Zbiory nasion drzew jesienią
- vins
- 50p

- Od: 9 mar 2006, o 00:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niestety rozczaruje Cię, wiem jak wygląda trzmielina. Wiem że rozmnażanie z nasion w niektórych przypadkach to bardzo skomplikowany i pracochłonny sposób. Denerwuje mnie to że za każdym razem na forum muszę tłumaczyć ludziom " jak krowie na miedzy", za przeproszeniem. W tym temacie prosiłem tylko o przykłady krzewów lub tez drzew które wydają teraz nasiona, nie mówiłem nic o tym że chce rozmnażać krzewy, wiem o tym że lepszym sposobem jest rozmnażanie przez np. przez odkłady w przypadku np. irgi, czy też może pnączy, wiem że krzewy można w łatwiejszy sposób rozmnożyć przez sadzonkowanie z dodatkiem ukorzeniaczy, wiem co to jest zraz , co to jet podkładka w przypadku szczepienia, na prawdę nie musicie mnie tutaj napastować Waszą wiedzą, bo na prawdę ale ja też coś wiem, zbędne są niektóre komentarze. Dziękuje, skorzystam z książek , już nikt nic nie musi tutaj pisać.mirzan pisze:Coś mi się wydaje,że od pomysłu do roznmażania, droga jak do Rzymu przez Krym.
Następne pytanie będzie, pokaż mi jak wygląda trzmielina.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak.
Jałowce trzymają nasiona do zimy, aż je ptaki albo ludzie objedzą
Można jeść w potrawach "po myśliwsku".
A cisy to takie małe czerwone koraliki mają, osnówka pyszna, a pestka trująca, nie polecam jedzenia, zostaw to ptakom.
Jałowce trzymają nasiona do zimy, aż je ptaki albo ludzie objedzą
A cisy to takie małe czerwone koraliki mają, osnówka pyszna, a pestka trująca, nie polecam jedzenia, zostaw to ptakom.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

Bartoszu, póki nie używasz polskich znaków diakrytycznych (np. ą, ę, ś, ć itd), forumowicze nie poradzą ci jak to się robi :P
Uszanuj proszę nasze zwyczaje i pisz poprawnie. Dziękuję.
(to taki nieco off-topic, ale dzięki temu może Bartosz to przeczyta...)
Mirzan, ja też mam takie wrażenie
Chociaż jeśli niektóre byliny czy krzewy kwitną w styczniu, a nie wiosną, czy latem, to może są też jakieś rośliny owocujące (w Polsce) w innej porze roku, niż jesień
Hm, nie słyszałam o takich, ale kto to wie 
Uszanuj proszę nasze zwyczaje i pisz poprawnie. Dziękuję.
(to taki nieco off-topic, ale dzięki temu może Bartosz to przeczyta...)
Mirzan, ja też mam takie wrażenie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
świdośliwa - owoce dojrzewają już w czerwcu/lipcu. Czereśnie też mamy już w lipcu, truskawki i poziomki w czerwcu. Mahonia x media kwitnie zimą i zawiązuje owoce wiosną. Zapewne znalazłoby się o wiele więcej takich roślin, ale to znowu temat na książkę (a może i kilka).Nalewka pisze:
Mirzan, ja też mam takie wrażenie![]()
![]()
Chociaż jeśli niektóre byliny czy krzewy kwitną w styczniu, a nie wiosną, czy latem, to może są też jakieś rośliny owocujące (w Polsce) w innej porze roku, niż jesień
pozdrawiam
tarnovitz
tarnovitz
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Bez przesady, w wielu przypadkach jest to dużo korzystniejsze niż rozmnażanie wegetatywne, a że często trzeba czekać trochę dłużej na efekt to inna sprawa.mirzan pisze:Coś mi się wydaje,że od pomysłu do roznmażania, droga jak do Rzymu przez Krym.
Następne pytanie będzie, pokaż mi jak wygląda trzmielina.
Dziwne byłoby jakby rośliny na jesień kwitły, a wiosną wydawały owoce.mirzan pisze:Mam wrażenie,że u większości większość roślin nasiona dojrzewają jesienią.
Czy to nie dziwne?
Ja osobiście nie rozmnażałam roślin drzewiastych przez nasiona wiec nic "od siebie" napiszę na ten temat. Miałam kilka roślin z samosiewu: irgę, cisa, derenia, lipę, jesion, orzecha, dęba, wiąz, nawet chyba aronia mi w tym roku wykiełkowała.
Ja zamierzam w tym roku zbierać nasiona żywotników i próbować na wiosnę coś z nich wyhodować.
Vins jak będziesz coś wysiewał napisz proszę co wysiewałeś i jak CI kiełkowało.
Tylu ekspertów a nikt mi nie odpowie jak najlepiej rozmnożyc berberysa - ukorzeniać gałązke czy lepiej z nasion
. A czy nasiona irgi łatwo kiełkują. Konkretnie odmiany perpuspelis chciałbym pozyskać sadzonki. Bardzo ładna odmiana trudno ją kupic a moja po 3 latach ma już w cholere nasion i chciałbym mieć więcej tych irg.
- vins
- 50p

- Kontakt:
Co za podpora, wielkie dzięki Maakitatarnovitz pisze:świdośliwa - owoce dojrzewają już w czerwcu/lipcu. Czereśnie też mamy już w lipcu, truskawki i poziomki w czerwcu. Mahonia x media kwitnie zimą i zawiązuje owoce wiosną. Zapewne znalazłoby się o wiele więcej takich roślin, ale to znowu temat na książkę (a może i kilka).Nalewka pisze:
Mirzan, ja też mam takie wrażenie![]()
![]()
- vins
- 50p

- Kontakt:
Również planuje rozmnożyć jedną z odmian irgi, a mianowicie Irgę poziomą - to bardzo często spotykana odmiana miejska. Twoja odmiana tez jet ciekawa, ma przepiękne liście które zmieniają barwę na piękny czerwony. Co do lepszej formy rozmnażania, to lepszym sposobem wydaje się ukorzenianie gałązek, chodź ja sam w przypadku swojej odmiany będę próbował obydwu sposobów a z jakim efektem to zobaczymy. Co do twojej odmiany wydaje mi się że może na spróbować dwóch sposobów, choć wydaję się lepszy sposób ukorzenienia gałązki. Irgi łatwo się ukorzeniają też przez odkłady, lubią wszystkie rodzaj gleb ogrodniczych, także nie powinieneś mieć z nimi problemu.Bartosz pisze:Tylu ekspertów a nikt mi nie odpowie jak najlepiej rozmnożyc berberysa - ukorzeniać gałązke czy lepiej z nasion. A czy nasiona irgi łatwo kiełkują. Konkretnie odmiany perpuspelis chciałbym pozyskać sadzonki. Bardzo ładna odmiana trudno ją kupic a moja po 3 latach ma już w cholere nasion i chciałbym mieć więcej tych irg.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

Irga z nasion?
Poszukajcie w naszej wyszukiwarce wątku o irdze z siewu, sama kiedyś taki wątek zakładałam. Szukanie nic nie kosztuje
Poszukajcie w naszej wyszukiwarce wątku o irdze z siewu, sama kiedyś taki wątek zakładałam. Szukanie nic nie kosztuje