Nie tylko róże ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie tylko róże ;)

Post »

Asiu zaznaczam sobie wątek i będę podglądać :) Stopień rozwoju roślin masz jak u mnie, żurawie blisko-też tak jak u mnie, a na dodatek na północ od Warszawy-może my sąsiadkami jesteśmy :wit
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Witajcie :wit

Elizabetko, pięknie wygrabione są tylko kawałki, nie będę przecież focić bałaganu. Jeszcze sporo mam do zrobienia, ale po trochu powinno się udać. Dziękuję ;:196 i nawzajem.

Andziu, sąsiadkami nie jesteśmy bo ja trochę dalej od Wwy i na północ, nawet trochę na północny zachód ale klimat pewnie mamy podobny. Dobrze, że na forum są osoby z Mazowsza czy z północy Polski bo inaczej popadłabym w depresję widząc taaaką wiosnę, a u mnie nic. :lol: U mnie zwykle wegetacja jest opóźniona ok. 1.5 tygodnia od Warszawy.

Teraz kilka świeżych zdjęć:

Za 2 miesiące będzie ;:167

Obrazek

To Variegata di Bologna:

Obrazek

Miłorząb:

Obrazek

Serduszka jeszcze nie kwitła, czekam na kwiaty. :D

Obrazek

Forsycja nieśmiało pokazuje kolorek.

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No gdzie tam w tyle.
Asiu, przecież bez ma takie paki jak mój a forsycja też już lada moment Ci zakwitnie.
Serduszka ma takie duże listki ?
Chyba że to ta drobna, ja mam tylko dużą, ale ona mniejsza od twojej.
Za moment i u Ciebie będzie bardzo kolorowo. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tak, to ta drobna. Kupiłam dwie: serduszka okazała i serduszka okazała 'Alba'. Jedna mi zginęła, jedna została i teraz nie wiem która. Okaże się jak zakwitnie. Czy różnica wielkości kwiatów jest duża w przypadku tych zwykłych serduszek i innych odmian? Może w takim razie powinnam sobie kupić dużą? :D

Dziś był piękny dzień. ;:3 Udało mi się w wolnej chwili przesadzić dwie róże, na nowe stanowisko powędrował także posłonek ogrodowy.

Floks się pokazał, ma już 6 pąków. :tan

Obrazek

Mój ogródek ma nowych mieszkańców - murarka ogrodowa. :tan Domek ustawiłam w zacisznym kącie i zabezpieczyłam przed podmuchami wiatru. Za jakieś 3-4 tygodnie pszczółki powinny wyfrunąć.

Obrazek

Zachowało się u mnie parę takich donic. Największa ma górną średnicę 27 cm, średnie ok. 16 cm a najmniejsza 10 cm. Macie pomysły, do czego można je wykorzystać, co w nich posadzić? W jedną już wpakowałam śniedki ale tylko dlatego, że przy podziale miałam ich trochę za dużo, ale latem oczywiście wsadzę je gdzieś do gruntu. Zostało mi jeszcze kilka, musiałabym je doczyścić bo fotkę cyknęłam tak na szybko. Szkoda wyrzucać... :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli lubisz sielskie klimaty to mniejszych doniczek po pelargonii i powieś na płocie, najlepiej z drewnianych sztachet jeśli masz takie.
A do większej np. bratki w różnych kolorach, albo w jednym i na tarasie postaw jak masz , albo na schodach przed wejściem do domu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Asiu,zupełnie przyzwoita wiosna u Ciebie.Myślę że może być tylko kilka dni różnicy.Moje piwonie też na takim poziomie. :lol:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, lubię sielskie klimaty i mój ogród chyba taki trochę jest... uwarunkowany przez otoczenie :lol: Nie mam nic przeciwko temu. Tarasu nie posiadam, płotu sztachetowego również :cry: . Na schodach miejsca sporo ale problem w tym, że to cienisty zakątek a w cieniu niewiele roślin kwitnie.

Alu, mieszkając wcześniej w Warszawie i przyjeżdżając regularnie do domu przekonałam się, że różnica w wegetacji między stolicą a moim ogródkiem wynosi jakieś 1,5 tygodnia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

twoja wiosna tylko trochę późniejsza niż u mnie ,ale za chwilkę pokażą się barwy jak różyczki pokażą listki .Oby tylko pogoda dopisała to i rośliny w mig podrosną .Do małych donic posadziłabym Lobelie, a do większej Gazanie czy po prostu bratki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Asiu znalazłam Cię i będę odwiedzała ;:333
Forsycja ma takie same pąki jak u mnie,czekam na rozkwit.Róże u mnie już przycięte,hortensje także.
Jak bym miała tyle donic to zaraz bym je umalowała i decoupage albo obsadziła jednorocznymi np heliotropem z białą pelargonią.

Pozdrawiam

Ania
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obserwując wiosną budzące się rośliny, nie mogę się nadziwić ile takie kruche żdźbła mają siły żeby przebić się przez ileś centymentrów zbitej po zimie ziemi. Niby takie delikatne a tyle drzemie w nich energii. Piękne zdjęcia Asiu.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu :wit pogoda póki co dopisuje, więc mam nadzieję, że już niedługo... Gazanie powiadasz? Pomyślę, może gdzieś spotkam...

Aniu, rzeczy zdobione metodą decoupage podziwiam ale sama mam do tego dwie lewe ręce :lol: , poza tym do mojego nieokrzesanego ogródka pasują raczej takie surowe... Musiałabym je doczyścić. Pelargonia mi się bardzo podoba, ale gdzie bym to ustawiła? Przed domem mam głównie cień... Muszę jeszcze wszystko przemyśleć.

Daysy, teraz cieszą mnie każde takie maleńkie "kiełki" wychodzące z ziemi. Natura ;:224

Tadam! :tan

Obrazek

Na razie tylko jeden rodzynek (tyle mi zostało z garstki cebulek tej odmiany). Jutro powinny zakwitnąć białe. Pierwsza paczuszka z bylinami już w drodze, czekam niecierpliwie. :tan
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu a co zamówiłaś, możesz zdradzić. Ja wczoraj nie oparłam się Magnolii Gwiaździstej ;:131 . A przeciesz obiecałam sobie, że to już koniec z zakupami, i tyle po moich obiecankach ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć Asiu,
Zajrzyj tutaj w kwestii doniczek, może coś się przyda.
kilka inspiracji
Pomysłem jakby dla mnie są doniczki mocowane do palety. Można ją przestawiać co roku w inne miejsce, mieć inny rodzaj roślin jednorocznych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Można też powkładać doniczki do palet ustawionych jedna na drugiej.
Wystarczy pomalować i już każdego roku jest inna dekoracja.
Fajne te przykłady.
Teraz to masz tyle inspiracji, że na pewno coś wymyślisz. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, zamówiłam tylko sześć bylinek, pochwalę się jak już przyjdą i pokażę. :D Magnolię gwiaździstą bardzo bym chciała, nie mam żadnej ale też brak miejsca na większe krzewy. :( Fajnie, że masz jeszcze miejsce. ;:333

Justynko dzięki za link. Najbardziej z tego wszystkiego podobały mi się metalowe balie :lol: Coś takiego, choć w pewnie opłakanym stanie też powinno się u mnie znaleźć.

Grażynko tak, mam sporo inspiracji. Właściwie na razie nie planowałam niczego robić z donicami. W wątku u Elizabetki przypadkiem wspomniałam, że mam takie doniczki i Ela podpowiedziała, żebym wrzuciła fotkę do siebie... Może coś wysieję, choć szczerze mam mnóstwo do zrobienia w ogródku i na nim muszę się skupić w pierwszej kolejności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”