Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga
Mam jeszcze pytanie dotyczące mocy kosiarek,dlaczego  różne kosiarki posiadające podobno 5,5KM mają różną moc podaną w KW np.
Kosiarka spalinowa z napędem DYM1560AQ STERWINS 2,57KW(5,5KM)
Kosiarka spalinowa z napędem RLM5319SMEB RYOBI 3,6KW(5,5KM)
Kosiarka spalinowa z napędem M53-190WFX MCCULLOCH 2,4KW(5,5KM)
Szukam kosiarki o mocy co najmniej 5,5KM,ale w przeliczeniu żadna z nich nie ma takiej mocy
1KW=1,36KM

Szukam kosiarki o mocy co najmniej 5,5KM,ale w przeliczeniu żadna z nich nie ma takiej mocy
1KW=1,36KM
- 
				pzzg
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 5 maja 2013, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo ci wszyscy "uczciwi" sprzedawcy podają maksymalna  moc silnika przy najwyższych obrotach, a kosiarki zazwyczaj  chodzą na ok 2.9-3 tys obrotów

Czyli z tych co podałem to chyba najbardziej zbliżoną moc ma RLM5319SMEB RYOBI 3,6KW(5,5KM)
Oglądałem też Kosiarka spalinowa z napędem LM21SW ARIENS podana moc w KW wynosi 3,7 natomiast w KM 6,5,szczerze to zgłupiałem i nadal mam dylemat co kupić.
Cena Ariensa jest prawie dwukrotnie wyższa(skłaniam się do RYOBI)

Oglądałem też Kosiarka spalinowa z napędem LM21SW ARIENS podana moc w KW wynosi 3,7 natomiast w KM 6,5,szczerze to zgłupiałem i nadal mam dylemat co kupić.
Cena Ariensa jest prawie dwukrotnie wyższa(skłaniam się do RYOBI)
- 
				pzzg
Popatrz na Victus VSS 53 TK Allroad 4 ma dobre opinie, wolałbym ją niż RYOBI,  Stiga ma niby silniki 5.5km

Zamówiłem Oleo-Mac GV 53 TK Allroad 4 podobno jest to to samo co  Victus VSS 53 TK Allroad 4

Jest tak jak Pzzg pisze, sprzedawcy podają ostro wyśrubowane moce. Chwyt marketingowy i nic więcej. Czytaj moc z tabliczki znamionowej i przeliczaj. 
Moc mojego Ariensa może być podawana (jak zresztą nie tylko przy tej maszynie) jako moc na wałku, bez noża i przy wysokich obrotach. Jak maszyna zaczyna pracować przy obciążeniu noża i w optymalnych dla silnika obrotach to już ma tylko procent tej idealnej mocy.
Wiedz jednak o jednym, 4-5 KM to naprawdę sporo dla kosiarki. Tylko marketing i zapędzający się (na własną szkodę) sprzedawcy budują opinię, że kosiarka to powinna mieć silnik od samochodu aby pracowała porządnie. Tak samo ma się sprawa z traktorkami. Jak się kiedyś zaczęły pojawiać Craftsmany z silnikami 20KM to się zaczął chory wyścig. A tak naprawdę 13-15 KM wystarczy w zupełności.
Post zmod, pomid.

Moc mojego Ariensa może być podawana (jak zresztą nie tylko przy tej maszynie) jako moc na wałku, bez noża i przy wysokich obrotach. Jak maszyna zaczyna pracować przy obciążeniu noża i w optymalnych dla silnika obrotach to już ma tylko procent tej idealnej mocy.
Wiedz jednak o jednym, 4-5 KM to naprawdę sporo dla kosiarki. Tylko marketing i zapędzający się (na własną szkodę) sprzedawcy budują opinię, że kosiarka to powinna mieć silnik od samochodu aby pracowała porządnie. Tak samo ma się sprawa z traktorkami. Jak się kiedyś zaczęły pojawiać Craftsmany z silnikami 20KM to się zaczął chory wyścig. A tak naprawdę 13-15 KM wystarczy w zupełności.
Post zmod, pomid.
- 
				sebi_milena
- 10p - Początkujący 
- Od: 26 lut 2015, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gość w punkcie z sprzętem ogrodowym tłumaczył mi że użytkowników kosiarek powinna interesować nie maksymalna moc tylko ta faktyczna, z która mamy do czynienia kosząc trawnik (użyteczna). Przy obrotach rzędu około 3 tyś rpm, moc użyteczna to: moment obrotowy * 0,59. Jako że mam kosiarkę AL-KO z silnikiem B&S 450 co ma maksymalnie 3,87 KM to użytkowej mocy mam niecałe 2,7 KM, ponoć...attex pisze:Mam jeszcze pytanie dotyczące mocy kosiarek,dlaczego różne kosiarki posiadające podobno 5,5KM mają różną moc podaną w KW np.
1KW=1,36KM
Trafiłaś na mądrego sprzedawcę. To co jest podawane w sklepie to marketing 

- 
				sebi_milena
- 10p - Początkujący 
- Od: 26 lut 2015, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie, gość wydawał się mieć widzę i otwarcie o tym mówił. Ale najlepsze że zagadałem go ws. tych różnie podawanych mocy na dziale traktorków ogrodowych sądząc że to sprzedawca. A okazało się że on akurat przechodził a jest z działu serwis sprzętu ogrodowego  Poszedłem do niego jeszcze później i chwile rozmawialiśmy. Wspominał też że 2-3 konie mechaniczne mocy użytecznej to jest sporo i taka kosiarka obrobi większość normalnych, przydomowych trawników. Wydało się to sensowne, w dodatku gość nie skupiał się na jednej marce tylko wymieniał różne, co przekonało mnie że nie jest "człowiekiem jednej firmy". Wybierając kosiarkę dla siebie, patrzyłem na moc już nieco inaczej; dlatego też wybór podstawowej jednostki b&s 450.
 Poszedłem do niego jeszcze później i chwile rozmawialiśmy. Wspominał też że 2-3 konie mechaniczne mocy użytecznej to jest sporo i taka kosiarka obrobi większość normalnych, przydomowych trawników. Wydało się to sensowne, w dodatku gość nie skupiał się na jednej marce tylko wymieniał różne, co przekonało mnie że nie jest "człowiekiem jednej firmy". Wybierając kosiarkę dla siebie, patrzyłem na moc już nieco inaczej; dlatego też wybór podstawowej jednostki b&s 450.

Poszedłem do niego jeszcze później i chwile rozmawialiśmy. Wspominał też że 2-3 konie mechaniczne mocy użytecznej to jest sporo i taka kosiarka obrobi większość normalnych, przydomowych trawników. Wydało się to sensowne, w dodatku gość nie skupiał się na jednej marce tylko wymieniał różne, co przekonało mnie że nie jest "człowiekiem jednej firmy". Wybierając kosiarkę dla siebie, patrzyłem na moc już nieco inaczej; dlatego też wybór podstawowej jednostki b&s 450.
 Poszedłem do niego jeszcze później i chwile rozmawialiśmy. Wspominał też że 2-3 konie mechaniczne mocy użytecznej to jest sporo i taka kosiarka obrobi większość normalnych, przydomowych trawników. Wydało się to sensowne, w dodatku gość nie skupiał się na jednej marce tylko wymieniał różne, co przekonało mnie że nie jest "człowiekiem jednej firmy". Wybierając kosiarkę dla siebie, patrzyłem na moc już nieco inaczej; dlatego też wybór podstawowej jednostki b&s 450.- Xeper
- 100p 
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jakie macie doświadczenia z wózkami Vikinga z ABSu? Chodzi mi po głowie model MB443 z silnikiem B&S 450E. Kosiarkę oglądałem w "realu" i bardzo mi się podoba: świetne wykonanie, super opcja regulacji wysokości przyciskiem i co najważniejsze: kosz, który bardzo mało wystaje za tylną oś, Dzięki czemu kosiarkę wygodnie się prowadzi, bo nie kopie się butami w kosz...

Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)

A można wiedzieć dlaczego? Sam mam chęć na Ryobi (widziałem, oglądałem, dotykałem i nawet mi się podoba), podobno ta marka ma dobre opinie w krajach zachodnich.pzzg pisze:Popatrz na Victus VSS 53 TK Allroad 4 ma dobre opinie, wolałbym ją niż RYOBI
Xeper,
doświadczenia z tworzywem Vikinga mam jak najbardziej pozytywne. Vikinga chwalę zawsze i wszędzie.
Czubi2000,
Ja bym wziął Stigę. Dobrze wykonana maszyna. Vari jest bardzo kuszące bo znam duże maszyny tej firmy i są naprawdę solidne. Nie wiem jednak jak z serwisem i czy wszystkie części są dostępne od ręki.

doświadczenia z tworzywem Vikinga mam jak najbardziej pozytywne. Vikinga chwalę zawsze i wszędzie.
Czubi2000,
Ja bym wziął Stigę. Dobrze wykonana maszyna. Vari jest bardzo kuszące bo znam duże maszyny tej firmy i są naprawdę solidne. Nie wiem jednak jak z serwisem i czy wszystkie części są dostępne od ręki.
- 
				pzzg
Ryobi tez mi się podoba, szczególnie te Subarumacin21 pisze:A można wiedzieć dlaczego? Sam mam chęć na Ryobi (widziałem, oglądałem, dotykałem i nawet mi się podoba), podobno ta marka ma dobre opinie w krajach zachodnich.pzzg pisze:Popatrz na Victus VSS 53 TK Allroad 4 ma dobre opinie, wolałbym ją niż RYOBI
 ale serwis jest jeden na całą Polskę co nie wróży niczego dobrego.
 ale serwis jest jeden na całą Polskę co nie wróży niczego dobrego.Zaryzykował bym z Ryobi gdyby był model bez napędu, noż 48cm, w cenie max 999zł.
A tak szukam dalej swojej kosiarki, ostatnio wpadła mi w oko , VICTUS VSP. Silnik Loncin 159cm, chińczyk ale ma całkiem dobre opinie.
Zmod, pomid.
- 
				mareliusz23
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 16 mar 2015, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam Alco i powiem ze daje rade .Kosze nią co tydzien ponad 1000m i jest oki.

Hehehehe, kosiarka MTD kosztuje powyżej 2-2,5 tyś, hehehehehehe... W tej cenie znajdziesz zdecydowanie lepsze urządzenia, szersze, bardziej funkcjonalne o zupełnie innej konstrukcji.macin21 pisze:A o takiej kosiarce ktoś słyszał: Wolf-Garten Blue Power 48 A .