Pelargonia - wysiew nasion Cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2

Post »

obita moje pelargonie siałam 14.01 z własnych nasion.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to siałaś mniej więcej wtedy co ja. Tylko,że ja z kupionych, z Legutki :wink: Poczekamy zobaczymy...może trzeba trochę dokarmić?
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Dziewczyny. Ja myślę, że trzeba wyrzucić z tych kubeczków. Pelargonie potrzebują dobrego dostępu tlenu do korzeni. Ja nawet swoim co jakiś czas trochę ściskam doniczki tak wokoło, żeby rozluźnić podłoże. Do kwitnących jeszcze im nic nie daję, bo jeszcze nie mają kwitnąć. Dopiero niedawno dałam swoim po pół pałeczki nawozowej.
x-o-a
---

Post »

Ewelina. Zmieścisz się. Ja już mam wszystko wszędzie. Jak wnoszę pelargonie na balkon to coś innego stawiam do okna a potem pod lampkę nocną. Czysty obłęd.
Zajrzałam do doniczek z moimi małymi opóźnionymi pelargoniami a tam małe, białe, biegające, mniejsze od skoczogonków i nie skaczące coś. Może wiecie co to?
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Post »

otojolka w takim razie jutro je przesadzę do doniczek i poczekam cierpliwie aż odżyją .
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ups nie wiem co to za robactwo. A ja przesadziłam moje pelargonie do doniczek małych 9 no i myślę, że będzie im lepiej teraz. Odpływ jest i będę podlewała normalnie, a nie spryskiwała ziemie ;:14 . Jak na takie małe roślinki korzenie maja ładne i mam nadzieję że żadnej nie uszkodziłam. Dam znać jakie będą postępy. Pozdrawiam.
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Moje pelargonie z sadzonek i wysiewane z nasion .
Te z sadzonek już puszczają pączki kwiatowe .
Obrazek Obrazek
x-o-a
---

Post »

Witaj kropko. Wiedzę, że pelargonie też masz podobnej wielkości jak moje, nie tylko petunie.

Ewelina, dobrze zrobiłaś, będzie im dużo lepiej. Drobne uszkodzenia korzeni pobudzają do ich lepszego rozwoju. A jak miały przy korzeniach, mokro czy sucho?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu raczej przy korzeniach było sucho. Spryskiwałam tylko ziemię z wierzchu i woda nie dochodziła do samego dna . Ewidentnie to przesuszenie a nie przelanie tylko dziwi mnie to,że one nie więdły tylko zwijały liście do spodu. Gdyby zaczęły więdnąć to z pewnością domyśliła bym się co jest przyczyną. Zobaczymy za kilka dni czy im się poprawi. Dam znać ;:108 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Witam.Moje pelargonie na dzień dzisiejszy wyglądają tak Obrazek
Łososiowe ładnie rosły ale białe to się ociągają , zrobiłam tak jak mówiła Kasia też wyciągnęłam z ziemi i dałam na waciki i w ten sposób z 8 nasion mam 6 białych ,dwa jeszcze na waciku są dam im chyba jeszcze trochę czasu .Zobaczymy.Chyba, że już za późno dla nich, jak myślicie ?
Pozdrawiam Małgosia
wicca

Post »

Witam,
dostałam dzisiaj nasionka pelargonii i zastanawiam się czy nie za późno na wysiew? :? :
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Myślę że powinnaś wysiać, one bardzo szybko wschodzą, teraz coraz dłuższy dzień więc będą szybko rosły, najwyżej póżniej troszkę zakwitną.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Pelargonie z nasion kwitną dopiero po 5 ,6 miesiącach więc nie wiem czy jest sens siać je teraz .Wydaje mi się, że jednak nie. No chyba , że chcesz by kwitly Ci w sierpniu. No nie wiem czekamy na wypowiedz innych.
x-o-a
---

Post »

Ja bym chyba posiała na próbę ze trzy sztuki. Do sierpnia będą zieloną ozdobą a bliżej jesieni dodatkową małą radością. Wszystkich nie ma sensu. Zostaw na przyszły rok. Niech cieszą całe lato. Jednak tak całkiem w spokoju nie dałabym rady ich zostawić.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola ma rację. Wysiej kilka a resztę zostaw na grudzień/ styczeń i bedziesz miała w przyszłym roku piękne rośliny. Pozdrawiam .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”