Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

Posadziłem 3 nowe cebule Hippeastrum w jednej dużej donicy - na okres kwitnienia zupełnie im wystarczy a w okresie letnim będą rosły w dużej donicy na balkonie. A poniżej pierwsze plony nasion zwartnicy, zebrane z 'Red Lion':
Obrazek
Już je wysiałem ponieważ podobno szybko tracą zdolność kiełkowania. Muszę wymyślić sposób ich dalszej hodowli aby nie zajmowały dużo miejsca a dobrze się rozwijały. Akurat nasiona z "Red Lion' zawsze kiełkowały bardzo dobrze a po wyliczeniach ustaliłem, że z każdej partii nasion mogę maksymalnie zachować 18 siewek więc pewnie sporo z nich będę musiał wyrzucić...
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Ja na nasiona będę musiała poczekać jeszcze ok 4 tygodni, ale cóż to jest w porównaniu do oczekiwania na kwitnienie :wink:
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne nasiona, niech szybko kiełkują.

Ja, kilka dni temu zebrałam nasiona z krzyżówki: Monaco x Red Lion.
Poczekam, aż przeschną i też będę wysiewać.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 - oby jakieś ładne okazy wyrosły Tobie z nasion:)

calka - 4 tygodnie szybko zlecą;)

Poniżej dojrzałe nasiona ciemno różowego Hippeastrum - co ciekawe zapylone było pod koniec stycznia więc minął właściwie miesiąc.
Obrazek

A tu 'Red Bull' szykujący się do kwitnienia:
Obrazek

I małe neriny:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wysiałem nasiona ciemno różowego Hippeastrum. Zauważyłem tez jeden kiełek w nasionach 'Red Lion' - a wysiane były 4 dni temu;)
A poniżej zdjęcie 3 nowych cebul Hippeastrum, jedna raczej nie będzie kwitnąć, o czym wiedziałem już ją kupując, ale była najładniejsza jaką znalazłem z tej odmiany więc ją wziąłem;)
Obrazek

A swoją drogą - pytanie kierowane do osób wysiewających Hippeastrum - w jaki sposób wysiewacie nasiona?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeszukawszy trochę zagranicznych stron dochodzę do wniosku, że cebule, które kupiłem jako Amaryllis belladonna są tak naprawdę x Amarcrinum, aczkolwiek tak naprawdę nie mam 100% pewności i dopiero kwitnienie mogłoby to potwierdzić. Poniżej wygląd większej cebuli:
Obrazek
Nie jest to na pewno Amaryllis, ale może to być również jakieś Crinum.

A tutaj szykujący się do kwitnienia 'Red Bull':
Obrazek
Dopiero przy robieniu zdjęć zobaczyłem, że on ma ciekawie zabarwione nasady kwiatów na czerwono (widać to na zdjęciu), 'Red Lion' miał zupełnie zielone nasady.
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będę tu zaglądać, bo bardzo lubię te rośliny, wiadomo nie można mieć wszystkiego, osobiście mam dwie cebule, jedną dostałam od sąsiadki - zalaną i gnijącą, reanimowałam dwa lata, najpierw to zerwałam wszystkie łuski podgniłe, zasypałam cynamonem, jak tylko widziałam, że coś podgniwa zdrapywałam do zdrowego i cynamonem posypywałam i teraz widzę, że choć dwa razy mniejsza, ale jest już zdrowa, oczywiście dwa lata nie kwitły obie, wypuszczają po jednym listku i tak sobie rosną. Musze poczytać, jak z nimi postępować, żeby rosły i kwitły.
A kociaki przestały już drapać w doniczkach?
U Ciebie, to takie wszystko poukładane, konkretne ;:63 ;:138
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ellcia - pamiętaj, też o nawożeniu cebul. Jeśli one wypuszczają po 1 liściu to prawdopodobieństwo, że zakwitną jest małe. Gdzieś przeczytałem, że pęd kwiatowy u Hippeastrum tworzy się chyba co 4 liść - tzn. że po wypuszczeniu 4 liści następuje przerwa we wzroście ponieważ kolejny zawiązek nie jest liściem tylko pędem kwiatowym - a wiadomo, że przeważnie pęd zaczyna rosnąć dopiero po okresie spoczynku. I po krótkiej przerwie cebula wypuszcza kolejne liście - i teraz im więcej liści tym więcej wytworzonych, śpiących pędów kwiatowych. Mając tylko jeden liść cebula nie będzie w stanie nazbierać siły na kwitnienie.

A koty nie kopią aktualnie w doniczkach ponieważ z 2 stron parapetu stoją zbyt duże donice aby koty mogły wejść na parapet;) a do tego nie bardzo mają miejsce na stawanie obok parapetu;) Ale balkon został przystosowany do wypuszczania kotów więc to im wystarcza - nie muszą już przez okno patrzeć na świat :wink:

A poniżej urodzinowa zwartnica, opisana jako 'Red Bull':
Obrazek
Przypomina moje poprzednio kwitnące Hippeastrum aczkolwiek ma więcej płatków i płatki są szersze. Przypuszczam, że jest to 'Red Peacock'.

Wczoraj dotarły do mnie zestawy doniczek do siewek - licząc, że w pierwszym roku śmiało w jednej mogą rosnąć 4 siewki to mam miejsce na ponad 70 młodych zwartnic - a pierwsze nasiona już zaczęły kiełkować:wink: muszę tylko dokupić potrzebny regał na doniczki;)

I nie jest u mnie tak ładnie poukładane jak się może wydawać :wink: na sypialnianym parapecie to ja już układam doniczki w piramidki :wink: ale planuję powiększyć co najmniej dwukrotnie parapet :wink:
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Dziękuję Ci za tak szczegółowe wyjaśnienie o pielęgnacji cebul ;:180 , teraz już wiem, co jest nie tak, możesz mi jeszcze podpowiedzieć czym najlepiej nawozić te "cudka" ;:88
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Posadziłeś 3 różne cebule do jednej doniczki ? Muszę wypróbować ten patent , bo moje sadzę każdą osobno i doniczki zajmują bardzo dużo miejsca .
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ellcia, nawóz może być do roślin zielonych, ja używam różnych nawozów - tak naprawdę co mi wpadnie w rękę;) nie udało mi się przenawozić cebul, wszystkie dobrze zimowały (pomijając uszkodzenia przez pobzygę), nie chorowały.

ktoś, problemem przy sadzeniu kilku cebul razem jest to, że ich korzenie tworzą dość mocne sploty i jeśli chce się je po spoczynku rozdzielić to jest z tym trochę zabawy;) ale jeśli odpowiednio się rośliny nawozi to nie przeszkadza cebulom, że rosną razem w jednej donicy. Ja mam spore donice - ale zawsze najpierw rozważam czy rośliny nie będą ze sobą za bardzo konkurowały o miejsce.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

'Red Peacock'
Obrazek

Tutaj wygląd moich trzech cebul posadzonych w jednej, dużej doniczce:
Obrazek
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi na moje pytania o tych przepięknie kwitnących kwiatach :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja wysiewam tak, najpierw mocze nasiona w letniej, przegotowanej wodzie przez 24-48 h. Potem do ziemi wysiewam i przysypuję piaskiem lub ziemią. Nie ugniatam. Zraszam opryskiwaczem i czekam na wschody.

A Ty jak Wysiewasz nasiona?

Piękne Masz te, pełne hippeastra ;:108

Co do cebuli...stawiam na "crinum". Przynajmniej, bardzo, bardzo podobne widziałam w Krakowskim Botaniku...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14

Post »

Dziewczyny pomóżcie proszę. Moje dwa hipki już przekwitły, z czego jeden wypuścił bardzo ładne liście. Zastanawiam się czy nadal muszę trzymać doniczkę na parapecie, czy można ją upchnąć gdzieś dalej od okna, gdzie jest mniej światła??
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”