Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 487 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 35  
Autor Wiadomość
slila1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 27 sty 2015, o 14:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6041
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1 szt.
Dziękuję za przepis na wiewiórkę.
Zrobię, jak tylko poprzednie ciasto się skończy.

_________________
Pozdrawiam Lidka "Chwast to roślina, której zalety nie zostały jeszcze odkryte". Ralph Waldo Emerson
Moje wątki.
Moja działka cz.9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 28 sty 2015, o 17:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Witam jest tu dużo świetnych przepisów, wiewióra zrobię na niedzielę.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3702
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Wpisuje się, bo masz super pomysły. Na wiewiórkę mam troszkę inny przepis.

_________________
Pozdrawiam - Justyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 30 sty 2015, o 09:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5052
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Trafiłam, bułeczki apetycznie wyglądają

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 30 sty 2015, o 09:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Wieczorem będę miała gości. Co można im podać oprócz śledzia i jajek w majonezie? Dzisiaj piątek!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ann_30
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 31 sty 2015, o 22:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1159
Skąd: Wielkopolska-okolice Konina

 1 szt.
I ja się wpisuję,żeby nie stracić z oczu kolejnych pysznych przepisów.Pozdrawiam :wit

_________________
Pozdrawiam-Ania
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl część 2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 1 lut 2015, o 08:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5052
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Dorotka wczoraj na obiad była gąska faszerowana kaszą gryczaną.
Pychotka :tan

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 2 lut 2015, o 12:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Zrobiłam wiewiórę wczoraj wszyscy domownicy byli zachwyceni polecam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 3 lut 2015, o 11:04 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Cieszę się, że smakuje. Staram się wstawiać proste i łatwe przepisy, bo wiem, że czasu jest zawsze za mało.
Dlatego dziś zrobiłam:

Faworki - chruściki

1,5 szkl mąki
4 żółtka
4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli

Do smażenia olej rzepakowy lub smalec
cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, wybijać wałkiem i składać do uzyskania aksamitnego, mięciutkiego ciasta. Zazwyczaj robię tak przez 10 - 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkować ciasto tak cienko jak tylko się da. Ciąć na paseczki, zwijać faworki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Wykładać na ręczniki papierowe,. Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem. Gdy zaczniemy smażyć wtedy musimy się sprężać, aby nadążyć z formowaniem. Dobrze jeśli mamy kogoś do pomocy.
Z tej ilości ciasta wychodzi około 100 szt.
Muszę ostrzec tych, którzy są na diecie. Kiedy zaczniemy jeść, bardzo trudno jest przestać. ;:306 Są przepyszne.


Obrazek

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 3 lut 2015, o 11:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Dawno nie robiłam chruścików nawet zapomniałam o nich :oops: w sb zaserwuję.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 5 lut 2015, o 16:56 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dziś na obiad zrobiłam pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną. Wyszły pyszne, przede wszystkim ciasto rozpływało się w ustach.

Obrazek

Na deser proponuję zapiekankę z ryżu i bananów pod słodkim beszamelem: ;:333

Obrazek

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 5 lut 2015, o 20:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
:wit ;:196 :wit

Poproszę o przepis na zapiekankę ryżową, wygląda to mniamuśnie ;:173

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:42 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jak robi się ten farsz z kaszy gryczanej z wątróbką?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:55 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Skoro są chętni to podaję przepis.

Farsz z kaszą

100 g kaszy gryczanej
200 g wątróbki drobiowej
100 g chudego boczku
2 jajka
1 średnia cebulka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek

Mięso wątróbkę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć mięso, dodać cebulkę, podsmażyć, na koniec wrzucić wątróbkę i wszystko smażyć jeszcze kilka min. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Kaszę ugotować na sypko, dodać do zmielonego mięsa. Do farszu dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać pierogi. Są pyszne z sosem z suszonych grzybów. :wink:


Jutro podam przepis na zapiekankę, bo dziś już padam na twarz.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 487 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5 ... 35  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *