwórkowym dokładnie w przyszłym tygodniu wybierać,teraz nie wolno wrzucać do kosza.Żonkile zbierają się niebawem zakwitnąć,wawrzynek wilcze łyko w rozkwicie.A pierwiosnki muszę dokupić,bo sobie nie poradziły.Trochę zostało,ale miałam obsadzone nimi brzegi rabat i nie mam,tu jedna,tu dwie.
Kogro-melduję,że czosnek niedźwiedzi (allium ursinum) przetrwał remonty konserwatorskie i ładnie wybija.Szukam czosnku syberyjskiego(allium nutans)-może masz?
Mati-niestety niektóre zwartnice ładnie kwitną w pierwszym roku,dobrze się przechowują a w kolejnym obdarzają samymi liśćmi.Co najmniej jedną z tych starszych o to podejrzewam,Minerva się nazywa.W obecności Oli z Ogrodu Azy nabyłam Afrodite,Jevel i Dancing Quinn wszystkie pełne,już widać,że mają jeden albo dwa pąki.Jakoś po zaćmieniu słońca takie ostre się zrobiło.U mnie okna wychodzą na południowy zachód.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ciekawa odmiana rzodkiewki MALAGA ciekawe jaki będzie mieć smak .Fajny domek dla owadów .Co do słonka Ewciu to masz rację zaraz jakby mocniej grzało .Dzisiaj to samo cudny wiosenny dzionek .Czy czosnek syberyjski jest ostrzejszy w smaku >>>>
- Tosia1

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Szkoda. Może gdzieś się odnajdą?? Buziaki Ewuś!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- eukomis

- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Ewo dużo kolorków wiosennych u ciebie i tak ładnie ci kwitnie ciemiernik U mnie też już zaczyna być kolorowo i to bardzo cieszy.Ciekawe te rzodkiewki.Ja zrobiłam taki mały inspekt i wsadziłam sałatę posiałam szczypiorek i koperek i czekam na swoje nowalijki
Jestem ciekawa czy coś urośnie.Ta skrzynia inspektowa stoi za pergolą i tak myślę czy czasem w maju nie posadzic tam ogórków i poprowadzic ich po sznurku go góry, zasłonią liscie pergole a ogórasy będą wisieć lub stać jak kto woli.Ja już widzę ten warzywniak. 
- teresat

- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Ewo, po tych ciepłych dniach śniegu już prawie nie ma, ale rośliny jeszcze śpią.
Kwitną jedynie przebiśniegi i ciemierniki, no i mają pączki kosaćce holenderskie. Te są jakieś takie bardzo wczesne.
W nasionka się zaopatrzyłam, ale jeszcze muszę czekać z sianiem.
A u Ciebie już kolorowo, wiosna nie tylko kalendarzowa
Kwitną jedynie przebiśniegi i ciemierniki, no i mają pączki kosaćce holenderskie. Te są jakieś takie bardzo wczesne.
W nasionka się zaopatrzyłam, ale jeszcze muszę czekać z sianiem.
A u Ciebie już kolorowo, wiosna nie tylko kalendarzowa
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
EwkaEs pisze:Jagodko-białe (niger) ciemierniki mam dwa,jeden w Podwórkowym dwu kwiatkowy,z siewek od Zeni,podobnie jak ten orientalny tyle większy,jeden w doniczce i jeszcze tam ze dwa są z samymi liśćmi,bardzo dekoracyjnymi i nie wiadomo jakie,a pełnego w zeszłym roku wykopałam i przeniosłam do Śródpadagrycznikowego,słabo okryty miał bardzo paskudne liście,a ostrzegałaś!
Witaj Ewo..
- EwkaEs

Zeniu-zakwitły dwa ciemierniki fioletowy orientalny całą kępą a biały dwoma kwiatami w kolorze matowej kredy tablicowej,są jeszcze dwa nie kwitnące.To jest ich pierwszy raz,ale są ozdobne z liści cały rok.Jak się stabilnie ociepli zasadzę jeszcze jeden ciemiernik biały,kupiłam go przekwitnięty,ale chyba ma nasienniki.Na fb widziałam piękną krzyżówkę ciemiernika orientalnego z zielonym.
Teresat-zima coś nie odpuszcza,nawet u nas było minus 7,a w południe plus ,jednego dnia prawie lato,drugiego deszcz ze śniegiem i jeszcze piękne niebo w tygodniu gdy jestem w pracy a w weekend zimnica i deszcz.
Eukomis a to interesujący zamysł na warzywnik balkonowo-pergolowo-ogrodowy!Rzodkiewki są takie inne,bo bracia nie doszli do porozumienia czy chcą okrągłe czy wydłużone,czy czerwone całe czy z białym,nie chcieli żółtych,bo zeszłego roku były niesmaczne przy suszy i ostre.Mieli już wysiewać w inspekcie ze starych okien.Na przedwiośniu ciągnie do nowalijek.
Tosiu-jak miałaś zawilce to nie zginą! W Lesie Wolskim bywa od nich aż biało,a na razie trzeba ich wypatrywać na skarpach przy szosie,w głębi lasu nie ma jeszcze żadnych.
Jadziu-Malaga jest bardzo smaczna,słodkawa,na targu u jednej pani bywają te rzodkiewki i białe okrągłe i podłużne,a także czerwone długie skręcone jak świeca. Czosnek syberyjski u nas jest pod ochroną ścisłą w Beskidzie Żywieckim,ma szersze liście od niedźwiedziego i ponoć bardziej pikantny,chciałabym spróbować,bo warunki mam w Podwórkowym czyli cieniście,szukam.Niedxwiedzi też pod ochroną a nasiona sprzedają.

Teresat-zima coś nie odpuszcza,nawet u nas było minus 7,a w południe plus ,jednego dnia prawie lato,drugiego deszcz ze śniegiem i jeszcze piękne niebo w tygodniu gdy jestem w pracy a w weekend zimnica i deszcz.
Eukomis a to interesujący zamysł na warzywnik balkonowo-pergolowo-ogrodowy!Rzodkiewki są takie inne,bo bracia nie doszli do porozumienia czy chcą okrągłe czy wydłużone,czy czerwone całe czy z białym,nie chcieli żółtych,bo zeszłego roku były niesmaczne przy suszy i ostre.Mieli już wysiewać w inspekcie ze starych okien.Na przedwiośniu ciągnie do nowalijek.
Tosiu-jak miałaś zawilce to nie zginą! W Lesie Wolskim bywa od nich aż biało,a na razie trzeba ich wypatrywać na skarpach przy szosie,w głębi lasu nie ma jeszcze żadnych.
Jadziu-Malaga jest bardzo smaczna,słodkawa,na targu u jednej pani bywają te rzodkiewki i białe okrągłe i podłużne,a także czerwone długie skręcone jak świeca. Czosnek syberyjski u nas jest pod ochroną ścisłą w Beskidzie Żywieckim,ma szersze liście od niedźwiedziego i ponoć bardziej pikantny,chciałabym spróbować,bo warunki mam w Podwórkowym czyli cieniście,szukam.Niedxwiedzi też pod ochroną a nasiona sprzedają.

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jutro jadę do Bytomia, więc rozejrzę się za tą Malagą .Popytam też o czosnek syberyjski
- EwkaEs

Jadziu-nie ma sprawy,nasiona rzodkiewki malaga tu często bywają,jeśli nie znajdziesz podeślę!
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Ewuniu.......zapomniałam dopytać o podwójnego ciemiernika , kwitł już u ciebie, jakiego koloru
. Mój właśnie kwitnie, chciała bym zebrać nasionka. A może sam się wysieje.
. Jeśli możesz zerknij u mnie, czy twój taki sam. 
Super domek dla owadów
Miło że ludzie dbają o owady 
- EwkaEs

Zeniu-podwójnego wykopałam i przeniosłam do nowego ogródka pod Mamy okno,naturalnie nie wiedziałam który to,tylko wzięłam z kraja,no i okazał się orientalny o nieco drobniejszych kwiatach niż pojedynczy.Ale może to wynikać ze znacznie gorszej ziemi,bagiennej acz przez budowę hotelu obok zmeliorowanej i wysuszonej.Trochę jest wymieszana z piachem,bo robili wylot kanału akurat w tym miejscu.Żeliwną pokrywę mam pod moim świerkiem wśród grządek.Stawiam na niej misę z bratkami.Naturalnie kupiłam ziemię kwiatową i kilka worków wysypałam przed sadzeniem czegokolwiek. W pełni lata jest już nieźle zagospodarowany.

Witam Cię Nelu-domek dla owadów wykonali pracownicy Lasu Wolskiego m.in.w celach dydaktycznych.Stoi na polanie tuż poniżej klasztoru OO Kamedułów.Z drugiej strony góry są winnice,a za murem klasztorny ogród warzywny i sad.

Witam Cię Nelu-domek dla owadów wykonali pracownicy Lasu Wolskiego m.in.w celach dydaktycznych.Stoi na polanie tuż poniżej klasztoru OO Kamedułów.Z drugiej strony góry są winnice,a za murem klasztorny ogród warzywny i sad.