Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

No masz, a ja dla Ciebie Beata pracowałam nad tym chlebem :lol: no a Tobie drożdże szkodzą. Żartuję, zdrowie najważniejsze. Dzięki za odpowiedź.

Co do betonowej skórki - spróbuj wierzch gorącego chleba posmarować masłem. Krótko mówiąc weź kawałek masła 'na widelec' i starannie przejedź, albo je rozpuść i zapędzluj - najlepsze sklarowane.
I daj znać czy pomogło :wit
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monika Twój przepis mam skopiowany i na pewno wypróbuję, tak mi się ten chleb spodobał. Jak zjem parę kromek to nie umrę.
Tym bardziej, że trochę mamy dość ciężkiego chleba, jaki od 2 tygodni piekę i przydałoby się coś lżejszego. A monotonia potrafi zabić każdą dietę.
Dzięki Waszej pomocy mam już około5 innych przepisów, które sobie zapisałam do wypróbowania, samej zajęło by mi lata świetlne odnalezienie ich ;:4
I muszę to dopisać, że Twój przepis jest najlepszy bo..... zostają białka a jak zostają to nie mogą się zmarnować i pieczemy Tort Pavlovej - wszak w nim glutenu nie ma :;230
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-xm-a

Post »

Witaj :wit
Tort Pavlovej ;:oj do ust by nie wzięła tego cukru :lol:

Beata chcesz jeszcze przepis na ten placek z mąki ziemniaczanej? Nie sprawdzony, ja go na pewno nie będę robić.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, że chcę. Muszę często zmieniać wypieki bo jedzą je ze mną moi panowie. Na razie się nie buntują ale.... ;:201 mogą zacząć kręcić nosem.
x-xm-a

Post »

No to dla Ciebie: Placek z mąki ziemniaczanej (bezglutenowy)
Utrzeć starannie na na krem:
200 g masła + 150g cukru + 4 żółtka
Z białek ubić sztywną pianę (moja uwaga - nie przebić piany)
Do kremu maślano-żółtkowego stopniowo dodawać - po łyżce- raz pianę raz mąkę - delikatnie mieszając. Mąki 200g.
Położyć grubą warstwę na blachę wyłożoną papierem i od razu do gorącego pieca. Niestety nie napisano jak długo piec, ale pewnie zwyczajowo. W przepisie - wierzch posypać cukrem i gorzkimi migdałami - to wg uznania.

Myślę, że coś w stylu mojej tortownicy do tatarczucha by się nadało, sądzę też że można spróbować też z każdej skrobi (kukurydziana/ryżowa). Pokombinuj.

A z ludzkich wypieków - dzisiejszy chlebek drożdżowy specjalnie dla dzieci - na bazie masła orzechowego, czyli utartymi 'własnoręcznie' orzeszkami ziemnymi. Lekko wilgotny, słodkawy.
Obrazek Obrazek
x-xm-a

Post »

Sahe pisze:Moniko, dziękuję za odpowiedź, problem w tym, że chleba nie piekłam nigdy do tej pory, nie mam żadnego sprawdzonego przepisu (który polecacie do wypieku chleba z orzechami ?), nie wiem gdzie kupić melase, zakwas itd gdyż sama tego nie zrobię (kiedyś próbowałam bezskutecznie)...

Sahe specjalnie dla Ciebie od początku do końca :D

MÓJ PRZEPIS NA ZACZYN (ZAKWAS)*:
Kup w sklepie jakiś dobry naturalny jogurt z bakteriami ? troszkę tam serwatki zawsze jest, chyba, że masz dostęp do wiejskiego mleka to skorzystaj z serwatki ukwaszonego mleka.
Łyżka mąki ma być niekopiasta, a po wymieszaniu w słoiku każdorazowo ma wychodzić konsystencja bardzo gęstej śmietany:
1. 1 łyżka mąki żytniej 2000 +1 łyżka serwatki
Wymieszać w słoiku, nie zakręcać na fest, w ciepłe miejsce na 12 godzin (np. zimny piekarnik z włączoną lampką).
2. zaczyn j.w. + 2 łyżki mąki żytniej 2000 + 1 łyżka serwatki ? znowu wymieszać i j.w. na 12 h
3. zaczyn j.w. + 4 łyżki mąki żytniej 2000 + 2 łyżki wody ? j.w.
4. zaczyn j.w. + 8 łyżek mąki żytniej 2000 + 4 łyżki wody

Wersja chleba pszenno-żytniego na młodym zakwasie z dodatkiem drożdży specjalnie dla Ciebie, żebyś się nie zniechęciła. Przepis częściowo opiera się na wypieku Chudziaka, sprawdzony przeze mnie w większej wersji:
1. Do miski wlać 450 ml wody (nie lodowatej). Ze słoika podebrać z 2 duże łyżki zakwasu (trochę zaczynu ma w słoiku zostać), wrzucić do wody, wymieszać z wodą i dodać 300 g mąki żytniej 2000. Wymieszać starannie i do zimnego piekarnika z włączoną lampką, najlepiej na noc. Po tym czasie ciasto powinno wyglądać tak jak u Chudziaka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3531550

*A słoik z zaczynem uzupełniasz najlepiej od punktu 1, w punkcie drugim możesz dać już wodę jeśli nie będziesz mieć serwatki ? namnażasz bakterie powtarzając do punktu 4.

2.Jak masz już to wstępne ciasto to ? 100 g kostki drożdży wkruszasz do małej ilości letniej wody (z pół filiżanki) ze szczyptą cukru i szczyptą mąki ? do ruszenia.

3. A do miski z ciastem wsypujesz 2 - 2,5 łyżki cukru, 2 łyżeczki płaskie soli i starannie wymieszaj, żeby się toto trochę rozpuściło i wlewasz rozruszone drożdże

4. Potem dosypujesz 300 gram mąki pszennej najlepiej typ 500, wszystko starannie mieszasz ? cała mąka ma być wilgotna, odstawiasz na jakiś kwadrans, żeby maka się trochę rozkleiła.

5. W tak zwanym międzyczasie przygotuj sobie formę większą niż w tym linku (ciasto prawdopodobnie wyrośnie Tobie 2,5x więc, żeby nie wykipiało) ? ja smaruję masłem i obsypuję ziarnami słonecznika.

6. Ciasto w misce porządnie wyrabiasz kilka minut (wystarczy łyżką) ? przekładasz do formy ? powinno być b. gęste ? górę wyrównujesz łyżką moczoną w wodzie. Mój patent ? patykiem do szaszłyka nakłuwasz ciasto bardzo gęsto (co ok. 2 cm) i jeśli chcesz posyp słonecznikiem.

7. Wstawiasz do zimnego piekarnika z zapaloną lampką do wyrośnięcia ok. x2.

8. wyjmujesz formę z ciastem, nagrzewasz piekarnik do 180-190C

9. Wstawiasz do gorącego piekarnika ? pieczenie ok. 1 godziny w temp. 180-190C piekarnik grzałki góra-dół na ?prętach? ? powinno jeszcze urosnąć.

10. W trakcie pieczenia po ok. 30 minutach od wstawienia otwórz piekarnik i NAD FORMĘ WSTAW PEŁNĄ BLACHĘ ? żeby zabezpieczyć ciasto przed przypieczeniem góry.

11. Po upieczeniu wyjmujesz od razu z formy i na kratkę

Ja piekę w szklanych formach i mi jest łatwiej ocenić, czy chleb jest już upieczony.
Powodzenia, spróbuj, to łatwizna.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko dziękuję Kochana za przepis krok po kroku ;:167 jestem zachwycona i szczęśliwa ;:138 z pewnością w najbliższym czasie zabiorę się do przygotowania takiego chlebka, powiedz tylko czy do tego ciasta mogę dodać namoczone uprzednio orzechy włoskie ?

Dziękuję jeszcze raz za przepis ;:196
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
x-xm-a

Post »

Na zdrowie, dziękować będziesz jak się uda :D
Sahe pisze:..czy do tego ciasta mogę dodać namoczone uprzednio orzechy włoskie ?
Szczerze? Moim zdaniem nie. To typowo pszenno-żytni. Do niego bardziej pasuje suchy słonecznik, może w mieszance z siemieniem, ale jak to ze smakami bywa... :lol:

Ale ja Ciebie namawiam do zrobienia pierwszego bez dodatków. Jak go zrobisz to sama ocenisz, szkoda kasy. Za którymś razem, jak będziesz już miała gotowy zaczyn podebrany z ciasta (wg przepisu Chudziaka z linka), to kombinuj z orzechami w chlebie np żytnim w połączeniu z melasą i słodem.
Jeśli będziesz zadowolona z wypieków to bardzo polecam Ci taką uniwersalną formę, warto zainwestować, jest dosyć duża, ja najczęściej w niej piekę i baaardzo sobie chwalę https://www.pomocnicykuchenni.pl/naczyn ... ,1770.html

A co do jogurtu - ten np się nada http://www.bangla.pl/zdjecia-bakoma-jog ... 9855-4.htm
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Yhym, dziękuję za wskazówki :D jak będę miała chwilkę porwę się na pierwszy chlebowy wypiek ;:168
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Mam do wykorzystania 2 kg mąki graham,czy można ją dodać do wypieku chleba?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, to pszenna mąka z całego ziarna, typ 1850. Można piec z niej samej albo łączyć z żytnią razową.
aleczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2010, o 08:44

Post »

Chciałam zapytać po co cukier do chleba?
Pozdrawiam :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeśli do chleba na zakwasie dodać troszkę cukru,to drożdże w nim zawarte ,lepiej spulchnią ciasto,bo wytworzą więcej CO2.Jeśli to będzie melasa,to oprócz smaku,koloru i aromatu do chleba zostaną wprowadzone aminokwasy , mikro i makroelementy w tym związki azotowe i fosforowe,które są potrzebne do wzrostu drożdży.Piszę o drożdżach,bo zakwas to nie tylko bakterie kwasu mlekowego.
Jak powstaje zakwas i skąd się bierze ten kwaśny smak ?

W dobrze skomponowanej diecie ważne miejsce zajmują przetwory zbożowe, w tym pieczywo, będące źródłem cennych składników odżywczych. W Polsce powszechnym źródłem błonnika, białka, skrobi, witamin z grupy B oraz mikroelementów jest właśnie chleb.
Dlatego można powiedzieć, ze od jakości chleba w dużym stopniu zależy nasze zdrowie. Tymczasem na rynku coraz więcej jest chleba z udziałem obcych dodatków, polepszaczy, spulchniaczy i głównie takiego, który wyrastał tylko na drożdżach. Taki chleb nie tylko jest niesmaczny, ale zjadamy w nim wiele niebezpiecznych dla zdrowia składników. Dla człowieka najzdrowszy jest chleb przygotowany na zakwasie. Dzięki kulturom zakwasowym, które składają się z pożytecznych i przyjaznych nam bakterii fermentacji kwasu mlekowego pieczywo nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Naturalna fermentacja, wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje związki rakotwórcze, oraz stymuluje nasz system immunologiczny. W świetle współczesnej wiedzy z zakresu żywienia chleb na zakwasie, czyli na bazie dzikich drożdży, powinien być codziennym składnikiem naszej diety.
Zakwas jest jednocześnie środkiem do spulchniania i zakwaszania ciasta. Zakwas jest wspólnotą różnych maleńkich żyjątek, które są od siebie wzajemnie zależne i chronią się nawzajem. Takie wspólnoty występują w naszym otoczeniu często i w dużych ilościach. W serze, kefirze, kapuście kiszonej itd.. W zakwasie mamy zaś kilkadziesiąt rożnych bakterii i drożdży.

Trzy najważniejsze to:
- bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego
- bakterie produkujące kwas octowy
- dzikie drożdże

Dzikie drożdże działają podobnie jak drożdże otrzymywane na skalę przemysłową, czyli wytwarzają w cieście chlebowym gazy, dzięki którym ono wyrasta.Pieczywo wyrastające za pomocą drożdży przemysłowych i zakwasu, czyli dzikich drożdży, pozornie nie różni się od siebie. Ale nie do podrobienia jest charakterystyczny smak pieczywa na zakwasie. Próbuje się go co prawda podrobić na szybko, dodając suche ekstrakty zakwasu, bądź po prostu ocet do pieczywa drożdżowego.
Również zakwas od zakwasu może się znacznie różnić. Kultury zakwasowe w zależności od zboża z jakiego powstają oraz od rejonu w jakim ono rosło, będą całkiem inne. Tajemnica tkwi w mikroorganizmach, które znajdują się pod skórką ziarna oraz w powietrzu. Nie można porównywać zakwasu wyhodowanego na drugiej półkuli z zakwasem w Środku Europy, tak jak nie można porównywać smaku zakwasu z pszenicy uprawianej we Francji z zakwasem żytnim z Podlasia.
Jedno jest pewne: każdy zakwas jest niepowtarzalny, ma swoje tajemnicze właściwości, każdy wyhodowany przez nas zasługuje na pielęgnowanie i kultywowanie go, przedłużanie i umilanie mu życia, a nawet nadawanie mu imienia, żeby odróżnić go od innych :)

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady- ... wasny-smak
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniko, czy do Ciebie można napisać na PW ?
aleczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2010, o 08:44

Post »

Dziękuję KaLo za szybką odpowiedz. Sama robię chleb na zakwasie i drożdżach ale nigdy cukru nie dawałam. Zapiszę sobie w kajecie żebym na przyszłość pamiętała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”