Na starym po nowemu - cz. 2
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na starym po nowemu - cz. 2
Bea , bardzo lubię piwonie , szczególnie tę biało- różową za jej niesamowity zapach to chyba ta , którą widzę u Ciebie. Teraz marzą mi się piwonie drzewiaste , są dość drogie, ale piękne. Podobnie jak Ty byłaś , ja jestem teraz w trakcie remontu kuchni, już mam serdecznie dosyć, może po niedzieli się już skończy , to powolutku zacznę siać.
Widzę, że też szalejesz z zakupami
Rękami i nogami bronię się przed nasionami
nie mam wolnych parapetów, poza tym wysiewanie w domu kiepsko mi wychodziło
wolałabym jak już to do gruntu, ale z tym też kiepsko bywało.. więc chyba jednak wolę sadzonki
Róże zamawiałaś pojedyncze sztuki czy po kilka? Ja ciągle się waham.
Rękami i nogami bronię się przed nasionami
Róże zamawiałaś pojedyncze sztuki czy po kilka? Ja ciągle się waham.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Wisiu - no te jasne piwonie pachną niebiańsko, na okrągło przykładałam do nich nos, ach.
A drzewiastą miałam na uwadze, też chciałam ją zakupić ale ponieważ nie mam zbyt dużego areału - odradzono mi ją.
Na razie zamówiłam róże okrywowe, m.in, które mają posłużyć jako zamiennik by kwitło u mnie dłużej niż tak jak piwonia drzewiasta. A jak się nie sprawdzi - to ją kupię, ale chyba Renia ma rację, że u mnie niekonieczmie ona....
Niestety, kuchnia jeszcze nie skończona, czekają płytki ścienne i ościeżnice
A Ty u siebie to masz większy remont w kuchni czy tylko jej kosmetyka?
Szamanko
Wysiewam choć się wzbraniałam, bo skąd na to miejsce brać skoro parapetów nie mam?
Ale już jakieś pomysły są, coś posiane i ulożone w świetle jest, teraz następna tura w lutym....
Spoko spoko - sadzoneczki u mnie też będą
Róże zamawiałam po 1 szt.
Tylko Theresę Bugnet wzięłam 2 x - wiesz, mały ogród duża róża .... jakaś harmonia być musi
Wysyłka dopiero od maja, ale ważne, że zaklepane....
A drzewiastą miałam na uwadze, też chciałam ją zakupić ale ponieważ nie mam zbyt dużego areału - odradzono mi ją.
Na razie zamówiłam róże okrywowe, m.in, które mają posłużyć jako zamiennik by kwitło u mnie dłużej niż tak jak piwonia drzewiasta. A jak się nie sprawdzi - to ją kupię, ale chyba Renia ma rację, że u mnie niekonieczmie ona....
Niestety, kuchnia jeszcze nie skończona, czekają płytki ścienne i ościeżnice
A Ty u siebie to masz większy remont w kuchni czy tylko jej kosmetyka?
Szamanko
Wysiewam choć się wzbraniałam, bo skąd na to miejsce brać skoro parapetów nie mam?
Ale już jakieś pomysły są, coś posiane i ulożone w świetle jest, teraz następna tura w lutym....
Spoko spoko - sadzoneczki u mnie też będą
Róże zamawiałam po 1 szt.
Tylko Theresę Bugnet wzięłam 2 x - wiesz, mały ogród duża róża .... jakaś harmonia być musi
Wysyłka dopiero od maja, ale ważne, że zaklepane....
Gdy ma się ograniczony teren trzeba bardziej uważnie wybierać roślinki niestety
Właśnie ja też mam kilka typów różanych i hortensjowych, ale myślałam o pojedynczych sztukach.
Życzę powodzenia w sianiu
Właśnie ja też mam kilka typów różanych i hortensjowych, ale myślałam o pojedynczych sztukach.
Życzę powodzenia w sianiu
- Beaby

Mam i ograniczony teren i taką chatkę, że też nie wszystko pasuje w ogrodzie, więc mam tym jeszcze trudniej z doborem roślin. Ale przez to jest jeszcze ciekawsze aranżowanie i większe zaangażowanie
A posiałam już to co można najwcześniej: kobea, aksamitka Lulu, Kleome, portulaka, petunia.
Reszta z tych do siania pod osłonami czeka na kolejne dla nich dobre lutowe dni....
Bardzo zwracam uwagę na Księżyc.
Również życzę powodzenia, Szamanko, we wszelkich planach i poczynaniach ogrodowych!
A posiałam już to co można najwcześniej: kobea, aksamitka Lulu, Kleome, portulaka, petunia.
Reszta z tych do siania pod osłonami czeka na kolejne dla nich dobre lutowe dni....
Bardzo zwracam uwagę na Księżyc.
Również życzę powodzenia, Szamanko, we wszelkich planach i poczynaniach ogrodowych!
Pamiętam, że kiedyś świetnie wyszła mi niebieska lobelia i niecierpki z siewów parapetowych. Ceny niecierpków w sklepach były po kilka zł za sztukę, a ja miałam ich całe mnóstwo za grosze
Też staram się zwracać uwagę na kalendarz biodynamiczny
Też staram się zwracać uwagę na kalendarz biodynamiczny
- wisia7

Bea,bardzo duży ,trwa już trzy tygodnie zrywane były wszystkie kafle ze ścian i podłogi, wymienianie rurki od wody , elektryka, wyrównywanie ścian. malowanie i takie tam , mam już serdecznie dosyć tego bałaganu , nie mam gdzie gotować , po prostu koszmar. Prawdopodobnie jutro skończą.
- Beaby

Wisiu - no to rzeczywiście troszkę zabiegania i małego bałaganiku kuchennego masz.
Ale za to jak kuchnia będzie gotowa, to kawusia będzie tam smakować wybornie
Trzy tygodnie - to i tak nie długo przeprowadzali tak gruntowny remont
Szamanko - no właśnie sianie daje nam duuuużo więcej roślinek w cenie jednej sadzonki
Ale jestem i za tym i za tym. Jedno warto siać, a coś innego kupić w postaci sadzoneczki
Nie mogę zdobyć nasion niecierpka balsamina - pełnego
Jakieś 30 lat temu mąż mojej koleżanki wprowadził mnie w tajniki kalendarza księżycowego - bardzo mi się to spodobało i praktykuję to do dziś. Ale głównie w formie bardzo uproszczonej.
Cieszę się, że i ten temat nie jest Tobie obojętny
Czy ktoś miał w ogrodzie powój pnący Arlekin?
Czy w kolejnych latach jest intruzem, tzn czy sam się ekspansywnie wysiewa?
Kupiłam go ale niekoniecznie muszę posiać jeśli bywałby uciążliwy...
Ale za to jak kuchnia będzie gotowa, to kawusia będzie tam smakować wybornie
Trzy tygodnie - to i tak nie długo przeprowadzali tak gruntowny remont
Szamanko - no właśnie sianie daje nam duuuużo więcej roślinek w cenie jednej sadzonki
Ale jestem i za tym i za tym. Jedno warto siać, a coś innego kupić w postaci sadzoneczki
Nie mogę zdobyć nasion niecierpka balsamina - pełnego
Jakieś 30 lat temu mąż mojej koleżanki wprowadził mnie w tajniki kalendarza księżycowego - bardzo mi się to spodobało i praktykuję to do dziś. Ale głównie w formie bardzo uproszczonej.
Cieszę się, że i ten temat nie jest Tobie obojętny
Czy ktoś miał w ogrodzie powój pnący Arlekin?
Czy w kolejnych latach jest intruzem, tzn czy sam się ekspansywnie wysiewa?
Kupiłam go ale niekoniecznie muszę posiać jeśli bywałby uciążliwy...
- rosiowa

- Od: 14 cze 2008, o 15:08
Święte słowaBeaby pisze:
Ale jestem i za tym i za tym. Jedno warto siać, a coś innego kupić w postaci sadzoneczki![]()
Sadzonki też lubię robić sama, powód - jak wyżej. Ale nie ukrywam, że zakupy również są przyjemne, oj są... I to jak bardzo....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- wisia7

Bea,, jak zrobiłaś tę drewnianą ozdobę (pierwsza strona tego wątku), jestem nią urzeczona? 
- Beaby

Gosiu - no właśnie - i sadzonki i czasami nawet samosiejki nam przynoszą radość, i to jest piękne!
Wisiu - domyślam się, że chodzi o to z lobelią - to gotowiec. Ale pomysł można łatwo wykorzystać.
Może spróbóje coś w tym roku podobnego podziałać...
Czasami są w sprzedazy kory brzozy - takie deseczki świetnie się do tego nadają...
Łatwiej będzie nie na owalnie; ale kwadrat , trapez czy prostokąt też będzie się fajnie prezentował.
A dzisiaj kolejny piękny, ciepły, słoneczny dzień i wreszcie bez tego silnego wiatru
Miwia - choć dużo śniegu to laurowiśnia zawiązuje pąki kwiatowe

Lodowa dżdżownica

Uśpiony skalniak

Conica w śnieżnych obłokach

Dereń w śniegu i słońcu - to jest to!

Wisiu - domyślam się, że chodzi o to z lobelią - to gotowiec. Ale pomysł można łatwo wykorzystać.
Może spróbóje coś w tym roku podobnego podziałać...
Czasami są w sprzedazy kory brzozy - takie deseczki świetnie się do tego nadają...
Łatwiej będzie nie na owalnie; ale kwadrat , trapez czy prostokąt też będzie się fajnie prezentował.
A dzisiaj kolejny piękny, ciepły, słoneczny dzień i wreszcie bez tego silnego wiatru
Miwia - choć dużo śniegu to laurowiśnia zawiązuje pąki kwiatowe

Lodowa dżdżownica

Uśpiony skalniak

Conica w śnieżnych obłokach

Dereń w śniegu i słońcu - to jest to!

- Margita
- 500p

- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że nie tylko ja mam uciechę z zimy. Dereń w śniegu prześliczny, ozdobny czy jadalny?
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
U mnie też śniegu nasypało, ale i słonko się wreszcie pokazało.
- chalaputkowo
- 1000p

- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Czemu Conica jest tak podcięta od dołu ? Widziałam w jakimś programie wyciętą w sprężynkę , bo podobno jest wtedy przewiew i przędziorki nie atakują , cały czas myślę o tym czy swoich nie podciąć , niby jeszcze nie chorują ale obawiam się że jak zaczną to już będzie za późno
, ale z drugiej strony czy teraz jak już takie kilkuletnie są to czy im to cięcie nie zaszkodzi ? Ot dylemety - lepiej popatrzeć na Twoje śliczne zimowo- ogrodowe zdjęcia 
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Beatko Piękny skalniak pod śniegową pierzynką i dwiema strażnikami
wygląda pięknie jak na zimę przystało
u mnie śniegu nic a nic. 
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;