banalnie prosty, kombinacji ile chcesz i możesz formować kulki z różnymi dodatkami, możesz posmarować górę jajkiem itp itd - co tylko wyobraźnia ci podpowie - i uwaga - porządnie rośnie.
Widać moją kulkę i zobacz ile jest od ściany formy - tak to rośnie

Ja teraz uformowałam jedną kulę w mojej wielkiej formie, ale lepiej się przyrumienia taki uformowany placek
0,5 kg dobrze umytych ziemniaków w łupinach
25 g świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej 650
2,5 łyżeczki soli
oliwa do wysmarowania miski
Zaczynamy od ziemniaków
Ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie, wody nie wylewać, przelać ją przez płótno do naczynia
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i dokładnie ugnieść jak na purée, zostawić do ostygnięcia.
Prawie pełna szklanka chłodnej wody z gotowania ziemniaków +drożdże+ z pół łyżeczki cukru albo miodu -> odstawić na ok.0,5 h do ruszenia.
W dużej misce wymieszać mąkę i ziemniaki. Dodać drożdże i jeszcze jedną niepełną szklankę chłodnej wody z ziemniaków z rozpuszczoną solą. W misce wyrobić rękoma ciasto - nie powinno być zbyt luźne, nawet wydaje się że za twarde, ale tak ma być
Ciasto przełożyć na bat i
wyrabiać jeszcze ok.10 min aż powstanie elastyczne ciasto.
Do miski wlać odrobinę oliwy, wrzucić ciasto, odwrócić do góry nogami żeby całe naoliwić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5x
Wyłożyć ciasto ponownie na blat z odrobiną mąki (niekoniecznie), ubić ręką i wyrabiać ok 5 minut.
Włożyć do nasmarowanej masłem formy (można podsypać ziarnami) przykryć, odstawić do wyrośnięcia 2x
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (30-40C), piec ok. 50 min w temp. 180C
Po upieczeniu uchylić piekarnik i potrzymać w cieple z 15 min