Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Bea , bardzo lubię piwonie , szczególnie tę biało- różową za jej niesamowity zapach to chyba ta , którą widzę u Ciebie. Teraz marzą mi się piwonie drzewiaste , są dość drogie, ale piękne. Podobnie jak Ty byłaś , ja jestem teraz w trakcie remontu kuchni, już mam serdecznie dosyć, może po niedzieli się już skończy , to powolutku zacznę siać.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że też szalejesz z zakupami :wink:
Rękami i nogami bronię się przed nasionami 8-) nie mam wolnych parapetów, poza tym wysiewanie w domu kiepsko mi wychodziło ;:185 wolałabym jak już to do gruntu, ale z tym też kiepsko bywało.. więc chyba jednak wolę sadzonki :wink:
Róże zamawiałaś pojedyncze sztuki czy po kilka? Ja ciągle się waham.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wisiu - no te jasne piwonie pachną niebiańsko, na okrągło przykładałam do nich nos, ach.
A drzewiastą miałam na uwadze, też chciałam ją zakupić ale ponieważ nie mam zbyt dużego areału - odradzono mi ją.
Na razie zamówiłam róże okrywowe, m.in, które mają posłużyć jako zamiennik by kwitło u mnie dłużej niż tak jak piwonia drzewiasta. A jak się nie sprawdzi - to ją kupię, ale chyba Renia ma rację, że u mnie niekonieczmie ona....
Niestety, kuchnia jeszcze nie skończona, czekają płytki ścienne i ościeżnice ;:131
A Ty u siebie to masz większy remont w kuchni czy tylko jej kosmetyka? ;:304

Szamanko :wit
Wysiewam choć się wzbraniałam, bo skąd na to miejsce brać skoro parapetów nie mam?
Ale już jakieś pomysły są, coś posiane i ulożone w świetle jest, teraz następna tura w lutym....
Spoko spoko - sadzoneczki u mnie też będą ;:224
Róże zamawiałam po 1 szt.
Tylko Theresę Bugnet wzięłam 2 x - wiesz, mały ogród duża róża .... jakaś harmonia być musi ;:306
Wysyłka dopiero od maja, ale ważne, że zaklepane.... ;:333
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Gdy ma się ograniczony teren trzeba bardziej uważnie wybierać roślinki niestety :wink:
Właśnie ja też mam kilka typów różanych i hortensjowych, ale myślałam o pojedynczych sztukach.
Życzę powodzenia w sianiu ;:65
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam i ograniczony teren i taką chatkę, że też nie wszystko pasuje w ogrodzie, więc mam tym jeszcze trudniej z doborem roślin. Ale przez to jest jeszcze ciekawsze aranżowanie i większe zaangażowanie ;:65
A posiałam już to co można najwcześniej: kobea, aksamitka Lulu, Kleome, portulaka, petunia.
Reszta z tych do siania pod osłonami czeka na kolejne dla nich dobre lutowe dni....
Bardzo zwracam uwagę na Księżyc. ;:304
Również życzę powodzenia, Szamanko, we wszelkich planach i poczynaniach ogrodowych!
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Pamiętam, że kiedyś świetnie wyszła mi niebieska lobelia i niecierpki z siewów parapetowych. Ceny niecierpków w sklepach były po kilka zł za sztukę, a ja miałam ich całe mnóstwo za grosze :wink:
Też staram się zwracać uwagę na kalendarz biodynamiczny :wink:
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea,bardzo duży ,trwa już trzy tygodnie zrywane były wszystkie kafle ze ścian i podłogi, wymienianie rurki od wody , elektryka, wyrównywanie ścian. malowanie i takie tam , mam już serdecznie dosyć tego bałaganu , nie mam gdzie gotować , po prostu koszmar. Prawdopodobnie jutro skończą.
Wiesława.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisiu - no to rzeczywiście troszkę zabiegania i małego bałaganiku kuchennego masz.
Ale za to jak kuchnia będzie gotowa, to kawusia będzie tam smakować wybornie ;:304
Trzy tygodnie - to i tak nie długo przeprowadzali tak gruntowny remont ;:333

Szamanko - no właśnie sianie daje nam duuuużo więcej roślinek w cenie jednej sadzonki :D
Ale jestem i za tym i za tym. Jedno warto siać, a coś innego kupić w postaci sadzoneczki ;:65
Nie mogę zdobyć nasion niecierpka balsamina - pełnego :oops:
Jakieś 30 lat temu mąż mojej koleżanki wprowadził mnie w tajniki kalendarza księżycowego - bardzo mi się to spodobało i praktykuję to do dziś. Ale głównie w formie bardzo uproszczonej.
Cieszę się, że i ten temat nie jest Tobie obojętny ;:215

Czy ktoś miał w ogrodzie powój pnący Arlekin?
Czy w kolejnych latach jest intruzem, tzn czy sam się ekspansywnie wysiewa?
Kupiłam go ale niekoniecznie muszę posiać jeśli bywałby uciążliwy...
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Beaby pisze:
Ale jestem i za tym i za tym. Jedno warto siać, a coś innego kupić w postaci sadzoneczki ;:65
Święte słowa ;:170 . Uwielbiam wysiewać rośliny. Takie mniej popularne również. Skutek jest różny, ale jak się uda, to satysfakcja jest ogromna.

Sadzonki też lubię robić sama, powód - jak wyżej. Ale nie ukrywam, że zakupy również są przyjemne, oj są... I to jak bardzo....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea,, jak zrobiłaś tę drewnianą ozdobę (pierwsza strona tego wątku), jestem nią urzeczona? ;:63
Wiesława.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - no właśnie - i sadzonki i czasami nawet samosiejki nam przynoszą radość, i to jest piękne!

Wisiu - domyślam się, że chodzi o to z lobelią - to gotowiec. Ale pomysł można łatwo wykorzystać.
Może spróbóje coś w tym roku podobnego podziałać...
Czasami są w sprzedazy kory brzozy - takie deseczki świetnie się do tego nadają...
Łatwiej będzie nie na owalnie; ale kwadrat , trapez czy prostokąt też będzie się fajnie prezentował.

A dzisiaj kolejny piękny, ciepły, słoneczny dzień i wreszcie bez tego silnego wiatru

Miwia - choć dużo śniegu to laurowiśnia zawiązuje pąki kwiatowe

Obrazek
Obrazek

Lodowa dżdżownica ;:oj

Obrazek Obrazek

Uśpiony skalniak

Obrazek

Conica w śnieżnych obłokach

Obrazek

Dereń w śniegu i słońcu - to jest to!

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Widzę, że nie tylko ja mam uciechę z zimy. Dereń w śniegu prześliczny, ozdobny czy jadalny?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

U mnie też śniegu nasypało, ale i słonko się wreszcie pokazało.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Czemu Conica jest tak podcięta od dołu ? Widziałam w jakimś programie wyciętą w sprężynkę , bo podobno jest wtedy przewiew i przędziorki nie atakują , cały czas myślę o tym czy swoich nie podciąć , niby jeszcze nie chorują ale obawiam się że jak zaczną to już będzie za późno ;:145 , ale z drugiej strony czy teraz jak już takie kilkuletnie są to czy im to cięcie nie zaszkodzi ? Ot dylemety - lepiej popatrzeć na Twoje śliczne zimowo- ogrodowe zdjęcia ;:173
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Beatko Piękny skalniak pod śniegową pierzynką i dwiema strażnikami ;:oj wygląda pięknie jak na zimę przystało ;:138 u mnie śniegu nic a nic. :)
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”