dokładnie ja obejrzyj ,czy przypadkiem z boku nie rośnie mały przyrost,przy podlewaniu przede wszystkim upewnij sie że podłoże przeschło i dopiero podlej
Moja kolekcja
Januszu Cambrie nie kwitną z tego samego pędu,spokojnie możesz obciąc
dokładnie ja obejrzyj ,czy przypadkiem z boku nie rośnie mały przyrost,przy podlewaniu przede wszystkim upewnij sie że podłoże przeschło i dopiero podlej
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja pierwszego kupiłam 4 lata temu, w październiku 2004 roku. to był bladorózowy, dwupędowy Phalaenopsis. nie mam już go. ja mam niestety bardzo mało miejsca już, więc raczej do 50 mi się nie uda dobić. a mam jeszcze 2 wymarzone Phalaenopsisy... a najwięcej, po ponad 20 kupiłam w tym roku (Phalaenopsisy i 1 Vanda)Mamba pisze:Dusiu, zazdrość storczykowa jest mobilizującaJa pierwszego storczyka dostałam w 2004 albo 2005 roku, już nie pamiętam dokładnie. Zanim doszłam do dzisiejszej liczby trochę czasu jednak upłynęło, a najwięcej kupiłam w zeszłym i w bieżącym roku. Wszytsko przed Tobą
a miejsce na pewno się znajdzie.
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety, nadszedł też smutny czas
dla moich storczyków. Coraz więcej przekwita, a proces ten postępuje zbyt szybko i u zbyt wielu kwiatów. Oczywiście zawsze jest za dużo i zbyt szybko przekwitających storczyków
Zanim zakwitną nowe pędziki upłynie jeszcze sporo czasu. Jak tu mieć dobry humor, gdy na parapetch smutek i za oknem szaro 

Mambo, pocieszę Cię, że nie jesteś sama z tym problemem. Mnie też ostatnio mój M. zapytał
co mi zaczarowało moje Phalaenopsisy, że rosną im wyłącznie piękne liście i korzonki
A z tym zaczarowaniem to chyba ma rację !
Na szczęście cambria coś zaczyna pokazywać, katlejka, którą widziałaś i wciąż kwitnie mój sabotek -
inaczej bym się chyba popłakała przy falenopsisach...
co mi zaczarowało moje Phalaenopsisy, że rosną im wyłącznie piękne liście i korzonki
A z tym zaczarowaniem to chyba ma rację !
Na szczęście cambria coś zaczyna pokazywać, katlejka, którą widziałaś i wciąż kwitnie mój sabotek -
inaczej bym się chyba popłakała przy falenopsisach...
Mambo nie przejmuj sięMamba pisze:Niestety, nadszedł też smutny czasdla moich storczyków. Coraz więcej przekwita, a proces ten postępuje zbyt szybko i u zbyt wielu kwiatów. ... Zanim zakwitną nowe pędziki upłynie jeszcze sporo czasu. Jak tu mieć dobry humor, gdy na parapetch smutek i za oknem szaro
Pozdrawiam.
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tego storczyka kupiłam 27.09.2008r z całą masą pączków, z których właściwie odpadło tylko po jednym z każdego rozgałęzienia, także straty małe.

Kolejny, też zakupiony w tym samy dniu, jak ten wyżej, rozwinął już chyba wszystkie pączki. Długo o nim marzyłam.

A to Vanda lub Ascocenda zakupiona na wystawie w Berlinie

I kolejny zakup z Berlina Laeliocattleya, niestety już przekwita

a miejsce na pewno się znajdzie.