Na parapecie u mrooofki
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na parapecie u mrooofki
Roślinki same w sobie są
ładne z tymi swoimi cierniami, a kwiatuszki to tylko i aż taka
"wisienka na torcie" .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No i to jest właśnie ta niesprawiedliwość życiowa - żeby u jednego kwitło wszystko, a u innego nic
Coś Ty im robiła zimą - czary jakieś odprawiałaś, czy jak?
Coś Ty im robiła zimą - czary jakieś odprawiałaś, czy jak?
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Właśnie...jeśli to jakaś magia, czary, zaklęcia, to podziel się wiedzą 
- mrooofka
- 1000p

- Od: 4 paź 2014, o 20:37
To nie żadne czary, nie żadna magia, ani moje zdolności - po prostu kupiłam zapączkowane lub kwitnące egzemplarze
Choć dumna jestem z M.microhelia-bo nie spodziewałam się, że z niej coś będzie, że przetrwa zimę-prezent kaktus-mikołaj z biedronki z wbitą wykałaczką w korpus rośliny
Swój mały sukces mam z M.backebergiana- jeden mój zły ruch i przy oddzielaniu z torfu pozbawiłam ją korzonków, siedziała na piachu, nawet za bardzo się nią nie przejmowałam (bo miałam z tej doniczki jeszcze 3 takie same) a roślinka w tym czasie zaczęła produkować i korzenie i pączki- co ciekawe kwitnie ciut inaczej niż pozostałe kupione w tej samej doniczce - płatki są jakby bardziej wydłużone i strzępiaste (jeden egzemplarz choć z tej samej doniczki nie kwitnie w ogóle i wcale się na to nie zanosi)
To ona

To jej "siostry"

M.bocasana kupiłam z jednym kwiatkiem i masą paków i to jeszcze nie wszystko na co ją stać-roślina ma całe mnóstwo mikroskopijnych, dopiero co wyrastających pączków - na moje oko to będą jakieś dwa miesiące kwitnienia z przerwami - to co widać to naprawdę pikuś...nie podejmę się liczenia mini-pączków

Choć dumna jestem z M.microhelia-bo nie spodziewałam się, że z niej coś będzie, że przetrwa zimę-prezent kaktus-mikołaj z biedronki z wbitą wykałaczką w korpus rośliny
Swój mały sukces mam z M.backebergiana- jeden mój zły ruch i przy oddzielaniu z torfu pozbawiłam ją korzonków, siedziała na piachu, nawet za bardzo się nią nie przejmowałam (bo miałam z tej doniczki jeszcze 3 takie same) a roślinka w tym czasie zaczęła produkować i korzenie i pączki- co ciekawe kwitnie ciut inaczej niż pozostałe kupione w tej samej doniczce - płatki są jakby bardziej wydłużone i strzępiaste (jeden egzemplarz choć z tej samej doniczki nie kwitnie w ogóle i wcale się na to nie zanosi)
To ona

To jej "siostry"

M.bocasana kupiłam z jednym kwiatkiem i masą paków i to jeszcze nie wszystko na co ją stać-roślina ma całe mnóstwo mikroskopijnych, dopiero co wyrastających pączków - na moje oko to będą jakieś dwa miesiące kwitnienia z przerwami - to co widać to naprawdę pikuś...nie podejmę się liczenia mini-pączków

- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
U mnie bocasanka kwitła jak nakręcona przez całe lato. Też mam różową, ale będę chciała się koniecznie zaopatrzyć też w taką z bardziej 'beżowymi' kwiateczkami 
-
Aniakak

- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Ale rękę do kwitnących mamillarii po prostu masz, podobają mi się twoje mamillarki , twoje kwitnące skarby
Pozdrawiam Anna
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mam wrażenie, że Twój wątek wcale nie odczuwa zimy, która jeszcze jakoby istniała
Śliczne kwiatuszki i rzeczywiście jakby inne, ale co tam - najważniejsze, że są 
- mrooofka
- 1000p

w tej kwestii mam kryzys wielki, przeogromny gdyz na znanym portalu aukcyjnym pojawiła się taka o innym kolorze kwiatuonectica pisze:U mnie bocasanka kwitła jak nakręcona przez całe lato. Też mam różową, ale będę chciała się koniecznie zaopatrzyć też w taką z bardziej 'beżowymi' kwiateczkami
raczej zupełne przypadki w odwiedzaniu przypadkowych marketówAniakak pisze:Ale rękę do kwitnących mamillarii po prostu masz, podobają mi się twoje mamillarki , twoje kwitnące skarby
zima nie istnieje.... no może trochę.. w kalendarzupiasek pustyni pisze:Mam wrażenie, że Twój wątek wcale nie odczuwa zimy, która jeszcze jakoby istniałaŚliczne kwiatuszki i rzeczywiście jakby inne, ale co tam - najważniejsze, że są

- brombiel

Magda co tu wejdę to nowe kwiatki...dobrze że choć u Ciebie zima nie istnieje 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- trzeba wyjątkowegoraczej zupełne przypadki w odwiedzaniu przypadkowych marketów
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Szalone te twoje kaktusiki.... środek zimy a tu tyle kwiatów
pozazdrościć !!
pozazdrościć !!
- mrooofka
- 1000p

To naprawdę przypadek- tak na przykład M.backebergiana kupiłam w T. do którego nigdy nie chodzę.. a poszłam po.. piwo ;) Ostatnie zakupy M.laui i M.bocasana z marketu na R. do którego nigdy nie chodzę (awersja bo kiedyś w nim pracowałam) a poszłam po kamerkę... a teraz gdy idę do T. jak na złość żadnych kłujaków nie ma
- akurat ten market odwiedzam teraz regularnie bo obok mam ogrodniczy, w którym wczoraj dokupiłam tacek, postanowiłam przy okazji zdemontować moją konstrukcję z chłodniejszego pokoju. Rośliny wylądowały na tackach bez większego ładu i składu...nie umiem robić tzw. zbiorówek.... trudno

parapet cieplejszy:

i szykuje się kolejne kwiecie-kilka dni temu dostałam paczuchę od Dawida-roślinki już pokazywałam - i szczerze mowiąc tego co dziś wypatrzyłam kompletnie się nie spodziewałam

pączków jest więcej, ale ciężko mi się przebić przez cierniuchy

parapet cieplejszy:

i szykuje się kolejne kwiecie-kilka dni temu dostałam paczuchę od Dawida-roślinki już pokazywałam - i szczerze mowiąc tego co dziś wypatrzyłam kompletnie się nie spodziewałam

pączków jest więcej, ale ciężko mi się przebić przez cierniuchy
- brombiel

No proszę szykują się kolejne kwiatki
a takich przypadkowych zakupów pozazdrościć tylko