Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Zamierzam posadzić jeszcze kilka tawułek, choć może nie w najbliższym czasie (ach, te wydatki ;:224 ). Na Rh raczej się nie skuszę, nie mam odpowiedniej gleby. Rośnie u mnie jedna azalia a właściwie wegetuje... Może powinnam ją przesadzić, tylko gdzie? Nie mam kwaśnej ziemi. Nie wiedzieć czemu, też wybrałam trochę ognistą odmianę 'Feuerwerk', co po niemiecku oznacza fajerwerki, sztuczne ognie. Nie znam tego języka, jedynie jak cos mnie podkusi to sprawdzam w słowniku. :wink:
Rety, tyle dalii, podziwiam. To piękne rośliny ale wymagają sporo pracy przy wkopywaniu i wykopywaniu z gruntu a jeszcze trzeba uważać, żeby nie pomylić odmian przy takiej ilości. ;:oj Jakiś czas temu postanowiłam, że sobie te rośliny odpuszczę ale trochę się u Ciebie napatrzyłam i znów nachodzi mnie myśl "a może by tak choć jedną odmianę, może dwie". :;230
Myszka jak na zamówienie. ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie bij za mocno...wiem, że durna baba jestem. Podpiszę w tym roku, nic straconego. Jak nie zapomnę :;230
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ ty masz tych dalii ;:oj no nie zazdroszczę sadzenia....ale kwitnienia owszem ;:215 Myszka tematyczna ,moje ulubione kolorki ;:215
Moje przylaszczki nie dają znaku życia ;:145 a tak się na nie cieszyłam ,no trudno za to cebulowe wyłażą wszędzie ,to nimi się będę cieszyć ;:3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No nazbierałaś dalii, a te ułomki, te resztki, też do ziemi wsadź, z nich też wyrosną roślinki i odbudują korzonki, ja zawsze te resztki wrzucałam do jednego doła, potem fajnie wychodziło, jedna dalia a kolorów kilka ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, to coś, co wschodzi, to jest zapewne orlik.
O daliach się nie wypowiadam, tylko podziwiam Cię nieustannie za ogrom pracy, jaką co roku wykonujesz wiosną i jesienią przy wykopkach. ;:180
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Miłko dalie ładnie przechowane ,
ja do swoich tylko zajrzałam i te co na wierzchu sie znajdują to nawet całkiem ładnie sie przechowały ,ale co pod spodem i u tych nowych to nie wiem .
Nowości też widziałam zakupiłaś będę czekać na ich kwitnienie .
Miłego dnia ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Miłko!
To coś co dostałaś od kol.Majki Mariasen to chyba 'orlik',lecz pewności nie mam.Do zobaczenia przy pomniku PREZYDENTA,chyba że zmienimy miejsce hihihihi! :wit
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Rysiu! No coś takiego podobnego wychodzi! Może to orlik, może jakaś serduszka, czy co tam! Przekonamy się niebawem. Nie wiem, kiedy już zrobisz przegląd i kiedy będziesz gotów? Czekam na hasło od Ciebie, ja jestem gotowa :wink:

Alicja! Mnie nic tak nie cieszy na wiosnę, jak ładnie przechowane dalie! Kilka odmian poszło na wieczne łąki , ale tego się spodziewałam. Pozostałe raczej ok, chociaż 2-3 sztuki są podejrzane i będę je musiała przed sadzeniem okroić, żeby mi w ziemi nie pogniły. Nowości jestem strasznie ciekawa ;:173

Wandziu! Też tak myślę, ale podobnie mi wschodzi jedna serduszka, zobaczymy! Jak orlik, to może inny niż fioletowy, bo tych mam dość! ;:306 Sama posiałam z 15 lat temu i sieją mi się do tej pory! A z tą robotą, to masz rację, trzeba propagować sadzenie dalii wśród młodych ludzi, bo na starość już człowiek nie ma siły! Chociaż jak patrzę na wystawców i pasjonatów uprawy dalii, to podziwiam, bo to raczej seniorzy, a już na pewno ludzie w kwiecie wieku ;:333

Iwona! Z ułomkami to różnie! Trzeba je dokładnie obejrzeć, czy mają "oczka" (tak jak w ziemniaczkach). Jak maja choć jedno, to jest szansa, że coś z nich wyrośnie. Przy okazji zrobię zdjęcie, żeby to pokazać.
Tych ułomków bez oczek nie wrzucam do ziemi, bo mogą podczas rozkładu zaszkodzić roślinie, ale wrzucam na kompost i czasami coś z nich tam wychodzi. Kiedyś zamiotłam ułomki tam, gdzie rosną kanny i wyrosły mi śliczne 3 dalie Kelvin Floodlight, Esther i Nuit d'Ete. Ale jak wykopywałam, miałam problem, bo rosły na głębokości ok 0,4m ;:306

Marta! Sadzenie w piękny słoneczny weekend z pomocnikiem to sama przyjemność! Pomocy się domagam wśród domowników. Jak chcą mieć ładnie latem w ogrodzie, muszą zaiwaniać!
Mnie też gdzieś znikły 2 kępki przylaszczek! Chyba różowe gdzieś się wybrały! ;:145 Muszę poszukać ;:218

Małgosia! Już ja Cię dopilnuję! ;:333

Asiu! Ja tawułki mam w za suchym miejscu i rosną tak sobie. Muszę zadbać o ten zakątek, bo mi wszystko przepadnie. ;:223
Przy wykopywaniu dalii nie mam problemu z oznaczeniem, bo wtykam wiosną w ziemię znaczniki, a potem jesienią je przywiązuję do karp. Trochę wolno to idzie, ale to czas, żeby pogadać trochę z nimi, pogłaskać je od dołu :wink: A kup sobie kilka dalii! One są takie piękne! Latem nie będziesz żałować! ;:333

Zuza! Już napisałam Iwonce. Może coś z ułomków być, albo i nie. Trzeba obejrzeć, czy mają oczka. Niektóre mają więc wypuszczą. Ja wyrzucałam te bez oczek, ale pewnie jakieś z oczkiem też się przytrafiły. Za dużo tego, żeby się litować ;:218

Andzia! Nie ma na co czekać! Zawsze są jakieś niedogodności :wink:
Tak już jest, że kocha się to, wokół czego trzeba pochodzić ;:306 Jest sposób na dalie w gliniastym podłożu. Takie coś stosuje Ryszard (rys11). W dołek sypie kompost i na to garść żwiru, żeby był dobry drenaż. Chyba trzeba tak kombinować ;:173
Mieczyków tez mam sporo i kombinuję, żeby im zrobić takie stojaczki, żeby się nie przewracały ;:218

I wiosennych kilka!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro ruszam na ptaki do Słońska. Pewnie przywiozę kilka ptasich zdjęć, będą do obejrzenia w ptasim wątku.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zdjęcia krokusów pierwsza klasa!
Wg mnie ta roślina od Majki to kokorycz.
Piękne porządki daliowe ;:333 Jak wspomniałaś o ułomkach, które wrzuciłaś pod kanny i wykopywałaś z głębokości, to przypomniałem sobie, jak kiedyś dokopywałem się do karpy, która znalazła się 0,5 m pod ziemią. Stanęła na drodze panom od kanalizacji i aby się nie wydało, że zniszczyli - zakopali dość starannie. Dalia dała radę :;230
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piekne krokusy i irysy.Fajnie że wybierasz się na ptaki.Życzę udanych łowów :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłko, a wrzuć tutaj choć jednego ptaszorka :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak na szybko z miejsca, gdzie internet kiepski, gdzie nie ma telewizora, radia i jest ... bardzo cicho. Teraz, bo wieczorem gęgały dzikie gęsi...

Obrazek

oraz przydrożna wiosna :

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Świetna fotka. ;:oj Mi dziś znów nad głową przeleciało jakieś ptactwo ale nigdy nie mam przy sobie aparatu, kiedy trzeba...
Piękna ta wiosna... ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jaka śliczna focia ;:oj
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko jakie wspaniałe miejsce gdzie nie ma tego gwaru, szumu ;:138 , zdjęcie gęsi ;:215 ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”