ellcia - pamiętaj, też o nawożeniu cebul. Jeśli one wypuszczają po 1 liściu to prawdopodobieństwo, że zakwitną jest małe. Gdzieś przeczytałem, że pęd kwiatowy u
Hippeastrum tworzy się chyba co 4 liść - tzn. że po wypuszczeniu 4 liści następuje przerwa we wzroście ponieważ kolejny zawiązek nie jest liściem tylko pędem kwiatowym - a wiadomo, że przeważnie pęd zaczyna rosnąć dopiero po okresie spoczynku. I po krótkiej przerwie cebula wypuszcza kolejne liście - i teraz im więcej liści tym więcej wytworzonych, śpiących pędów kwiatowych. Mając tylko jeden liść cebula nie będzie w stanie nazbierać siły na kwitnienie.
A koty nie kopią aktualnie w doniczkach ponieważ z 2 stron parapetu stoją zbyt duże donice aby koty mogły wejść na parapet;) a do tego nie bardzo mają miejsce na stawanie obok parapetu;) Ale balkon został przystosowany do wypuszczania kotów więc to im wystarcza - nie muszą już przez okno patrzeć na świat
A poniżej urodzinowa zwartnica, opisana jako 'Red Bull':

Przypomina moje poprzednio kwitnące
Hippeastrum aczkolwiek ma więcej płatków i płatki są szersze. Przypuszczam, że jest to 'Red Peacock'.
Wczoraj dotarły do mnie zestawy doniczek do siewek - licząc, że w pierwszym roku śmiało w jednej mogą rosnąć 4 siewki to mam miejsce na ponad 70 młodych zwartnic - a pierwsze nasiona już zaczęły kiełkować

muszę tylko dokupić potrzebny regał na doniczki;)
I nie jest u mnie tak ładnie poukładane jak się może wydawać

na sypialnianym parapecie to ja już układam doniczki w piramidki

ale planuję powiększyć co najmniej dwukrotnie parapet