Zbiory nasion drzew jesienią

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodzi nam o to: napisz co masz, a my podpowiemy z których roślin pozyskasz teraz nasiona. Jeżeli wydaje Ci się zbyt tego dużo, to nas zrozumiesz...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Od: 9 mar 2006, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:Coś mi się wydaje,że od pomysłu do roznmażania, droga jak do Rzymu przez Krym.
Następne pytanie będzie, pokaż mi jak wygląda trzmielina.
Niestety rozczaruje Cię, wiem jak wygląda trzmielina. Wiem że rozmnażanie z nasion w niektórych przypadkach to bardzo skomplikowany i pracochłonny sposób. Denerwuje mnie to że za każdym razem na forum muszę tłumaczyć ludziom " jak krowie na miedzy", za przeproszeniem. W tym temacie prosiłem tylko o przykłady krzewów lub tez drzew które wydają teraz nasiona, nie mówiłem nic o tym że chce rozmnażać krzewy, wiem o tym że lepszym sposobem jest rozmnażanie przez np. przez odkłady w przypadku np. irgi, czy też może pnączy, wiem że krzewy można w łatwiejszy sposób rozmnożyć przez sadzonkowanie z dodatkiem ukorzeniaczy, wiem co to jest zraz , co to jet podkładka w przypadku szczepienia, na prawdę nie musicie mnie tutaj napastować Waszą wiedzą, bo na prawdę ale ja też coś wiem, zbędne są niektóre komentarze. Dziękuje, skorzystam z książek , już nikt nic nie musi tutaj pisać.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

maryann pisze:Chodzi nam o to: napisz co masz, a my podpowiemy z których roślin pozyskasz teraz nasiona. Jeżeli wydaje Ci się zbyt tego dużo, to nas zrozumiesz...
Czy jałowce lub cisy wydaja teraz nasiona?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak.

Jałowce trzymają nasiona do zimy, aż je ptaki albo ludzie objedzą :) Można jeść w potrawach "po myśliwsku".

A cisy to takie małe czerwone koraliki mają, osnówka pyszna, a pestka trująca, nie polecam jedzenia, zostaw to ptakom.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Mam wrażenie,że u większości większość roślin nasiona dojrzewają jesienią.
Czy to nie dziwne?
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Jak lepiej jest pozyskac sadzonke berberysa z nasiona czy poprzez ukorzenienie gałązki ?
Bardzo chciałbym pozyskac nowa sadzonke z mojego berberysa julianae.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bartoszu, póki nie używasz polskich znaków diakrytycznych (np. ą, ę, ś, ć itd), forumowicze nie poradzą ci jak to się robi :P

Uszanuj proszę nasze zwyczaje i pisz poprawnie. Dziękuję.

(to taki nieco off-topic, ale dzięki temu może Bartosz to przeczyta...)

Mirzan, ja też mam takie wrażenie :roll: :lol: :wink: Chociaż jeśli niektóre byliny czy krzewy kwitną w styczniu, a nie wiosną, czy latem, to może są też jakieś rośliny owocujące (w Polsce) w innej porze roku, niż jesień :?: Hm, nie słyszałam o takich, ale kto to wie :?:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Hm, nie słyszałam o takich, ale kto to wie :?

Kolega obiecał,że zacznie czytać, może podpowie?
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:Hm, nie słyszałam o takich, ale kto to wie :?

Kolega obiecał,że zacznie czytać, może podpowie?
Mówiłem że już nie trzeba tutaj pisać , no a piszą...i jeszcze te komentarze :? Pozdrawiam.
tarnovitz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 maja 2008, o 21:43

Post »

Nalewka pisze:
Mirzan, ja też mam takie wrażenie :roll: :lol: :wink: Chociaż jeśli niektóre byliny czy krzewy kwitną w styczniu, a nie wiosną, czy latem, to może są też jakieś rośliny owocujące (w Polsce) w innej porze roku, niż jesień :?: Hm, nie słyszałam o takich, ale kto to wie :?:
świdośliwa - owoce dojrzewają już w czerwcu/lipcu. Czereśnie też mamy już w lipcu, truskawki i poziomki w czerwcu. Mahonia x media kwitnie zimą i zawiązuje owoce wiosną. Zapewne znalazłoby się o wiele więcej takich roślin, ale to znowu temat na książkę (a może i kilka). :wink:
pozdrawiam

tarnovitz
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

mirzan pisze:Coś mi się wydaje,że od pomysłu do roznmażania, droga jak do Rzymu przez Krym.
Następne pytanie będzie, pokaż mi jak wygląda trzmielina.
Bez przesady, w wielu przypadkach jest to dużo korzystniejsze niż rozmnażanie wegetatywne, a że często trzeba czekać trochę dłużej na efekt to inna sprawa.
mirzan pisze:Mam wrażenie,że u większości większość roślin nasiona dojrzewają jesienią.
Czy to nie dziwne?
Dziwne byłoby jakby rośliny na jesień kwitły, a wiosną wydawały owoce.

Ja osobiście nie rozmnażałam roślin drzewiastych przez nasiona wiec nic "od siebie" napiszę na ten temat. Miałam kilka roślin z samosiewu: irgę, cisa, derenia, lipę, jesion, orzecha, dęba, wiąz, nawet chyba aronia mi w tym roku wykiełkowała.
Ja zamierzam w tym roku zbierać nasiona żywotników i próbować na wiosnę coś z nich wyhodować.

Vins jak będziesz coś wysiewał napisz proszę co wysiewałeś i jak CI kiełkowało.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Tylu ekspertów a nikt mi nie odpowie jak najlepiej rozmnożyc berberysa - ukorzeniać gałązke czy lepiej z nasion :( . A czy nasiona irgi łatwo kiełkują. Konkretnie odmiany perpuspelis chciałbym pozyskać sadzonki. Bardzo ładna odmiana trudno ją kupic a moja po 3 latach ma już w cholere nasion i chciałbym mieć więcej tych irg.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

tarnovitz pisze:
Nalewka pisze:
świdośliwa - owoce dojrzewają już w czerwcu/lipcu. Czereśnie też mamy już w lipcu, truskawki i poziomki w czerwcu. Mahonia x media kwitnie zimą i zawiązuje owoce wiosną. Zapewne znalazłoby się o wiele więcej takich roślin, ale to znowu temat na książkę (a może i kilka). :wink:
Co za podpora, wielkie dzięki Maakita :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

Bartosz pisze:Tylu ekspertów a nikt mi nie odpowie jak najlepiej rozmnożyc berberysa - ukorzeniać gałązke czy lepiej z nasion :( . A czy nasiona irgi łatwo kiełkują. Konkretnie odmiany perpuspelis chciałbym pozyskać sadzonki. Bardzo ładna odmiana trudno ją kupic a moja po 3 latach ma już w cholere nasion i chciałbym mieć więcej tych irg.
Również planuje rozmnożyć jedną z odmian irgi, a mianowicie Irgę poziomą - to bardzo często spotykana odmiana miejska. Twoja odmiana tez jet ciekawa, ma przepiękne liście które zmieniają barwę na piękny czerwony. Co do lepszej formy rozmnażania, to lepszym sposobem wydaje się ukorzenianie gałązek, chodź ja sam w przypadku swojej odmiany będę próbował obydwu sposobów a z jakim efektem to zobaczymy. Co do twojej odmiany wydaje mi się że może na spróbować dwóch sposobów, choć wydaję się lepszy sposób ukorzenienia gałązki. Irgi łatwo się ukorzeniają też przez odkłady, lubią wszystkie rodzaj gleb ogrodniczych, także nie powinieneś mieć z nimi problemu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Irga z nasion?

Poszukajcie w naszej wyszukiwarce wątku o irdze z siewu, sama kiedyś taki wątek zakładałam. Szukanie nic nie kosztuje :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”