Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...
Po zasuszeniu i posianiu nasion, z dyni ozdobnej sułtański turban wyrosły nam
dynie ozdobne Autumn Wings. Było to sporym zaskoczeniem, ciekawe jaka odmiana wyrosła by z nasion pozyskanych z dyń ozd. Autumn Wings.
dynie ozdobne Autumn Wings. Było to sporym zaskoczeniem, ciekawe jaka odmiana wyrosła by z nasion pozyskanych z dyń ozd. Autumn Wings.
ewa321 Witaj
tykwa to w pewnym sensie dynia
.
"Tykwa-rodzaj jednorocznych, pnących roślin tropikalnych z rodziny dyniowatych."
źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Tykwa
iwona0042 Hm, może mieć na to wpływ podłoże. Paulownie uwielbiają zasobne gleby, potrzebują dużo sił do szybkiego rozrostu!
Podobno w innych krajach prowadzone są plantację w celu szybkiego pozyskania drewna. ...
Warto po nawozić. Swoją posadziłem niestety na kiepskiej glebie i gliniasta i wiele piachu i gruzu z budowy jeszcze zostało
.
EDITA Hm, brat kiedyś kupił w internecie nasiona różnych ciekawych papryczek, niestety zamiast takich wyrosły zwykłe
.
Kiedyś kupiłem nasiona baobabu ... - Skaryfikacja
Niestety nigdy ich nie wysiałem. Oddałem koleżance
.
Nasiona baobabu trzeba było poddać procesowi Skaryfikacja (ogrodnictwo) w tym przypadku mechanicznie dopiłować łupinę.
A to ciekawostka źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skaryfikac ... dnictwo%29
Skaryfikacja ? zabieg wykonywany w celu przyspieszenia kiełkowania nasion, polegający na sztucznym uszkadzaniu okryw nasiennych lub owoców np. orzecha w celu ułatwienia wnikania wody i gazów do wnętrza i przyśpieszenia kiełkowania. Okrywę nasienną uszkadza się poprzez nakłuwanie, przecieranie ostrym piaskiem, nacinanie, a także chemicznie poprzez zwęglanie okrywy w stężonych kwasach. Zabieg musi być wykonany wyjątkowo ostrożnie, aby nie uszkodzić zarodka. Skaryfikację wykonuje się w celu przyspieszenia kiełkowania nasion wielu drzew np. grabu, cisa.

"Tykwa-rodzaj jednorocznych, pnących roślin tropikalnych z rodziny dyniowatych."
źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Tykwa
iwona0042 Hm, może mieć na to wpływ podłoże. Paulownie uwielbiają zasobne gleby, potrzebują dużo sił do szybkiego rozrostu!

Warto po nawozić. Swoją posadziłem niestety na kiepskiej glebie i gliniasta i wiele piachu i gruzu z budowy jeszcze zostało

EDITA Hm, brat kiedyś kupił w internecie nasiona różnych ciekawych papryczek, niestety zamiast takich wyrosły zwykłe

Kiedyś kupiłem nasiona baobabu ... - Skaryfikacja

Nasiona baobabu trzeba było poddać procesowi Skaryfikacja (ogrodnictwo) w tym przypadku mechanicznie dopiłować łupinę.
A to ciekawostka źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skaryfikac ... dnictwo%29
Skaryfikacja ? zabieg wykonywany w celu przyspieszenia kiełkowania nasion, polegający na sztucznym uszkadzaniu okryw nasiennych lub owoców np. orzecha w celu ułatwienia wnikania wody i gazów do wnętrza i przyśpieszenia kiełkowania. Okrywę nasienną uszkadza się poprzez nakłuwanie, przecieranie ostrym piaskiem, nacinanie, a także chemicznie poprzez zwęglanie okrywy w stężonych kwasach. Zabieg musi być wykonany wyjątkowo ostrożnie, aby nie uszkodzić zarodka. Skaryfikację wykonuje się w celu przyspieszenia kiełkowania nasion wielu drzew np. grabu, cisa.
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możliwe, ale nie spieszy mi się by szybko urosła, więc nie poganiam jej 

iwona0042 Co do paulowni podobno podobno pierwsze lata przemarza. Po tym okresie. Podobno jest już na tyle silna że nie puszcza pędów u podnóża.
Taka ciekawostka zaczerpnięta od sąsiada.
.
Uwaga. Nie polecam! Wysiałem na waciku
. Mały błąd. Ciężko oddzielić siewki od włókna.
Część pewnie się zmarnuje. Ale człowiek uczy się na własnych błędach
.
Takie oto mam maleństwa
.

-- 19 lut 2015, o 05:37 --
PS. Przepraszam za błędy gramatyczne
.

Taka ciekawostka zaczerpnięta od sąsiada.

Stan na dzień dzisiejszy na ok. 30 wysianych nasion wzeszło ok.17.! Jak na stewie jest to wynik rewelacyjnymaxmar123 pisze:Stewia wysiew![]()
*To była już moja druga próba w tym roku, uprzednio kupiłem bardzo dużą ilość nasion w stosunkowo niskiej cenie. Nic mi nie wzeszło.(Alegroo)
*Postanowiłem kupić od sprawdzonego producenta. Nasionek było nie wiele...Nie liczyłem że cokolwiek wzejdzie.Ku mojemu zdziwieniu... Wzeszło ich bardzo wiele!
( Nasiona zakupie na allegroo jednak ok sprawdzonego producenta.)

Uwaga. Nie polecam! Wysiałem na waciku

Takie oto mam maleństwa

-- 19 lut 2015, o 05:37 --
PS. Przepraszam za błędy gramatyczne

Przygotowania do wysiewu.
. Poradnik praktyczny.
1.Na dnie doniczki umieścić kamyczki, keramzyt.
*Keramzyt ? lekkie kruszywo budowlane, wypalane z gliny ilastej w temperaturze ok. 1150 °C. Taka ciekawostka zaczerpnięta z Wikipedii.
*Można go dostać, np. w sklepach ogrodniczych.
Sposobem tym pozbędziemy się nadmiaru wody. Której nadmiar skutkuje gniciem korzeni, częstszym chorobom grzybiczym i pasożytnictwu.
2.Gleba- Takie standardowe podłoże to mieszanina ziemi kompostowej i torfu w skali 1:1. W workach kupnych z racji wcześniej wspomnianych proporcje te są różne od 1:2 a czasem 1:4. Źródło:https://naradka.wordpress.com/2011/08/0 ... o-kwiatow/ (polecam!)
Glebę mieszamy z drobnym żwirkiem bądź perlitem. Zapobiega to zbrylaniu i zbijaniu się gleby.Korzenie mają dostęp do większej ilości powietrza.
*Perlit ? naturalnie występująca skała pochodzenia wulkanicznego.
*Można nabyć w internecie dobrych bądź sklepach ogrodniczych. Ja wolę drobny żwirek
.
3.Glebę umieszczamy w doniczce nadmiar, zsuwamy.
4.Pozostawić w pojemniku z wodą ażeby gleba była ofita w wodę.
5.Posadzić roślinki dociskając glebę.
*Przygotowujemy podłoże do kwiatów https://naradka.wordpress.com/2011/08/0 ... o-kwiatow/ Naprawdę super strona.
Polecam tam Znajdziecie dużo bardziej profesjonalne informację.

1.Na dnie doniczki umieścić kamyczki, keramzyt.
*Keramzyt ? lekkie kruszywo budowlane, wypalane z gliny ilastej w temperaturze ok. 1150 °C. Taka ciekawostka zaczerpnięta z Wikipedii.
*Można go dostać, np. w sklepach ogrodniczych.
Sposobem tym pozbędziemy się nadmiaru wody. Której nadmiar skutkuje gniciem korzeni, częstszym chorobom grzybiczym i pasożytnictwu.
2.Gleba- Takie standardowe podłoże to mieszanina ziemi kompostowej i torfu w skali 1:1. W workach kupnych z racji wcześniej wspomnianych proporcje te są różne od 1:2 a czasem 1:4. Źródło:https://naradka.wordpress.com/2011/08/0 ... o-kwiatow/ (polecam!)
Glebę mieszamy z drobnym żwirkiem bądź perlitem. Zapobiega to zbrylaniu i zbijaniu się gleby.Korzenie mają dostęp do większej ilości powietrza.
*Perlit ? naturalnie występująca skała pochodzenia wulkanicznego.
*Można nabyć w internecie dobrych bądź sklepach ogrodniczych. Ja wolę drobny żwirek

3.Glebę umieszczamy w doniczce nadmiar, zsuwamy.
4.Pozostawić w pojemniku z wodą ażeby gleba była ofita w wodę.
5.Posadzić roślinki dociskając glebę.
*Przygotowujemy podłoże do kwiatów https://naradka.wordpress.com/2011/08/0 ... o-kwiatow/ Naprawdę super strona.

Palmy nastroszyły piórka! + Jak dbać o kwiaty domowe za pomocą piwa?! Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=JZCKOi6SqoQ . (chodzi o połysk liści)
Mam nadzieję że palmą nic nie będzie.
E, może się trochę rozweselą.

Mam nadzieję że palmą nic nie będzie.

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
No to tym piwem mnie załatwiłeś, niezłe
Chociaż trochę bym się bała zastosować u roślinek, żeby mi po tym piwie nie 'zasnęły',
w sensie - przestały rosnąć z powodu nadmiaru promili
Ładne palmy

Chociaż trochę bym się bała zastosować u roślinek, żeby mi po tym piwie nie 'zasnęły',
w sensie - przestały rosnąć z powodu nadmiaru promili

Ładne palmy

Pozdrawiam i zapraszam
-
- 500p
Palemki piękne,
znalazłam na forum wątek o czyszczeniu liści :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=31685 ,
polecam , są w nim podane różne sposoby przemywania liści.
znalazłam na forum wątek o czyszczeniu liści :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=31685 ,
polecam , są w nim podane różne sposoby przemywania liści.
ewa321
Piwo malinowe delikatne więc mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
EDITA
O super dzięki!
Ja kiedyś słyszałem coś o majonezie
Odrodził się niczym feniks! + Jak dbać o kwiaty domowe za pomocą piwa?!

Jutro, przedstawię historię bananowca kupionego w biedronce... przed dwoma laty.
A już myślałem że nic z tego nie będzie... 
Piwo malinowe delikatne więc mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.

EDITA
O super dzięki!

Ja kiedyś słyszałem coś o majonezie

Odrodził się niczym feniks! + Jak dbać o kwiaty domowe za pomocą piwa?!

Jutro, przedstawię historię bananowca kupionego w biedronce... przed dwoma laty.

-
- 500p
A czy jest szansa żeby zakwitł i zaowocował w naszych warunkach?
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Myślę, że jeśli nawet zakwitnie, to na owoce raczej szansy nie ma, ale może się mylę 

-
- 500p
No,tak jak pech to pech.
Ale można mieć tą radość,że nam rośnie.
Kwiaty bananowca są najpiękniejsze na świecie, a na pewno największe.
Ale można mieć tą radość,że nam rośnie.
Kwiaty bananowca są najpiękniejsze na świecie, a na pewno największe.
-
- 500p
Przypomniałam sobie jeszcze,że kiedyś w jednym z odcinków programu Pana Wojciecha Cejrowskiego "Boso przez Świat" były plantacje bananów.
Stąd wiem też,że jest wiele odmian bananów w różnych smakach, te przeznaczone na eksport są zrywane jeszcze zielone i dojrzewają sztucznie.
Stąd wiem też,że jest wiele odmian bananów w różnych smakach, te przeznaczone na eksport są zrywane jeszcze zielone i dojrzewają sztucznie.
EDITA
Słyszałem o takich przypadkach. Kiedyś nawet w Wiadomościach było
W palmiarniach owocują, tam jednak są dużo leprze warunki
. To też zależy od odmiany czytałem kiedyś na jakimś FO że właśnie zaowocował. Była to jakaś odmiana miniaturka. Chyba.
U nas w bananach nie ma "prawdziwych" nasionek prawdziwe są znacznie większe i mają twardą łupinę
.
Bananowce szybko się rozrastają i mają bardzo ozdobne liście polecam każdemu.
Nowy nabytek od sąsiadki- Aloes
Wiele słyszałem ciekawych faktów o tej niezwykłej rośliny.
Choć jest dość pospolita ma podobno wiele zastosowań.
Jutro postaram się poszperać w necie na ten temat.

Słyszałem o takich przypadkach. Kiedyś nawet w Wiadomościach było

U nas w bananach nie ma "prawdziwych" nasionek prawdziwe są znacznie większe i mają twardą łupinę

Bananowce szybko się rozrastają i mają bardzo ozdobne liście polecam każdemu.

Nowy nabytek od sąsiadki- Aloes
Wiele słyszałem ciekawych faktów o tej niezwykłej rośliny.
Choć jest dość pospolita ma podobno wiele zastosowań.
Jutro postaram się poszperać w necie na ten temat.