Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków

Post »

Lucynko wpadłam z rewizytą ...i jednym tchem przeczytałam cały wątek. Bardzo u Ciebie sympatycznie :D
Podziwiam zasiewy, u mnie na razie tylko pelargonie kiełkują niespiesznie wystawiając moja cierpliwość na ciężką próbę. Podziwiam mini szklarenki. Ja mam taki foliaczek mający trzy półki. Muszę tylko chronić go przed moimi kotami i ich pazurami. Ja też przy pracach ogrodowych spoglądam w kalendarz księżycowy. Od kilku lat kupuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy państwa Przybylaków.
Zawstydzilam się nieco jak przeczytałam o Twojej przyjaciółce z liceum, którą mimo odległości odwiedzasz dwa razy w roku. Otóż ja też nam taka przyjaciółkę i to w moim mieście i też odwiedzam ja dwa razy w roku (na urodziny i imieniny) a przecież mogłabym dużo częściej :oops:
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej koleżanko :wit Piękna werbena i gazania ;:138 Nie wiem,jak werbena ,ale gazania rośnie szybko i moim zdaniem trochę się pospieszyłaś z siewem,bo ja też miałam nauczkę ,jak mi sie powyciągały ;:224 Mam jednak nadzieję ,że twoje dadzą radę ;:333
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Pięknie wschodzą gazanie, muszę się nauczyć tego siana z pozytywnym efektem, chyba pójdę na nauki do koleżanek z FO ;:162
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O.K. IWONKA Zakonotowałam Twoje imię i będę pamiętać. ;:333
Zaś na Twój wątek poczekam. ;:108 Mam nadzieję, że niezbyt długo. :wit

Witam Cię, MARYSIU i dziękuję za ciepłe słowa. ;:180
Ja też mam taki trzypółkowy foliak, ale wykorzystuję go dopiero do hartowania roślin.
Jeden pokój mam zamknięty przed kotą i tam na parapecie stoi taki czteropółkowy regalik. Na nim przetrzymuję te rośliny, które nie mieszczą się w miniszklarenkach. :uszy
A przyjaciół dobrze jest mieć blisko, bo nawet jeśli nie ma czasu na częste odwiedziny,to przynajmniej wiadomo, że w razie potrzeby zawsze można się spotkać. ;:162

Imienniczko miła - LUCYNKO - mam wypróbowane sposoby na opóżnianie wzrostu nie tylko gazanii. Podczas pikowania każda roślinka od razu ląduje we własnym pojemniku lub doniczce i najpierw musi się napracować przy rozbudowie systemu korzeniowego, a dopiero potem myśleć o częściach nadziemnych. ;:303
Tak to wygląda:

Obrazek

ANIU DROGA - SIANIE TO ŻADNA SZTUKA.
Trzeba jedynie zdobyć się na odwagę i spróbować. Na pewno się uda. Do dzieła, ANIU! ;:11
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Lucynko może sianie to nie sztuka ale jakoś u mnie nie chcą rosnąć. A jak już wyjdą to zaraz padają. :lol:
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Może zła ziemia, albo za mokro?
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Ja nie wiem, nasiałam tyle surfinii i petunii i kicha wszystko padło. Boję się spróbować na nowo. ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwona i Piotr pisze:Może zła ziemia, albo za mokro?
No właśnie - ziemia - musisz kupić specjalnie przeznaczoną do wysiewu. Zbyt mokra też nie może być. Ja sieję do takiej prosto z worka, bardzo drobnych nasionek w ogóle nie przysypuję, większe nasiona posypuję bardzo cieniutką warstewką ziemi, po czym moczę z wierzchu przy pomocy spryskiwacza wytwarzającego mgiełkę. Pojemnik z zasiewami nakrywam innym pojemnikiem - przezroczystym lub zakrywam folią i stawiam w ciepłym i widnym miejscu. Naturalnie co dzień sprawdzam wilgotność i spryskuję, co by nasionka miały wilgotno, ale nie za mokro. I to już cała filozofia ;:303
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, nie ma się co poddawać - praktyka czyni mistrza :) Kup specjalna ziemię, odkaż ją (np. w piekarniku), siej i korzystaj z porad forum dotyczących podlewania ;:333
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko zasiewy super, i jakie duże. Szkoda ,ze mój kot to taki szkodnik.
Ale byłam dziś na działce i pod folią posiałam rzodkiewki :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Na pierwszej stronce znalazłam info o wpływie jałowców na grusze? Nigdy się nie spotkałam, a możesz coś więcej napisać?
Jeśli chodzi o cebulowe, to ja nauczona doświadczeniem kiedy w grudniu miałam kiełki irysów, sadzę je jak najpóźniej się da czyli w listopadzie, a nawet w grudniu...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwona i Piotr pisze:Na pierwszej stronce znalazłam info o wpływie jałowców na grusze? Nigdy się nie spotkałam, a możesz coś więcej napisać?
Bardzo proszę: grusze na mojej działce rok w rok chorowały. Brązowiały im liście. Przy dokładnym ich oglądaniu dały się zauważyć ogromne ilości jakichś jajeczek. W ogrodniczym znajoma pani stwierdziła, że jest to taki szkodnik, na którego nic nie działa. Są tylko dwa wyjścia :
1.zrywanie i spalanie liści,
2. likwidacja jałowców rosnących w promieniu 10 metrów, bo grusze atakuje ten sam szkodnik, który żeruje na jałowcach.
Próbowałam spalać liście. Nic to nie dało. Liście brązowiały, owoców nie było.
Ponieważ jałowce są własnością sąsiadki,nie mogę ich usunąć. Usunęłam gruszę. ;:306
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

No faktycznie jest coś takiego
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Moje grusze chorują, choć w promieniu 10 metrów nie ma jałowców... są dopiero w promieniu 15. :;230 Gruszki mają smaczne, więc jałowce żyją i grusze też...ale sytuacja rozwojowa. ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ponoć można próbować pryskać. Ja w tym roku spróbuję. Miałam dwa lata temu śliczne grusze, a w zeszłym roku sąsiad robił porządki w ogrodzie i przesadził mi jałowce pod płot. Tragedia ;:145
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”