Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu u Ciebie tulipany mogą rosnąć na jednym miejscu wieeeele lat i nic im nie będzie :) U mojej mamy tak samo. 8 lat-czyli od momentu przeprowadzki rosną i kwitną bez wykopywania, nie uciekają wgłąb ziemi, nie zmieniają kolorów, tylko powiększają kępę. No, ale ona ma 30 cm. przywiezionej ziemi, a poniżej żółty piach :) Mi na mojej glinie w miejscu gdzie nie podsypałam ziemią, a gdzie miałam wyrzuconą glinę z ziemią z budowy domu tulipany były piękne pierwszego roku, a na drugi wszystkie zmieniły kolor na żółty lub czerwony, słabo kwitły, a później zniknęły. Już tak nie sadzę :D Wszystkim podsypuję kompostu i piachu i sadzę na rabatach gdzie jest rodzima dobra ziemia, a nie glina z wykopu :D
Swoją drogą te tulipany z biedronki są super. Wszystkie cudownie kwitły zeszłej wiosny, nie miałam żadnych niespodzianek, wszystko powychodziło :) Tej jesieni zamówiłam przez internet i jak na razie u tulipanów cisza, chociaż biedronkowe powychodziły. Tylko narcyzy i krokusy wychodzą codziennie :)
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Na szczęście mam tych krokusów raptem 20 i to na niewielkim odcinku, najwyżej wokół nich będę trawę nożyczkami wycinać :;230 w sumie... przyznam, że kosiarki też nie mam ;:306 tylko podkaszarkę. W ostateczności później je przesadzę w kępę (błędy nowicjusza :oops: )
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu (Anuleczko) podziwiam determinację doniczkową. ;:180 Ja nie mam siły na posadzenie paruset cebulowych w koszyczkach. U mnie trochę koty sąsiadów buszują, czasem nornicę martwą zostawią.

Aniu pewnie masz rację, ;:168 mam małe doświadczenie z tulipanami. W B są tak tanie, że zawsze mogę dokupić. W glinie to one najprędzej gniją, poza tym chyba trudniej tworzą młode cebulki. Jak im przygotujesz komfortowe warunki z kompostem, ;:215 to muszą być piękne.

Malvy podkaszarką obkosisz wokół, ;:7 a jak trochę się podkarmią, wykosisz. Dlaczego mówisz o błędach. Znam kilka ogrodów, gdzie świadomie tak sadzą właściciele. Jesienią dosadzają kolejne i stale kwitną. Jednak to sporo pracy, no i wydatki też. ;:218

Zrobiłam zdjęcie tegorocznym doniczkowym tulipanom.

Obrazek
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Tulipanów to też miałam sporo.
Miałam,bo nonice znalazły sposób.
Wygryzły w plastikowych koszyczkach dziurę i wyniosły.
Ja pierwszą rabatkę to założyłam z irysów,które wykopałam pod biurowcem jak spółka zbankrutowała.
Uratowałam je bo teraz w tym miejscu jest parking.
Mam je do dzisiaj.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ja swoje tulipany też posadziłam w doniczkach. Mimo to cały czas truchleję, czy nornice nie znalazły na nie sposobu. :oops:
Już niedługo się przekonam. ;:224
Nie planuję swoich w tym roku wykopywać. Do dziś mam ciarki jak pomyślę ile to było sadzenia. Zaplanowałam sobie tę czynność co dwa lata robić. ;:131
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

A ja w jesieni wszytstkie cebulowe z doniczek wywaliłam....mam nadzieję ze cos zakwitnie:)))
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Reniu, a zdradzisz co było powodem wyjęcia ich z donic?
Czy może słabiej kwitną w donicach czy co?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

A ja swoje tulipany 2 kolory wykopałam latem przesuszyłam w osobnych pojemnikach po czym patrzę pewnego pięknego dnia mój najmłodszy trzyletni synuś postanowił pomóc mamusi i zsypał je razem ot i masz babo placek są wymieszane :wink:
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj tam, oj tam - może jakiś ładny patchwork tulipanowy z tego wyjdzie :wink:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Ewuniu będziesz miała mix kolorów . Ciesz się.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Beatko jednak sentyment do pierwszych nasadzeń zostaje. ;:215 Współczuję, tyle pracy z koszyczkami, a paskudy i tak znalazły sposób. Ja jestem w pewnym sensie niepełnosprawna, więc minimalizuję wysiłek fizyczny przy pracach ogrodowych.

Aneczko doniczki są może bezpieczniejsze, bo wyższe i twardsze niż koszyki. Podziwiam Cię za taki wysiłek. ;:196 Też uważam, że 2-3 lata mogą posiedzieć w jednym miejscu.

Reniu traktowałaś doniczki, jako ochronę przed nornicami. :?: Zawsze zakładam bardziej optymistyczny wariant, dlatego z pewnością zakwitną. ;:168

Ewuś będziesz mieć tęczowy ogród. ;:138 Właśnie wczoraj widziałam w jakimś ogrodzie i chyba zaplanuję taki mix w przyszłym roku.

Zuza, Aniu taka wielokolorowa rabata tulipanów jest piękna, musi ich być jednak sporo. ;:215

Znowu miałam niespodziewanych gości. Zdążyłam jednak pobiegać po ogrodzie. Wszystkie czosnki, irysy holenderskie i krokusy na wierzchu. Czosnki mają przemrożone, brązowe końcówki. ;:218 Czosnek jadalny w warzywniku nie wychylił nosa z ziemi. Tulipany botaniczne i niewykopywane pokazały kiełki, ale ostatnie mrozy zahamowały dalszy wzrost. U mnie było nawet 10 stopni mrozu. Tulipany wsadzone jesienią nie ruszyły. Turzyca palmowa obudziła się i ma młode przyrosty. ;:oj

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu jak ja pragnę takich widoków u siebie! ;:oj
Gratuluję!
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu u mnie też były ostatnio mrozy przez trzy noce nawet poniżej 10 C, dzisiaj juz na plusie tylko, że u mnie jeszcze kołderka śniegowa i nic się nie wyrywa do życia ;:223 z drugiej strony może to i dobrze, chciało by sie wiosny, ale przecie jeszcze luty...
Jestem ciekawa, czy różanka Cię dopadła, zamówiłaś coś? :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Soniu i u mnie totalna klapa pogodowa. Miało być przedwiośnie a tu zima trwa. No cóż, ma prawo. Wygląda na to, że jeszcze poczekamy sobie na wiosnę. Nie będzie chyba powtórki z zeszłego roku. A już się szykowałam na wyjazdy na działkę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moja turzyca też się budzi, a na głowie ma suchą rozwichrzoną czuprynę, która teraz jest dość szpetna. Ale nie obcinam jeszcze wszystkich tych suchości, bo jednak jest to jakaś tam ochrona. U nas ma być dzisiaj + 10 stopni. Pozdrawiam Soniu i życzę miłego weekendu :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”