Po samych liścieniach trudno tak do końca ocenić, ale to nie koniecznie koleusy. Koleusy maja inne liścienie, w kształcie szersze niż dłuższe.Tulap pisze:...
Koleusy to czy nie?
Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015r. cz.5
Pozdrawiam, Kasia
- Fajerka
- 200p
- Od: 22 mar 2014, o 11:55
Renzal, w takiej sytuacji ja bym odesłała. To skandal jak traktują klientów.
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek 
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.

Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Często tu zaglądam no i mnie też wzięło.
Wysiałam tunbergię ale bezpośrednio do doniczki i zaślaz czyli klonik pokojowy.
Nasiona z firmy Vilmorin taki mix kolorów. Ciekawe
.Interesuje mnie kolor biały i żółty.
Wysiałam tunbergię ale bezpośrednio do doniczki i zaślaz czyli klonik pokojowy.
Nasiona z firmy Vilmorin taki mix kolorów. Ciekawe

- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też spotkałam się z tym, że na nasionach z PNOS nie było żadnej daty, były to nasiona ogórków, odmiany które poszukiwałam, na mój komentarz, że te nasiona mogą mieć i dziesięć lat, sprzedawca stwierdził, że marka firmy sama się obroni a ogórki rozchodzą się jak świeże bułeczki.
Nie kupiłam
Pozdrawiam
Nie kupiłam

Pozdrawiam
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Czasem muszę posiłkować się zakupami przez internet, ale myślałam, że kupuję w porządnej firmie!
Wpędzono mnie w koszty, kłopot i zniesmaczenie. Tak się cieszyłam

Wpędzono mnie w koszty, kłopot i zniesmaczenie. Tak się cieszyłam

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja po ubiegłorocznych goździkach Szabo tej firmie powiedziałam NIE! Ja niestety zorientowałam sie dopiero w lipcu co mi sprzedali.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem dokładnie w jaki sposób zmieniły się przepisy ale nie tylko na opakowaniach PNOS brak daty pakowania i terminu przydatności nasion do siewu. Ja kupowałem holenderskie nasiona marchwi Laguna (Nunhems) i jest tylko numer serii. Coś w tym musi być. Postaram się dowiedzieć u źródła o co tu chodzi.
- renzal
Poprosiłam ich o podanie podstawy prawnej, ale dziwnie zamilkli!
Kilkanaście innych firm jednak podaje termin ważności!
Jeśli zdecyduję się na pozostawienie tych nasion, to lepiej żeby zgadzały się odmianowo i kiełkowały na poziomie co najmniej 80%, bo będę reklamowała każde jedno opakowanie (bez względu na czas kwitnienia, czy owocowania).
Jak w zeszłym roku próbowałam wysiewy jednakowych nasion z różnych firm, to okazało się, że najgorzej wschodziły ze znanej firmy na L. Odpuściłam im, bo trafiłam do szpitala, ale dość tego. Ja osobiście wydaję spore kwoty na nasiona i nie mam ochoty być więcej oszukiwana (nie powiem dosadniej, bo nie chcę być wulgarna
)

Jeśli zdecyduję się na pozostawienie tych nasion, to lepiej żeby zgadzały się odmianowo i kiełkowały na poziomie co najmniej 80%, bo będę reklamowała każde jedno opakowanie (bez względu na czas kwitnienia, czy owocowania).
Jak w zeszłym roku próbowałam wysiewy jednakowych nasion z różnych firm, to okazało się, że najgorzej wschodziły ze znanej firmy na L. Odpuściłam im, bo trafiłam do szpitala, ale dość tego. Ja osobiście wydaję spore kwoty na nasiona i nie mam ochoty być więcej oszukiwana (nie powiem dosadniej, bo nie chcę być wulgarna

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Witajcie.
Mam mały problemik: w zeszłym roku (jesień) do doniczki wysiałam na próbę firletkę kwiecistą. Wzeszła na drugi dzień ale wiadomo- jesień, zima, brak słońca- padła.
Teraz pikowałam koperek do tej samej doniczki, poruszałam ziemią no i mam las firletek. Wyciągnięte ale już liście właściwe wypuściła. Czy mogę ją przepikować pod liścienie? Czy ona do wiosny wytrzyma w warunkach domowych?
Mam mały problemik: w zeszłym roku (jesień) do doniczki wysiałam na próbę firletkę kwiecistą. Wzeszła na drugi dzień ale wiadomo- jesień, zima, brak słońca- padła.
Teraz pikowałam koperek do tej samej doniczki, poruszałam ziemią no i mam las firletek. Wyciągnięte ale już liście właściwe wypuściła. Czy mogę ją przepikować pod liścienie? Czy ona do wiosny wytrzyma w warunkach domowych?
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Kupiłam nasiona wilca. Na opakowaniu pisze, że można siać albo w kwietniu do gruntu, albo w marcu pod osłonami. A niektórzy sieką już teraz. To jak to jest właściwie?
- renzal
Asiu! Pomijając jakieś konkretne przypadki, to jest tu duża grupa Forumków (ja też do nich należę), którzy łapek w kieszeniach nie potrafią utrzymać i wysiewają dużo za wcześnie!
Pewne nasiona trzeba wcześnie, ale sporo potrzebuje później odpowiedniego doświetlenia, bo za wcześnie wysiane stają się słabe i wybiegnięte.

Pewne nasiona trzeba wcześnie, ale sporo potrzebuje później odpowiedniego doświetlenia, bo za wcześnie wysiane stają się słabe i wybiegnięte.

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Wilca siałam końcem marca lub pocz kwietnia w doniczki po 2-3 szt. i zostawiałam w foliowcu, albo w kwietniu wprost do gruntu.
Pozdrawiam, Kasia
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Dziękuję za szybką odpowiedź
Poczekam więc do marca. Mam ogólnie słabą ziemię i robię rozsady, wtedy lepiej rosną kwiaty.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też sieje w marcu i ładnie podrośniętego sadze w maju na balkonie przy ścianie.
Wraz z kobeą rokrocznie fajnie zarasta cały balkon.
Wraz z kobeą rokrocznie fajnie zarasta cały balkon.

Asiu, jeśli to wilec purpurowy, to kiepsko znosi pikowanie/przesadzanie. Lepiej podsyp mu w kwietniu trochę ziemi i siej wprost do gruntu. Pozdrawiam