Swoją drogą te tulipany z biedronki są super. Wszystkie cudownie kwitły zeszłej wiosny, nie miałam żadnych niespodzianek, wszystko powychodziło
Ogród zielonej
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu u Ciebie tulipany mogą rosnąć na jednym miejscu wieeeele lat i nic im nie będzie
U mojej mamy tak samo. 8 lat-czyli od momentu przeprowadzki rosną i kwitną bez wykopywania, nie uciekają wgłąb ziemi, nie zmieniają kolorów, tylko powiększają kępę. No, ale ona ma 30 cm. przywiezionej ziemi, a poniżej żółty piach
Mi na mojej glinie w miejscu gdzie nie podsypałam ziemią, a gdzie miałam wyrzuconą glinę z ziemią z budowy domu tulipany były piękne pierwszego roku, a na drugi wszystkie zmieniły kolor na żółty lub czerwony, słabo kwitły, a później zniknęły. Już tak nie sadzę
Wszystkim podsypuję kompostu i piachu i sadzę na rabatach gdzie jest rodzima dobra ziemia, a nie glina z wykopu 
Swoją drogą te tulipany z biedronki są super. Wszystkie cudownie kwitły zeszłej wiosny, nie miałam żadnych niespodzianek, wszystko powychodziło
Tej jesieni zamówiłam przez internet i jak na razie u tulipanów cisza, chociaż biedronkowe powychodziły. Tylko narcyzy i krokusy wychodzą codziennie 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
Na szczęście mam tych krokusów raptem 20 i to na niewielkim odcinku, najwyżej wokół nich będę trawę nożyczkami wycinać
w sumie... przyznam, że kosiarki też nie mam
tylko podkaszarkę. W ostateczności później je przesadzę w kępę (błędy nowicjusza
)
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu (Anuleczko) podziwiam determinację doniczkową.
Ja nie mam siły na posadzenie paruset cebulowych w koszyczkach. U mnie trochę koty sąsiadów buszują, czasem nornicę martwą zostawią.
Aniu pewnie masz rację,
mam małe doświadczenie z tulipanami. W B są tak tanie, że zawsze mogę dokupić. W glinie to one najprędzej gniją, poza tym chyba trudniej tworzą młode cebulki. Jak im przygotujesz komfortowe warunki z kompostem,
to muszą być piękne.
Malvy podkaszarką obkosisz wokół,
a jak trochę się podkarmią, wykosisz. Dlaczego mówisz o błędach. Znam kilka ogrodów, gdzie świadomie tak sadzą właściciele. Jesienią dosadzają kolejne i stale kwitną. Jednak to sporo pracy, no i wydatki też. 
Zrobiłam zdjęcie tegorocznym doniczkowym tulipanom.

Aniu pewnie masz rację,
Malvy podkaszarką obkosisz wokół,
Zrobiłam zdjęcie tegorocznym doniczkowym tulipanom.

- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Tulipanów to też miałam sporo.
Miałam,bo nonice znalazły sposób.
Wygryzły w plastikowych koszyczkach dziurę i wyniosły.
Ja pierwszą rabatkę to założyłam z irysów,które wykopałam pod biurowcem jak spółka zbankrutowała.
Uratowałam je bo teraz w tym miejscu jest parking.
Mam je do dzisiaj.
Miałam,bo nonice znalazły sposób.
Wygryzły w plastikowych koszyczkach dziurę i wyniosły.
Ja pierwszą rabatkę to założyłam z irysów,które wykopałam pod biurowcem jak spółka zbankrutowała.
Uratowałam je bo teraz w tym miejscu jest parking.
Mam je do dzisiaj.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja swoje tulipany też posadziłam w doniczkach. Mimo to cały czas truchleję, czy nornice nie znalazły na nie sposobu.
Już niedługo się przekonam.
Nie planuję swoich w tym roku wykopywać. Do dziś mam ciarki jak pomyślę ile to było sadzenia. Zaplanowałam sobie tę czynność co dwa lata robić.
Już niedługo się przekonam.
Nie planuję swoich w tym roku wykopywać. Do dziś mam ciarki jak pomyślę ile to było sadzenia. Zaplanowałam sobie tę czynność co dwa lata robić.
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
A ja w jesieni wszytstkie cebulowe z doniczek wywaliłam....mam nadzieję ze cos zakwitnie:)))
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Reniu, a zdradzisz co było powodem wyjęcia ich z donic?
Czy może słabiej kwitną w donicach czy co?
Czy może słabiej kwitną w donicach czy co?
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
A ja swoje tulipany 2 kolory wykopałam latem przesuszyłam w osobnych pojemnikach po czym patrzę pewnego pięknego dnia mój najmłodszy trzyletni synuś postanowił pomóc mamusi i zsypał je razem ot i masz babo placek są wymieszane 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Oj tam, oj tam - może jakiś ładny patchwork tulipanowy z tego wyjdzie 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Beatko jednak sentyment do pierwszych nasadzeń zostaje.
Współczuję, tyle pracy z koszyczkami, a paskudy i tak znalazły sposób. Ja jestem w pewnym sensie niepełnosprawna, więc minimalizuję wysiłek fizyczny przy pracach ogrodowych.
Aneczko doniczki są może bezpieczniejsze, bo wyższe i twardsze niż koszyki. Podziwiam Cię za taki wysiłek.
Też uważam, że 2-3 lata mogą posiedzieć w jednym miejscu.
Reniu traktowałaś doniczki, jako ochronę przed nornicami.
Zawsze zakładam bardziej optymistyczny wariant, dlatego z pewnością zakwitną.
Ewuś będziesz mieć tęczowy ogród.
Właśnie wczoraj widziałam w jakimś ogrodzie i chyba zaplanuję taki mix w przyszłym roku.
Zuza, Aniu taka wielokolorowa rabata tulipanów jest piękna, musi ich być jednak sporo.
Znowu miałam niespodziewanych gości. Zdążyłam jednak pobiegać po ogrodzie. Wszystkie czosnki, irysy holenderskie i krokusy na wierzchu. Czosnki mają przemrożone, brązowe końcówki.
Czosnek jadalny w warzywniku nie wychylił nosa z ziemi. Tulipany botaniczne i niewykopywane pokazały kiełki, ale ostatnie mrozy zahamowały dalszy wzrost. U mnie było nawet 10 stopni mrozu. Tulipany wsadzone jesienią nie ruszyły. Turzyca palmowa obudziła się i ma młode przyrosty. 

Aneczko doniczki są może bezpieczniejsze, bo wyższe i twardsze niż koszyki. Podziwiam Cię za taki wysiłek.
Reniu traktowałaś doniczki, jako ochronę przed nornicami.
Ewuś będziesz mieć tęczowy ogród.
Zuza, Aniu taka wielokolorowa rabata tulipanów jest piękna, musi ich być jednak sporo.
Znowu miałam niespodziewanych gości. Zdążyłam jednak pobiegać po ogrodzie. Wszystkie czosnki, irysy holenderskie i krokusy na wierzchu. Czosnki mają przemrożone, brązowe końcówki.

- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu jak ja pragnę takich widoków u siebie!
Gratuluję!
Gratuluję!
- Krychna

- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu u mnie też były ostatnio mrozy przez trzy noce nawet poniżej 10 C, dzisiaj juz na plusie tylko, że u mnie jeszcze kołderka śniegowa i nic się nie wyrywa do życia
z drugiej strony może to i dobrze, chciało by sie wiosny, ale przecie jeszcze luty...
Jestem ciekawa, czy różanka Cię dopadła, zamówiłaś coś?
Jestem ciekawa, czy różanka Cię dopadła, zamówiłaś coś?
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Soniu i u mnie totalna klapa pogodowa. Miało być przedwiośnie a tu zima trwa. No cóż, ma prawo. Wygląda na to, że jeszcze poczekamy sobie na wiosnę. Nie będzie chyba powtórki z zeszłego roku. A już się szykowałam na wyjazdy na działkę.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Moja turzyca też się budzi, a na głowie ma suchą rozwichrzoną czuprynę, która teraz jest dość szpetna. Ale nie obcinam jeszcze wszystkich tych suchości, bo jednak jest to jakaś tam ochrona. U nas ma być dzisiaj + 10 stopni. Pozdrawiam Soniu i życzę miłego weekendu