Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Przepiękna róża. Wpisana na pierwszym miejscu tegorocznych chciejstw, ale jeszcze nie upolowana. Nie będzie pierwszą różą w tym roku kupioną, ale na liście widnieje pod nr 1 ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Małgoś, toś mnie teraz zmartwiła..Czyli od czasów dzieciństwa i młodości moich rodziców musiało się wiele zmienić.. Co do Krościenka...Cóż, jakby to powiedzieć. Jest OGROMNIASTE pole przebiśniegowe, normalnie biało, nie tylko koło kościoła ;:183 . Wiem to doskonale - przez ponad 20 lat mieszkałam po przeciwnej stronie Wisłoka (teraz wiem, że to była ta zła strona :;230 ) i każdej wiosny chodziłyśmy z siostrami podziwiać ;:108 . Gorzej z tym jak się dostać na te kwiotki skoro w niedalekim sąsiedztwie są już zabudowania i mieszkańcy mogli by nie zrozumieć tych łopatek ;:224 jak będę u rodziców w najbliższym czasie to pójdę na zwiady :lol:
Dzieciaczki zdrowe i nawet mi nie mów o kolejnych choróbskach, bo dopiero wyszliśmy z jednego antybiotyku ;:223
Alu, nawet mi nie mów.. U mnie póki co +2 C i słabowicie przebija się księżyc..ale w nocy może jeszcze spaść.. jak ja nie lubię zimna :twisted: ..Mogłoby już przyjść ocieplenie i zostać z nami aż do listopada ;:224
Sonia, no jak mi już tak bezczelnie pojechała, że zaniedbałam wątek..No musiałam coś z tym zrobić :lol: .
Aneczka, pewnikiem się odwdzięczą. Te moje fioletki z parapetu uratowałam spod lawendy..Jakieś ciele majowe, powsadzało krokusy pod maleńką jesze lawendę i myślało, że ona zawsze będzie taka maleńka ;:182 Wykopałam biedulki z całą bryłą i wsadziłam do doniczki, wsadziłabym do rabaty, ale nie mam pojęcia gdzie dokładnie powtykałam te z lilypolu, sadzone w lutym ;:223 :;230 Dopiero jak wyjdą wszystko stanie się jasne..Ale, ale, czy ja między wersami przeczytałam..organizacja hortensjowej rabaty?? ;:183 ;:183 będzie się działo w tym roku ;:108
Zuza, Nostalgie to bezproblemowa róża, jeśli ją już posadzisz to będziesz baaardzo zadowolona ;:183 Pewnikiem miała ją Ewa w Rozarium ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

nifredil pisze:no jak mi już tak bezczelnie pojechała, że zaniedbałam wątek..No musiałam coś z tym zrobić :lol: .
;:183 ;:183 Ktoś tu musi kurna porządku pilnować, nie?! ;:183 ;:183

Zuzka potwierdzam, Nostalgie jest dostępna w Rosarium naszej Ewy Gloridei. Tylko uważaj... bo ja tam wlazłam tylko po Edena i Artemisa a wylazłam z siedemnastoma ślicznotami. ;:131

Cieszę się, że prędzej czy później krokusiki się odwdzięczą. ;:131
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko,wszystko tu mamy i wiosnę i wspomnienia różane ,może być ,bo lubimy roślinki i wszystko się nam podoba,dobrej nocki ;:19
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie kochani :wit
Martuś, Aneczka ;:196 ;:196
Dzisiejszy post ląduje na serwerze szybciej, żeby mnie Pani Porządkowa znowu nie rozstawiała po kątach :;230 :;230
Ranek przywitał nas śnieżnym puchem. Ku mojemu przerażeniu i wielkiej radości mojej siedmiolatki (bo "o taki śnieg jej zawsze chodziło") sypało przez dobre dwie godziny. Sypało tak obficie, że świata nie było widać ;:202 . W chwili obecnej już większość stopniało, bo wyszło słońce, ale pobudkę mieliśmy niczego sobie.
Pisałam wczoraj u Soni o mojej lawendzie, a raczej próbie ukorzeniania. Oto efekty:

Obrazek

Obrazek

Sadzonki wstawiane po jesiennym cięciu, do mieszaniny grubego piasku i ziemi. Ogołocone z większości liści, trafiły do ciemnego pomieszczenia naokoło 2-3 tygodnie. Po tym czasie postawiłam na parapecie. Po długim oczekiwaniu (nawet myślałam, że nic z tego i do doniczki włożyłam szczepkę storczyka ;:224 ), zaczęło się coś dziać. Z 8 patyczków 4 wypuściły nowe listeczki ;:108

A teraz kilka zdjęć przedwiosennej zimy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dwie różyce historyczne. Mme Louise Leveque i Comte de Chambord
Pani Louise, ma przepięknie muślinowe płatki, bardzo intensywnie pachnące, a w fazie pąku, wyglądają dosłownie jak kuleczki. Niestety nie toleruje deszczu. Kupiona ubiegłej wiosny i wsadzona jako 30 cm maluszek szybko się zadomowiła i rozrosła do imponujących rozmiarów. Ma dobre 1.6 m ;:108 Niestety nie powtórzyła kwitnienia, ale spodziewałam się tego, biorąc pod uwagę wielkość i to, że w opisach figurowało "sporadycznie powtarza kwitnienie" ;:173 . Moja skupiła się na wzroście i dobrze. W tym roku liczę na "sporadyczne powtarzanie i bezdeszczowy czerwiec ;:224 Zapomniałam dodać, że ta cwaniarka zimuje nawet bez kopczyka ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po deszczach nawet pączki odchorowały ;:145

Obrazek

Tak wyglądała w czerwcu. Dla porównania po lewej stronie szalona Venrosa wiosną wsadzona jako.. uwaga.. jeden ukorzeniony patyk :shock:

Obrazek

Comte to róża która podobno lubi płatać figle i nie na każdym stanowisku jej się podoba. u mnie wsadzona na totalnej "patelni" radzi sobie bardzo dobrze, a może nawet wyśmienicie. Kwitła od czerwca do listopada. I nawet kiedy niektóre róże łapały jesienią plamistość, ona była jedną z tych, które wytrwały najdłużej ;:108 Róża o intensywnym zapachu i szybkim wzroście, dążąca do zbudowania zgrabnego krzaczka.

Obrazek

Obrazek

pierwsze kwitnienie wyglądało jakby ktoś wetknął w ziemię mały bukiecik :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Listopadowe kwiaty, już po pierwszych przymrozkach. W tle porażone płatki Cornelii, jak widać Comte nadal uparcie zielona ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Sabinko,
moja FL poniżej...
Ten najbardziej nietypowy, czyli całkowicie rozwinięty kwiat jest na najbardziej widocznym fragmencie.
Kwiat tej róży - co widać - potrafi się rozwinąć:)
Obrazek
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

;:3 Zapewne i u Ciebie Sabinko na koniec dnia słoneczko wyskoczyło zza chmur ;:63
Pytanko- czy na ostatnim zdjęciu obok Nostalgi jest hiacynt kalifornijski? Nabyłam go ostatnio w Li.. i ciekawa jestem opini o nim :roll: Niecierpliwie czekam na zdjęcia już kwitnących zawilców, pączki wyglądają zachęcająco ;:333
Małgoś
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko lawenda pięknie rośnie. ;:138 Róże cudne, a krokusy w śniegu zjawiskowe. :) Nie kupiłam róż w markecie, choć pooglądać musiałam. ;:14
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurka to żeś mnie z zaskoku wzięła! :lol: Tak szybciutko Twojego pościka się nie spodziewałam. ;:306
Dziękuję za Comte. Naszykowałam dla niej stanowisko pół cieniste, tzn od ok 13 do 15 cień drzew. Myślisz że należałoby totalnie słoneczną miejscówkę jej dać?
Natomiast nie dziękuję za zimowe zdjęcia. :D
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko zima i wiosna u Ciebie,jednakowo pięknie pokazane,cudowne robisz zdjęcia,
Nostalgia skradla moje serducho ,śliczna,może kiedyś zaproszę ją do mojego ogródka :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja już zaprosiłam :) Nostalgia jest przepiękna :)
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko przebiśniegi w śniegu ślicznie wyglądają,ale czy im zimno nie było?
Przy okazji chciałam zapytać czy powojnik Siebioldii już się u Ciebie opuszcza, bo u mnie nic.?
Czy już po śniegu?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nostalgii należała się tak piękna sesja. Chociaż nie podobają mi się róże dwukolorowe, to wyjątkiem jest właśnie Nostalgia. Zawsze gdy obok niej przechodzę, mam doznania... smakowe. Lody waniliowe z sokiem wiśniowym. Lubię ją w stadium, gdy ma więcej białego niż wiśniowego:D
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Ładny ten krzak Nostalgii, długo ją masz w ogrodzie?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie! Tez miałam pytać o powojnika Siebioldii? Żyje? No przecież czemu miałby nie żyć zimowany na klatce schodowej. ;:124

No i gdzie Ty jesteś?! :twisted: Poproszę o więcej wspominek. Może orliki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”