Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Januszu Cambrie nie kwitną z tego samego pędu,spokojnie możesz obciąc
dokładnie ja obejrzyj ,czy przypadkiem z boku nie rośnie mały przyrost,przy podlewaniu przede wszystkim upewnij sie że podłoże przeschło i dopiero podlej :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wanda pisze:70 !!! Kurka wodna, ale masz roboty przy namaczaniu! Chyba dnia za krótko!

To fakt, że namaczanie zajmuje dużo czasu ;:65 ale jak je oglądam i wypatruję np. nowych pędów to mam wrażenie, że mało się dzieje bo jest ich za mało ;:80
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zazdroszczę ci, że tyle masz. ja zbieram dłużej a mam mniej. nigdy nie będę mieć tak dużo (brak miejsca). nie mam nawet 50...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, zazdrość storczykowa jest mobilizująca ;:113 Ja pierwszego storczyka dostałam w 2004 albo 2005 roku, już nie pamiętam dokładnie. Zanim doszłam do dzisiejszej liczby trochę czasu jednak upłynęło, a najwięcej kupiłam w zeszłym i w bieżącym roku. Wszytsko przed Tobą ;:23 a miejsce na pewno się znajdzie.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Mamba gratuluję liczny storczyków. Storczykowa ja mam tylko 12 i też już raczej nie mam miejsca, chyba że kuchnia, ale to podobno nie najlepsze miejsce i musiałabym zrezygnować z fiołków afrykańskich a lubię je .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Mamba pisze:Dusiu, zazdrość storczykowa jest mobilizująca ;:113 Ja pierwszego storczyka dostałam w 2004 albo 2005 roku, już nie pamiętam dokładnie. Zanim doszłam do dzisiejszej liczby trochę czasu jednak upłynęło, a najwięcej kupiłam w zeszłym i w bieżącym roku. Wszytsko przed Tobą ;:23 a miejsce na pewno się znajdzie.
ja pierwszego kupiłam 4 lata temu, w październiku 2004 roku. to był bladorózowy, dwupędowy Phalaenopsis. nie mam już go. ja mam niestety bardzo mało miejsca już, więc raczej do 50 mi się nie uda dobić. a mam jeszcze 2 wymarzone Phalaenopsisy... a najwięcej, po ponad 20 kupiłam w tym roku (Phalaenopsisy i 1 Vanda)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nadszedł też smutny czas :( dla moich storczyków. Coraz więcej przekwita, a proces ten postępuje zbyt szybko i u zbyt wielu kwiatów. Oczywiście zawsze jest za dużo i zbyt szybko przekwitających storczyków ;:120 Zanim zakwitną nowe pędziki upłynie jeszcze sporo czasu. Jak tu mieć dobry humor, gdy na parapetch smutek i za oknem szaro ;:88
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Mambo na to jest tylko jedna rada i na dodatek dobrze ją znasz :D . Kupić nowego pięknie kwitnącego storczyka :P .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

:lol: :lol: :lol: Mambo, zgadzam się z podpowiedzią Lany, a dodatkowo jeszcze dobrze przyglądać się swoim storczykom. Myśle, że w każdej chwili może zaskoczyć Cię jakaś niespodzianka w postaci nowego pędu :D
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lano, Agness oczywiście znam ten sposób ;:109 i pewnie go zastosuję nie pierwszy już raz. Szkoda tylko, ze miejsca już za mało .... ;:24
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mambo, pocieszę Cię, że nie jesteś sama z tym problemem. Mnie też ostatnio mój M. zapytał
co mi zaczarowało moje Phalaenopsisy, że rosną im wyłącznie piękne liście i korzonki :?
A z tym zaczarowaniem to chyba ma rację !
Na szczęście cambria coś zaczyna pokazywać, katlejka, którą widziałaś i wciąż kwitnie mój sabotek -
inaczej bym się chyba popłakała przy falenopsisach... ;:144
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Mamba pisze:Niestety, nadszedł też smutny czas :( dla moich storczyków. Coraz więcej przekwita, a proces ten postępuje zbyt szybko i u zbyt wielu kwiatów. ... Zanim zakwitną nowe pędziki upłynie jeszcze sporo czasu. Jak tu mieć dobry humor, gdy na parapetch smutek i za oknem szaro ;:88
Mambo nie przejmuj się :) Teraz jest bardzo dobry czas dla storczyków na wypuszczanie nowych pędów, tak więc i Tobie już niedługo coś tam "wylezie" spomiędzy liści. I to na pewno szybciej niż się spodziewasz :) Nie przejmuj się przekwitaniem, bo następne kwitnienie będzie jeszcze piękniejsze od tego które właśnie się kończy :)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Orion ma rację! u moich też rozkwit :) wszystko będzie dobrze, tylko jeszcze trochę...
platynka :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za pocieszenie ;:32 Oczywiście coś mi tam "wyłazi" z pomiędzy liści, ale jestem nienasycona i chciałabym jak najwięcej kwiatów ;:10 Storczyki kwitną tak długo, że czasem zapomianmy o tym, iż są to żywe kwiaty, które w końcu muszą przekwitnąć, niestety.... ;:145 zawsze jest to smutny moment.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Już dawno nie pokazywałam, co się dzieje u moich kwiatków, więc pokażę choć trochę...
Tego storczyka kupiłam 27.09.2008r z całą masą pączków, z których właściwie odpadło tylko po jednym z każdego rozgałęzienia, także straty małe.
Obrazek Obrazek
Kolejny, też zakupiony w tym samy dniu, jak ten wyżej, rozwinął już chyba wszystkie pączki. Długo o nim marzyłam.

Obrazek Obrazek

A to Vanda lub Ascocenda zakupiona na wystawie w Berlinie
Obrazek Obrazek Obrazek
I kolejny zakup z Berlina Laeliocattleya, niestety już przekwita
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”