Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 487 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  
Autor Wiadomość
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 07:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5052
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Dorotka a przepis na ciasto do pierogów też możesz podać?

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:14 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa. ;:306 Nie podam jednak proporcji, bo robię na "oko".

Ciasto na pierogi:

Mąka pszenna, sól, olej, gorąca woda.
Do mąki dodajemy sól i dolewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest gładkie i odpowiednio gęste dolewamy olej (ja daję 1 łyżkę na 2 szkl maki). Po wyrobieniu ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na 1/2 godz aby odpoczęło. Podczas wałkowania podsypujmy mąką, ale staramy się aby było jej jak najmniej, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto zrobione w taki sposób rozpływa się w ustach. ;:173

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:45 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Ewuniu przepis na ciasto jest prosty jak konstrukcja cepa.


No nie wiem, teraz cepy są z łożyskami, więc i budowa się komplikuje ;)

Skąd bierzesz tyle czasu na robienie tylu rzeczy ?? Podziwiam Cię :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 09:58 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ciasto pierogowe podstawowe:

500 g mąki (ok. 3 szklanek)
250 ml wody lub mleka
1 łyżka masła
sól
ew. 1 jajo

Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek ew. wbijamy do niego jajo i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Oczywiście mąka bardziej sucha wchłonie więcej wody, czy mleka, stąd często słyszy się enigmatyczne rady doświadczonych gospodyń, że wody dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do ciasta pierogowego możemy dodać jajo, ale pamiętajmy, że jest ono wtedy twardsze.
To przepis na ciasto pierogowe Macieja Kuronia, ja zamiast masła dodaję olej i nie dodaję jajka. Wodę używam gorącą.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 10:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Na sobotę wiem co zrobić pierogi z kaszy gryczanej i wątróbki wszystkie trzy składniki uwielbiam w połączeniu na pewno będą pyszne.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 10:50 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Boguś czas to pieniądz, dlatego trzeba racjonalnie nim dysponować. :wink: A tak poważnie to ja nie lubię siedzieć bezczynnie, dodatkowo zapracowuję stres. Żeby nie myśleć o kłopotach wyszukuję sobie zajęcia, a że lubimy jedzonko to dużo czasu spędzam w kuchni. ;:224

acia1065 wg mnie ciasto na pierogi z jajkiem jest za twarde, dlatego robię tak jak wyżej. Gwarantuję, że jest mięciutkie i pulchne. :wink:

Dla wszystkich łasuchów mam dziś torcik śmietanowy z owocami. ;:215

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
BettyWP
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:03 
Offline
100p
100p
Postów: 181
Skąd: Łubianka k. Torunia

 więcej niż 1 szt.
ewunia7 napisał(a):
Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka :tan


Ewo, jeśli możesz to podziel się przepisem na taką gąskę. Bo ja umiem robić jedynie z jabłkami.

_________________
pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
szarotka66 napisałam, że to przepis wg. Kuronia i, że ja nie dodaję jajka i daję olej. :D

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:15 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Właśnie teraz piję kawę i nie mam nic słodkiego do niej, pewnie trzeba będzie zajrzeć do barku po jakieś ciacho, ale to nie to.

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 20:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5052
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Beatka to jest przepis Dorotki z poprzedniego wątku
viewtopic.php?p=5021461#p5021461

Dorotka tak właśnie myślałam, że przez jajka coś z tym ciastem nie tak.
Od teraz będzie do pierogów ciasto bezjajeczne.

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 20:44 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ja do tej pory lepiłam pierogi tylko raz w roku (Wigilia), teraz coś mnie odmieniło i staram się robić je przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego szukam pomysłów na różne farsze :D

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 6 lut 2015, o 20:54 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ważne w cieście na pierogi jest użycie mocno ciepłej wody, ja daję gorącą. :wink:

Dziś na obiad były naleśniki z twarogiem, oraz drugie z truskawkami, polane budyniowym sosem. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 10:22 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Mam zapas mąki krupczatki, można z niej zrobić pierogi, pizze czy rogaliki krucho - drożdżowe?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 10:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Z krupczatką robię babkę cytrynową.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3495462

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 487 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *