@ Eliza52 ? Tam są nasiona bobu ?karmazyn? oraz grochu.

Więc wprawdzie nie fasola, ale owszem, nasiona.
@ ElleBelle ? Radziłem sobie w latach ubiegłych, poradzę sobie i w tym roku.

Z pomocą żony w dwa weekendy wszystko to spokojnie trafi do gruntu i do doniczek... A potem już tylko podlewać i patrzeć jak rośnie.
@ Renzal ? No nie ma co na atak serca schodzić... Po prostu we Francji klimat łagodniejszy, to i wiosenne rośliny nieco wcześniej budzą się do życia. Ale spokojnie, niedługo całe forum mnie przegoni, bo ja jak zwykle z sianiem jednorocznych nieco zwlekam, bo większość rzeczy sieję prosto do gruntu, więc koledzy, którzy już mają siewki porozstawiane po parapetach od połowy lutego będą się cieszyli letnimi kwiatami wcześniej ode mnie. Jeśli chodzi o ketmię południową, doświadczenia mam mieszane. Kiedyś miałem na balkonie ? rosła i kwitła pięknie. Potem próbowałem dwa lata z rzędu siewu do gruntu. Raz wyrosła jedna zabiedzona roślinka, drugim razem nie wyrosło nic. W tym roku spróbuję posiać najpierw do doniczki, a jak już podrosną, to dopiero do gruntu, podsypując jednak porządnie ziemią kupną (bo widać ta moja w ogrodzie im średnio odpowiada)... Zobaczymy, co to da. Doświadczenie balkonowe mówi mi jednak, że w odpowiedniej glebie rośnie i kwitnie naprawdę wspaniale.
@ Comcia ? Sporo rzeczy da się siać prosto do gruntu... Pewnie też wiele zależy od jakości tegoż ostatniego... Jeśli chodzi o krokusy ? ja dzisiaj też niewiele zobaczę, bo słońca brak... I mnie to frustruje, bo pełno
Crocus vernus się pojawiło w ostatnim tygodniu... A co do nasionek ? tam jeszcze niektóre są na kupie (ten sam gatunek ale różne odmiany mam zebrane razem i spięte gumką). :-P
@ Eukomis ? Nie, nic nie siałem do donic. A to z bardzo prostej przyczyny. Nie mam wystarczająco ziemi ogrodowej na stanie, zamówiłem przez internet, ale dostawa dopiero w poniedziałek 16. Więc siać pewnie będę w weekend 21. - 22. marca.
A poniżej dwa kwiatki (jeden jeszcze z zeszłej niedzieli popołudniu, drugi obfocony po nocy, bo jak się dowiedziałem, że ciemiernik wschodni kwitnie, to popędziłem z aparatem po ciemku zaraz po powrocie z pracy).
Crocus tommasinianus
Helleborus orientalis
Pozdrawiam!
LOKI