Dalie z nasion cz.1
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Pewnie zadam głupie pytanie, ale jak rozpoznać że karpy źle się przechowują?? Wczoraj robiłam porządek z mieczykami i zauważyłam ze niektóre karpy dali pomarszczyły się i są miękkie, podejrzewam że to znak żeby je wywalić?? Jak powinna wyglądać prawidłowo przechowująca się karpa? Wysuszona ? Pomarszczona? Twarda?Jędrna??
Moje o tej porze są jeszcze jędrne. Pomarszczone robią się dopiero wiosną, wówczas delikatnie skrapiam wodą.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nanavel może masz trochę za wysoką temperaturę w przechowalni - sprawdź. Nie wiem czy w Twoim przypadku dobrze doradzę ale ja kiedyś takie karpy przesypywałam normalnym piaskiem (nie podlewać)+ chłodno. Spokojnie dawały radę przeżyć do wiosny.
Dalie zawsze sadziłam z karp ale coś mnie kusi żeby wysiać z nasion czy wszystkie gatunki wysiewanych dali wytwarzają karpy?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie dalie które do tej pory wysiewałam
tworzyły karpy.
W pierwszym roku oczywiście nie za wielkie,
ale już w następnym roku ta karpa posadzona
wydała olbrzymi krzew z kwiatami
no i oczywiście karpa na jesień była odpowiednio większa.
tworzyły karpy.
W pierwszym roku oczywiście nie za wielkie,
ale już w następnym roku ta karpa posadzona
wydała olbrzymi krzew z kwiatami
no i oczywiście karpa na jesień była odpowiednio większa.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu
kilka razy siałam różne dalie i wszystkie wytworzyły karpy. Jak na tak krótki okres w gruncie to nawet całkiem spore rosły.

kilka razy siałam różne dalie i wszystkie wytworzyły karpy. Jak na tak krótki okres w gruncie to nawet całkiem spore rosły.
Alicja
Dzięki dziewczyny
zawsze to jakieś nowe doświadczenie. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
A czy Dalie karlowe też tworzą karpy? I czy mozna je już wysiewać?
Rozumiem że t9 w telefonie
a to połowa lutego będzie dobrym czasem? czy lepiej już w marcu jak bedzie wiecej słonka?

- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
To prawda,dale szybko rosną i tworzą karpy. W zeszłym roku siałam dalie kupione u siebie w spożywczym,miały piękne kolory ,niektóre zadziwiły i były pełne
Ich karpy przechowuję w piwnicy,ale chyba się nie oprę i dokupię jeszcze jakieś inne nasiona dalii 

I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ostatnio kopałem ogród... Niechcący wlazłem w daliowisko (dalie z siewu 2014) ? wykopałem karpę o kształcie i wielkości buraka...
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Kilka dni temu wysiałam kilka nasion dalii i już kiełkują 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lut 2014, o 10:23
Witam.
Uwielbiam dalie, mam sporo karp. W tym roku mama zachęciła mnie do wyhodowania tych pięknych kwiatów z nasion. Mam mały problem jeśli chodzi o termin wysiewu. Różne źródła podają różne terminy. W jednych piszą że w lutym, a na opakowaniach pisze że w kwietniu. Proszę kogoś kto już eksperymenty ma za sobą o radę.
Uwielbiam dalie, mam sporo karp. W tym roku mama zachęciła mnie do wyhodowania tych pięknych kwiatów z nasion. Mam mały problem jeśli chodzi o termin wysiewu. Różne źródła podają różne terminy. W jednych piszą że w lutym, a na opakowaniach pisze że w kwietniu. Proszę kogoś kto już eksperymenty ma za sobą o radę.
ANIA