CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2008, o 23:08

Proszę o pomoc. "Głowa Starca" zagrożona śmiercią!

Post »

Witam!

Nie będę zwlekał tylko powiem wprost.
Około 2 lata temu kupiłem nasiona Cephalocereus senilis (Głowa starca) oraz Oliwki europejskiej (ale o niej później).
Zżyłem się z "gościem" gdyż hoduje go do nasiona. Rósł w zdrowiu aż do niedawna.
Symptomy jego dolegliwości wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej:
Obrazek
Na tym widać najlepiej ubytek w "nodze" kaktusa":Obrazek
Opis słowny:
U nasady łodygi pojawiło się coś przypominającego wygryzienie. Brązowa skórka z ubytkiem pod nią tkanki rośliny. Intruzów nie spostrzeżono.
Przypuszczenia:
Grzyb, zgorzel lub zgnilizna oraz (najmniej prawdopodobnie) jakieś niezidentyfikowane szkodniki.
Podjęte działania:
Pozbycie się brązowej tkanki - miejscami miękkiej, miejscami wydawało mi się, że zdejmuję brązową skórkę.
Zasypanie rany popiołem z zapałki (bez siarki) - zastępując brak węgla drzewnego, aluminium sproszkowanego i innych zasypek używanych do tego typu działań.
Podparcie zapałkami - jak widać na załączonym zdjęciu.
Pytania: Co robić dalej? Czy zrobiłem wszystko jak należy? Czy roślina jest do uratowania w swojej obecnej formie czy też mam odciąć wierzchołek i spróbować uratować choć tę część kaktusa?
Przekopałem się przez większość wątków chorób kaktusów na tym forum i widzę, że nie zawsze opinie użytkowników są zgodne. Proszę, więc, o wypowiadanie się możliwie jak największej ilości kompetentnych osób. W przypadku wielu różnych porad, wykorzystam zdanie najczęściej się pojawiające. Proszę jeszcze raz o szybką pomoc w tej sprawie! Aha, dodam, że palmy i ubytek w łodydze zauważyłem przedwczoraj.

Sprawa druga
Od podobnego czasu jak opisanego powyżej kaktusa posiadam też Oliwkę europejską. Jedno z nasion osiągnęło już rozmiary dorodnego drzewka inne "obudziło się" jakiś czas temu, ale uschło z dnia na dzień - podejrzewam, że może większa roślina zadusiła korzeniem tę kiełkującą. Teraz wybiły nad powierzchnię trzy nowe, młode oliwki. Stąd moje pytanie, czy przesadzać je do innej doniczki/doniczek czy też ich większa i starsza "koleżanka" nie będzie im przeszkadzała?

Ostatnia kwestia
Najmniej ważne zapytanie na koniec. Po jakim czasie "Głowa Starca" zaczyna wyglądać jak egzemplarz ze swojego gatunku? Kiedy kolce zaczynają stawać się włosami? Mój okaz od 1,5 roku wygląda jak kaktus, ale nie z tego "starczego" gatunku. A może sprzedano mi inne nasiona? Być cierpliwym czy złożyć reklamację - oto jest pytanie.

PozdrawiaM
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiele wiem o kaktusach,ale Ci powiem to co mi radzono...kiedyś tam :D
To co widać na pierwszym zdjęciu,to jakby zwykłe przelanie,choć to tylko
moje zdanie.Szkoda by było,żeby kaktusik zginą,więc zrobiłabym tak:
Ostrym nożykiem obciełabym nad igłami zdrowymi i ze 2 dni potrzymała obok
doniczki,aż rana zaschnie.Potem normalnie wsadziłam w doniczkę bez podlewania.
moje zyją. "Irokez2" ma okolo 1m!

Powodzenia!
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedz. Wreszcie ktoś zauważył ten temat.
Daje mu jeszcze ze dwa dni w obecnym stanie i patrze co się będzie działo.
Opryskałem jednym takim przeciwgrzybowym środkiem - polecanym przez ogrodnika.
A potem będę ciął. Też wydaję mi się, że przelałem "dziadka". Niestety jeden błąd na po 1,5 roku hodowli, szkoda, że zaraz taki dotkliwy w skutkach.

Co do oliwek to już poradziłem się. Będę je rozsadzał - tj. młode od starej.

Sprawa rozwoju "Głowy starca" nadal aktualna. Kiedy kolce zamieniają się we włoski.

PozdrawiaM
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mówisz, że byłby wielkości ołówka po 1,5 roku?
Pewnie związek ma to z niedostateczną, jak dla niego, ilością światła.
Na to już nic nie poradzę. Mam południowowschodznie okna - a nie najlepsze południowe.
Przed oknem stoi piękny kasztan, który pochłania część światła. Dodatkowo odległość pomiędzy blokami oraz
ich wysokość powodują, że nie w ciągu wszystkich godzin słonecznych doby promienie głównej gwiazdy układu w którym żyjemy docierają bezpośrednio do kaktusa. Mniemam, że to główna przyczyna mniejszej wielkości
do tej o której wspomniałeś Bebeszku. Nasuwa się pytanie, czy Twoja znajomość prawidłowych przyrostów kaktusów łączy się z wiedzą na temat zmian w wyglądzie "Głowy starca" w czasie cyklu jego życia. Czyli pytanie, które zadaję jak mantrę: Kiedy kolce zamieniają się we włosy?
PozdrawiaM
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Igo pisze:Kiedy kolce zamieniają się we włosy?PozdrawiaM
Wg mnie nigdy. I jest kilka powodów tego stanu rzeczy:
1. Kaktusy nie mają kolców tylko ciernie.
2. Kaktusy, które mają włosy (np. Espostoa, Oreocereus, starzec i pełno innych) nie zmieniają cierni we włosy, tylko włosy zaczynają wyrastać jako "dodatek", ciernie pojawiają się nadal.
3. Zjawisko pojawiania się włosków jest bardzo wczesne i tego typu twory widać już u bardzo młodych siewek (młodszych niż rok).
Zatem myślę, że Twoja roślinka to nie Cephalocereus senilis tylko coś innego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Bo to na pewno nie Cephalocereus senilis. Ktoś Cię oszukał. Jakiś niby znawca... To chyba gruson. Ja mam grusonki (siewki) i wyglądają identycznie, tylko nie są wyciągnięte. Twój wyciągnął się z braku światła...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Tak patrzę na tego twojego kumpla i takie zgrubienia pod kolcami mają różne kaktusy , tak długie kolce również ale niestety nie starzc . po za tym brodawki starca są ułożone w symetryczne żeberka. Dodam tylko że kaktusy to moja stara młodzieńcza miłość , sprzed ok 20 lat. Pewnego dnia mój mąż wystawił moją kolekcję na balkon i nie schował jej na noc , przyszedł mróz i pożegnałam ok 30 szt w ciągu jednej chwili. ale przeglądam swój stary album i ten twój przypomina mi najbardziej oreocereus fossulatus choć ten ma inne kolce, ale to może być związane z wiekiem, i jednak te żeberka , ale to też może być sprawa wiekuhttp://www.f-lohmueller.de/cactus/Oreoc ... reus01.htm

10 zdjęcie http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

??? podobny do tego Oreocereus.

Oreocereus celsianus v. fossulatus jest bardzo wrażliwy na nadmiar wilgoci, ostrzegam. Na początku mojej pasji kaktusiarskiej pożegnałem takowego, ponieważ raz go za dużo podlałem... Zgnił podobnie jest z Azurkami. Trzeba naprawdę ostrożnie podlewać. Cephalocereus nie wiem jak się hoduje, ale na pewno też jest bardzo wrażliwy.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Jasno wyraziłam swoje wątpliwości. Moim zdaniem bardziej przypomina ten kaktus jego niż głowę starca właśnie z powodu braku włosków.
ObrazekObrazek
Obrazek
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To nie jest Oreocereus. Te kaktusy mają włosy już w wieku 1 roku. Moje 6-cio miesięczne siewki także już mają włoski.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cieszy mnie to, że tak się rozpisaliście. Zawrzało - można rzec.
Do człowieka, który sprzedał mi nasiona egzemplarza ze zdjęcia napiszę mail z pytaniem w tej sprawe.
Zdziwiłoby mnie, gdyby ten sprzedawca popełnił taką gafę. Podaje on swoją osobę za znawcę roślin.
Jego firma, której nazwy (ze względów oczywistych) nie mogę podać, działa od paru dobrych lat na rynku internetowym. Aczkolwiek nie odpisuje mi na maile od tygodnia, co nie wprowadza mnie w pozytywny nastrój, może wyjechał. Spróbuję z innego konta.

Co do włosków kaktusa, to ich brak dziwił mnie już od jakiegoś czasu. Kiedyś zakupiłem podobną "bestię"
w palmiarni i niewiele większy okaz miał fryzurę, której nie powstydziłby się niejeden hipis. Wierzyłem do tej pory,
że siwy włos przychodzi z wiekiem jak zazwyczaj ludzią, teraz, po Waszych postach moja wiara została poważnie zachwiana. "Dziadu" z palmiarni zginał w transporcie, jego zasuszone truchło - mumia - spoczywa w grobowcu szuflady w sarkofagu z przezroczystego pudełka po kliszy fotograficzej. Ten miał być następcą tamtego na doniczkowym tronie, ale, jeśli rzeczywiście to nie Cephalocereus senilis, to mamy tutaj sprytnego szpiega, którego mozolnie tworzona tożsamość króla właśnie kruszy się pod Waszym czujnym okiem znawców. Dzięki. Proszę o dalsze próby identyfikacyjne, bo zgodności u Was nie ma.
O odpowiedzi sprzedawcy nasion poinformuję, jak ją dostanę.

PozdrawiaM
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Igo, ja mam plan. Kup sobie Oreocereus trollii i będziesz miał piękne ciernie i bieluchne włosy, ładniejszy jest niż senilis. Serio. Zerknij do mojego wątku to zobaczysz.

Pozdrawiam.
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dynka - dzięki za zdjęcia, szczególnie podoba mi się ta strona niemiecka. Do identyfikacji przyda się na pewno.
darekcn4 - kaktus który mi proponujesz jest godny uwagi i zainteresuję się nim w przyłosći, jednak dalszej niż ta w której będę chciał wychodować "Głowę starca". Mam do niego sentyment, ale to dłuższa historia.
Bebeszek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Igo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dynka - dzięki za zdjęcia, szczególnie podoba mi się ta strona niemiecka. Do identyfikacji przyda się na pewno.
darekcn4 - kaktus który mi proponujesz jest godny uwagi i zainteresuję się nim w przyłości, jednak dalszej niż ta w
której będę chciał wychodować "Głowę starca". Mam do niego sentyment, ale to dłuższa historia.
Bebeszek - jeśli dobrze Cię zrozumiałem (a szczerze nie było to takie natychmiastowe - zawirowania ze stylem) to mój katus powinien być dużo większy, oraz tańszy. Jeśli nie jest on z gatunku Cephalocereus senilis to co do ceny pewnie masz rację.

Pytanie zatem ważne zadać tu muszę: Czy ktoś ma dostęp do nasion "Głowy starca"? Szczególnie takich własnych, z osobistego dziadka?

O odpowiedzi sprzedawcy poinformuję niebawem.

PozdrawiaM
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nasiona są do kupienia tutaj: http://www.koehres-kaktus.de/
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek