Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Krysiu mam nadzieję, że zdrowie w porządku. Pozdrawiam ciepło. 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam po małej przerwie ale sezon zimowy ma swoje plusy i minusy ...
Plusy to okazja na zaległości towarzyskie , zajęcie się pracami odkładanymi na potem itd a minusem jest to, że doba ma ciągle za mało godzin

dorcia7 - Dorotko lubię takie dodatki na działce.
Margo2 - Gosiu jeśli sztucznie tworzymy pszczołom samotnicom spore kolonie aby w naszym ogrodzie mieć pewność ,że kwiaty będą zapylane. Do tego chcemy aby zostały u nas na zawsze warto wymieniać im rurki i sprawdzać, czy nie ma tam pasożytów i innych owadów zagrażających larwom.
W naturze nie ma takiej potrzeby - same sobie radzą .
JAKUCH - Jadziu witam pokrewną duszyczkę
W ub roku taki "gliniany dzbanuszek" miałam tylko 1 w rurce grubszej od rdestu. Delikatnie obejrzałam i włożyłam s powrotem - bardzo się z tego cieszę,że nie wyrzuciłam . Dzięki temu jest ich więcej a ja mam okazję obserwować je.
Świat owadów zawsze mnie fascynował ale ubiegłoroczna inwazja biedronek azjatyckich przeraża

i wreszcie normalna nasza siedmiokropka

Tu ciekawy owadzi brylancik błyszczący na słońcu - Złotka jasnotowa (Chrysolina fastuosa)
Błyszczą się w promieniach słońca zielenią, niebieskim, czerwienią, różem i żółtym kolorem .
U mnie najczęściej można je spotkać na liściach jasnoty

Bardzo lubię obserwować ważki i świtezianki

Tu jakiś żuk ze szczypcami

pająk Tygrzyk

I nierozpoznana larwa z braku czasu ...

iwona0042 - Iwonko gliniarz naścienny to ciekawy owad i faktycznie po przeczytaniu tego i innych artykułów można wysnuć takie wnioski.
cyma2704 - Soniu dziękuję za miłe słowa o mojej działeczce.
Aranżacje na rabatach nie zawsze dobrze wypadają więc nie wszystko nadaje się na ściągawkę ale okazja zobaczyć co można a czego nie ...
dla Ciebie kilka krzaczorków rosnących na działce z różnych pór roku

Bufo-bufo - Oleńko każda z nas ma swoje hobby i do tego co mamy bardzo się przykładamy - w kolekcji imię każdej z nich to podstawa. Tak uważam i staram się pamiętać lub zapisywać.
Złote myśli to kolejne moje hobby - jest tyle mądrych i ważnych sentencji wypowiedzianych wieki temu i ......... wciąż są aktualne.

beatab - Beatko moja wnuczka lubi takie prace - do tego jest bardzo dokładna ... czasami aż za i jeśli jej nie wychodzi jak zaplanowane to trochę się denerwuje...
Koleusy i u mnie zima licho wyglądały, nawet kilka padło ale pod koniec stycznia z niektórych już musiałam robić sadzonki . Pięknie sie ukorzeniły i już ładnie rosną. Robię to sukcesywnie bo ostatnio narzekam na złe samopoczucie. Alergia uaktywniał się w najgorszym scenariuszu ale chyba najgorsze mam już za sobą.
U Ciebie 3 przetrwały a te u mamy jak się mają ?
Annes 77 witam i zapraszam do kolejnych spacerów po działeczce .
Arkadius121 - Arku nasze roślinne hobby budzi chęć tworzenia kolekcji więc zaczynamy dobierać rośliny kolorami itp. Przy takim podejściu warto znać nazwy odmian aby niepotrzebnie nie zamawiać identycznych bo koleusy sa bardzo zmienne kolorystycznie w ciągu sezonu i łatwo o pomyłkę.
Electric Coral coleus

NEON ROSE coleus

ElleBelle - Elżbietko czasami tak jest a jesienne przymrozki dla koleusów są zabójcze i Ty przekonałaś się o tym.
RomciaW - Romeczko dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Bardzo się cieszę,że zdecydowałaś się na pszczoły murarki - warto je mieć i przemóc strach. Dzięki ich łagodności łatwiej je obserwować bo nie ma w nas obawy o żądlenie...
Mam nadzieję, że pokażesz swoje działkowe ludziki
wanda7 - Wandziu nic dziwnego,że skusiłaś się na te piękne rośliny.
Koleusy to królowe metamorfozy i wciąż zachwycam się ich zmiennością barw. Słoneczne dni to dla nich magiczna różdżka, która obdarza liście przebogatą paletą barw.
Nazwy - kupuję i wymieniam się z hodowcami, którzy mają ogromne kolekcje i każda z nich ma swą nazwę bo to jest ich "konik". Ponadto mam kilka dobrych stron ( obcojęzycznych) gdzie bardzo dokładnie są pokazane i opisane więc są źródłem do poszukiwań.
Oompah - coleus

Palisandra - coleus

Na rabatach prawie cisza bo u nas rejon dużo chłodniejszy - przywykłam do tego, że u Was wiosna kończy wysp kwitnienia cebulowych a u nas dopiero zaczyna ...
ewunia7 - Ewciu może innym razem będę mogła w czymś pomóc
Dziki ogórek ma takie same potrzeby jak nasze typowe uprawiane. jedynie z racji tego,że pnie się w górę potrzebuje podpór.
Winter - Paulinko zaczynając przygodę z koleusami co nieco wiedziałam o nich ale jak zobaczyłam mnogość barw zapragnęłam miec więcej ale ... to niemożliwe z braku miejsca.
Z tego co się orientuję - jest kilkaset odmian ale duża ilość nieosiągalna w naszym kraju.
badzia - Wandziu dziękuję za informację. Z braku miejsca w domu będę siać tylko to co muszę i w tej chwili prócz akmelli nic nie siałam. Po niedzieli z pomidorkami ruszę .
cyma2704 - Soniu dziękuję za troskę o moje zdrowie.
Nietypowa zima przyspieszyła pylenie drzew wczesnowiosennych , na które bardzo ostro zareagowałam. U nas jeszcze pylenia nie było ale wiatr przywiewał kolejne fale i poległam
Teraz kwitną u nas więc ciąg dalszy i zmęczenie totalne...
Plusy to okazja na zaległości towarzyskie , zajęcie się pracami odkładanymi na potem itd a minusem jest to, że doba ma ciągle za mało godzin

dorcia7 - Dorotko lubię takie dodatki na działce.
Margo2 - Gosiu jeśli sztucznie tworzymy pszczołom samotnicom spore kolonie aby w naszym ogrodzie mieć pewność ,że kwiaty będą zapylane. Do tego chcemy aby zostały u nas na zawsze warto wymieniać im rurki i sprawdzać, czy nie ma tam pasożytów i innych owadów zagrażających larwom.
W naturze nie ma takiej potrzeby - same sobie radzą .
JAKUCH - Jadziu witam pokrewną duszyczkę
W ub roku taki "gliniany dzbanuszek" miałam tylko 1 w rurce grubszej od rdestu. Delikatnie obejrzałam i włożyłam s powrotem - bardzo się z tego cieszę,że nie wyrzuciłam . Dzięki temu jest ich więcej a ja mam okazję obserwować je.
Świat owadów zawsze mnie fascynował ale ubiegłoroczna inwazja biedronek azjatyckich przeraża
i wreszcie normalna nasza siedmiokropka
Tu ciekawy owadzi brylancik błyszczący na słońcu - Złotka jasnotowa (Chrysolina fastuosa)
Błyszczą się w promieniach słońca zielenią, niebieskim, czerwienią, różem i żółtym kolorem .
U mnie najczęściej można je spotkać na liściach jasnoty
Bardzo lubię obserwować ważki i świtezianki

Tu jakiś żuk ze szczypcami
pająk Tygrzyk
I nierozpoznana larwa z braku czasu ...
iwona0042 - Iwonko gliniarz naścienny to ciekawy owad i faktycznie po przeczytaniu tego i innych artykułów można wysnuć takie wnioski.
cyma2704 - Soniu dziękuję za miłe słowa o mojej działeczce.
Aranżacje na rabatach nie zawsze dobrze wypadają więc nie wszystko nadaje się na ściągawkę ale okazja zobaczyć co można a czego nie ...
dla Ciebie kilka krzaczorków rosnących na działce z różnych pór roku

Bufo-bufo - Oleńko każda z nas ma swoje hobby i do tego co mamy bardzo się przykładamy - w kolekcji imię każdej z nich to podstawa. Tak uważam i staram się pamiętać lub zapisywać.
Złote myśli to kolejne moje hobby - jest tyle mądrych i ważnych sentencji wypowiedzianych wieki temu i ......... wciąż są aktualne.

beatab - Beatko moja wnuczka lubi takie prace - do tego jest bardzo dokładna ... czasami aż za i jeśli jej nie wychodzi jak zaplanowane to trochę się denerwuje...
Koleusy i u mnie zima licho wyglądały, nawet kilka padło ale pod koniec stycznia z niektórych już musiałam robić sadzonki . Pięknie sie ukorzeniły i już ładnie rosną. Robię to sukcesywnie bo ostatnio narzekam na złe samopoczucie. Alergia uaktywniał się w najgorszym scenariuszu ale chyba najgorsze mam już za sobą.
U Ciebie 3 przetrwały a te u mamy jak się mają ?
Annes 77 witam i zapraszam do kolejnych spacerów po działeczce .
Arkadius121 - Arku nasze roślinne hobby budzi chęć tworzenia kolekcji więc zaczynamy dobierać rośliny kolorami itp. Przy takim podejściu warto znać nazwy odmian aby niepotrzebnie nie zamawiać identycznych bo koleusy sa bardzo zmienne kolorystycznie w ciągu sezonu i łatwo o pomyłkę.
Electric Coral coleus
NEON ROSE coleus

ElleBelle - Elżbietko czasami tak jest a jesienne przymrozki dla koleusów są zabójcze i Ty przekonałaś się o tym.
RomciaW - Romeczko dziękuję za wizytę i miłe słowa.
Bardzo się cieszę,że zdecydowałaś się na pszczoły murarki - warto je mieć i przemóc strach. Dzięki ich łagodności łatwiej je obserwować bo nie ma w nas obawy o żądlenie...
Mam nadzieję, że pokażesz swoje działkowe ludziki
wanda7 - Wandziu nic dziwnego,że skusiłaś się na te piękne rośliny.
Koleusy to królowe metamorfozy i wciąż zachwycam się ich zmiennością barw. Słoneczne dni to dla nich magiczna różdżka, która obdarza liście przebogatą paletą barw.
Nazwy - kupuję i wymieniam się z hodowcami, którzy mają ogromne kolekcje i każda z nich ma swą nazwę bo to jest ich "konik". Ponadto mam kilka dobrych stron ( obcojęzycznych) gdzie bardzo dokładnie są pokazane i opisane więc są źródłem do poszukiwań.
Oompah - coleus
Palisandra - coleus

Na rabatach prawie cisza bo u nas rejon dużo chłodniejszy - przywykłam do tego, że u Was wiosna kończy wysp kwitnienia cebulowych a u nas dopiero zaczyna ...
ewunia7 - Ewciu może innym razem będę mogła w czymś pomóc
Winter - Paulinko zaczynając przygodę z koleusami co nieco wiedziałam o nich ale jak zobaczyłam mnogość barw zapragnęłam miec więcej ale ... to niemożliwe z braku miejsca.
Z tego co się orientuję - jest kilkaset odmian ale duża ilość nieosiągalna w naszym kraju.
badzia - Wandziu dziękuję za informację. Z braku miejsca w domu będę siać tylko to co muszę i w tej chwili prócz akmelli nic nie siałam. Po niedzieli z pomidorkami ruszę .
cyma2704 - Soniu dziękuję za troskę o moje zdrowie.
Nietypowa zima przyspieszyła pylenie drzew wczesnowiosennych , na które bardzo ostro zareagowałam. U nas jeszcze pylenia nie było ale wiatr przywiewał kolejne fale i poległam
Teraz kwitną u nas więc ciąg dalszy i zmęczenie totalne...
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Krysiu
Tak się cieszę ,żę jesteś z nami.
Piękne fotki
Tak się cieszę ,żę jesteś z nami.
Piękne fotki
- cyma2704

Krysiu robisz przepiękne zdjęcia.
Berberys z iglakami niesamowity. 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Czy Ty wiesz, że te paskudy biedronki azjatyckie zamieszkały u moich rodziców w mieszkaniu w bloku?
Lataja po całym domu
Są ich dziesiątki
Lataja po całym domu
Są ich dziesiątki
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu- piękne robale- za zdjęcia
Te 3 koleusy to właśnie u mamy - 2 jej padły - tak jakoś po wolutku zamierały
Te 3 koleusy to właśnie u mamy - 2 jej padły - tak jakoś po wolutku zamierały
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Krysiu

Robale pierwsza klasa oczywiście fotki, gdzie ich wytropiłaś, podziwiam
Robale pierwsza klasa oczywiście fotki, gdzie ich wytropiłaś, podziwiam
- cyma2704

Krysiu zdrowia, spokoju i siły na zmaganie się z życiem. 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja też zwróciłam uwagę na czerwono przebarwiony berberys, który w tych iglakach wygląda jak w wielkiej zielonej donicy.
Przy okazji również składam najserdeczniejsze życzonka
Przy okazji również składam najserdeczniejsze życzonka
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Krysiu również życzę dużo zdrowia i aby wreszcie zaczęło świecić słoneczko bo znowu pada .. A tak by się chciało już popracować w ogrodzie ..
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Krysiu!

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- slila1

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Krysiu zaglądam, czy wiosna przyszła już do Ciebie, ale jeszcze chyba nie zdążyła.
Z okazji Imienin życzę Ci dużo, dużo zdrowia i spełnienia marzeń.
Z okazji Imienin życzę Ci dużo, dużo zdrowia i spełnienia marzeń.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Krysiu kochana zdróweczka, siły i pogody ducha