Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień

Post »

janek45 pisze:Dziękuje Georginjo za odp , to wsadzę te kłącza razem do donicy z Fioletowym Achimenesem ;:3
janek45
będziesz musiał jedynie uważać, żeby nie pomieszać kłączy przy kolejnym rozsadzaniu... :D
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kłącza achimenesów i kohlerii różnią się, także raczej nie pomyli. Tylko trzeba wzjąć pod uwagę, że mają różny pokrój. Czyli kohlerię dać jakoś centralnie , a achimenesy dookoła.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ajaniu- ciekawa informacja o tej odmianie kohlerii. Rzeczywiście, moja też bardzo zimą się wyciągnęła.
Niedawno przycięłam nad drugim oczkiem i widzę, że zaczyna się puszczać sadzonki boczne.

Za to, co mnie zdziwiło, że u mojej czerwonej kohlerii nn ( po wygooglowaniu i przejrzeniu dużej ilości zdjęć - obstawiam, że jest to prawdopodobnie "Eriantha") - w ogóle nie mam kłącza. Dobrze, że matecznika nie zasuszyłam, to przynajmniej będę mieć sadzonki cięte z niej.

Moje, te z sadzonek jesienno - zimowych wyglądają tak:

Obrazek

Jak widać na zdjęciu, odmiany różnią się wybarwieniem liści. Są już pierwsze pączki - może jeszcze w marcu zakwitną.
Moja Sunshine nie przetrwała zimy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

O widzisz , Justynko, i moja Sunshine też nie przetrwała zimy. A z Erianthą to dziwne, że nie miała kłączy, bo ta odmiana właśnie jest z tych urodzajnych.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Mam trzy kłącza Kohlerii oraz listek ,i wierzchołek sadzonki , jak mam je ukorzenić , czy prosto do ziemi , czy do wody?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Kłącza do ziemi, a pędzik można do wody.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już mam obiecaną Sunshine :tan

Janku - ja, liście i cięte sadzonki - ukorzeniałam w perlicie.

Georginja - właśnie nieźle się zdziwiłam, jak przesadzałam matecznik. Szukałam kłączy, a tam same korzenie. Za to sadzonek bocznych będę mieć kilka sztuk. Dam im czas podrosnąć, odetnę i ukorzenię.

Zostawię jedną sadzonkę na mateczniku, bo jestem ciekawa, czy kiedykolwiek matecznik wypuści kłącza.
parapetowce
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko nie mam perlitu i nie znam tego ,jak mogę jeszcze oprócz perlitu ukorzenić tą odnóżkę na razie siedzi w ziemi , kłącza są bardzo duże ,jak do kłączy achimenesa
Obrazek
Obrazek
a czy ten listek jeden to nie jest listek fiołka ,jakiś taki inny kształt ma niż kohleria?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

janek45
odnóżce, przynajmniej ja tak robię i mam szybko ukorzenione rośliny, zrób jej taką mini szklarnię, nakryj ją butelką plastikową z otworami, niech ma przewiew, wycinam na spodniej części tak z dwa, trzy otwory na "nóżkach", a jak robię z górnej "czapeczkę", to nie zakręcam jej. Kohlerię lubią "czuć" wodę, więc osobiście, żeby im dogodzić, wymyśliłam sobie, że na podstawkę wysypuję jednakowej wielkości keramzyt, jak podleję, to nadmiar spływa na podstawkę, ale go nie usuwam i dopiero na tym stawiam doniczkę z roślinką, wodę czuje roślinka, ale nie ma bezpośrednio zamoczonych "nóżek". Ważna jest też woda do podlewania, najlepiej deszczówka albo ze studni. Najważniejsze, żebyś roślinki nie odwodniła, a zarazem nie przelała, ja je też delikatnie pryskam wodą, trzymam na wschodnim oknie. Kłącze potraktuj podobnie wsadź do ziemi lekko po skosie, tak, by czubek był na równi z powierzchnią i zajmuj się nimi, tak jak odnóżką :wit
A ten listek, jeżeli nie wyrósł bezpośrednio z Kohlerii, to wszystko wskazuje, że masz fiołkowego listka ;:108 chyba, że coś kombinowano, by stworzyć fiołko-kohlerię ;:113
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Janek, to nie są kłącza achimenesa, tylko kohlerii. Wiem co piszę :).
Tak, listek fiołka.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kohlerio ale ja cię o nic nie oskarżam i ja nie zaprzeczam że to są kłącza kohlerii ;:3 ;:3
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Klucha
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 cze 2005, o 18:46

Post »

Kłącza kohlerii i achimenesa są podobne.
A listek dostałeś fiołka w gratisie. Ciekawe jakie kolorki Ci wyrosną.
-
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje kłącza kohlerii zaczynają pokazywać listki ,doniczka była nakryta folią podziurkowaną , ale zauważyłem jakby miała za mokre powietrze bo na czubku listki brązowieją , a zrobiłem tak by wcześniej wzeszła, a wsiane są 4 szyszki, ona stoi na południowym parapecie, czy zdjąć jej folie?
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, pięknie kohleria Ci wschodzi :)

Ja, osobiście ukorzeniam w perlicie. Jeśli go nie Masz, Spróbuj w wodzie - też szybko się ukorzenia.
Nie wiem, ale z listkiem w wodzie chyba się nie uda - mówię oczywiście o ukorzenianiu listka kohleriowego.

Zacznij wietrzyć tą kohlerię, albo Nakrywaj tylko na dzień folię - a na noc Ściągaj.
Aż po kilku dniach całkiem Pozbądź się folii.

Moje matecznikowe kohlerie dopiero zaczynają wychodzić z ziemi i w ogóle nie trzymam ich pod folią.
na razie wszystkie kohlerie stoją na wschodnio -połudiowym parapecie. Tyle, że robi się coraz cieplej i więcej słońca jest.
Trzeba będzie cieniować roletami lub ściągnąć je z tego parapetu, wnet.
parapetowce
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Na tej stronie jest fotka świadcząca jak łatwo wyhodowałam kohlerię z listka :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”