Kupiłam brązowe pieczarki i w końcu zrobię takie panierowane. A smażyć trzeba na głębokim tłuszczu?
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Pozdrawiam - BabajAGA
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi



Upiekłam rogaliki z serkiem i powidłami - pychota

"Pojechały" do moich wnuczek - jutro będę wiedziała czy smakowały

Zdjęć nie zdążyłam zrobić

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Beatko-
Tralaluszy(imię poproszę ,będzie łatwiej;)-tłuszcz normalnie-jak do kotletów,ogień średni,posolić i popieprzyć:)Jak są wielgachne to przekrój w poprzek na pół
Dzisiaj upragnione i uwielbiane gołąbki



Tralaluszy(imię poproszę ,będzie łatwiej;)-tłuszcz normalnie-jak do kotletów,ogień średni,posolić i popieprzyć:)Jak są wielgachne to przekrój w poprzek na pół

Dzisiaj upragnione i uwielbiane gołąbki

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję
Widać nawet na fotce, jak parują

Imię (paskudne) mam zawarte w podpisie

Imię (paskudne) mam zawarte w podpisie

Pozdrawiam - BabajAGA
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33423
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Pierś zapiekana w cieście naleśnikowym ciekawa propozycja .Trzeba będzie wypróbować natomiast pieczarki kiedyś robiłam średnio smakowały wszystkim dlatego spasowałam
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13134
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Aguś jakie paskudne, a pieczarkami to mnie nie kuś bo wiesz "chce dusza do raju ale grzechy nie dają"
popatrzę
choć
popatrzę

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
U nas walka o pieczarki
To nie ciasto jak na naleśniki,raczej racuchowate bo rośnie od pr.i sody

To nie ciasto jak na naleśniki,raczej racuchowate bo rośnie od pr.i sody

- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33423
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
No tak Asiu masz rację ,że bardziej racuchowe niż naleśnikowe .Nie powiem ,że nie zjadłabym tego,ale jako przystawkę, nie jako danie główne .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
My jemy jako danie główne do ziemniaczków purre i surówki-obowiązkowo polane sosem czosnk-to mega pyszne i syte
Nasi uwielbiają i zawsze jest wielkie poruszenie 


- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4625
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ha!
To jest dar przekonywania - od dawna mnie tu nie było, w końcu zaglądam i ... "Any, coś dla ciebie"
I do tego nie tylko pierś kurczaka, ale i pieczarki, jak też serek zapiekany
Już mam co robić - dziękuję
To jest dar przekonywania - od dawna mnie tu nie było, w końcu zaglądam i ... "Any, coś dla ciebie"

I do tego nie tylko pierś kurczaka, ale i pieczarki, jak też serek zapiekany

Już mam co robić - dziękuję

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Miło,że coś dla siebie znalazłeś
Pekluję szynkę-10dni poleży w solance,potem parzenie
Czekam również na sprawdzony przepis na biała kubaskę.

Pekluję szynkę-10dni poleży w solance,potem parzenie

Czekam również na sprawdzony przepis na biała kubaskę.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu, oto obiecany przepis na białą kiełbasę. Piszesz "sprawdzony", owszem, ale ino raz
Robiłam taką kiełbasę po raz pierwszy, ale smakuje wyśmienicie, jest dość "chudziutka", ja taką lubię, domownikom też bardzo smakowała. Nawet jeśli ma jakieś niedociągnięcia, dla mnie bomba.
Na pewno na Wielkanoc będzie królować na stole taka swojska a nie kupna.
Biała kiełbasa
-1 kg łopatki
-0,5 kg karkówki
-0,5 kg boczku
przyprawy:
-sól-38-40g
-pieprz czarny- 1 łyżka (ja dałam pieprzu białego taką niepełną łyżkę)
-pieprz ziołowy- 1/2 łyżki
-majeranek- 3-4 łyżki
-czosnek- 4-5 ząbków
Mięso należy pokroić na kawałki jednocześnie oddzielając mięso chude od tłustego. Tłuste kawałki mięsa zmielić przez sitko o mniejszych oczkach (4mm), a mięso chude przez sitko na oczkach grubych (8mm). Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać, zostawić na chwilę, by przeszło przyprawami (u mnie leżało ok 40 min). Potem dodać do mięsa 200 ml zimnej wody i dobrze wymieszać. Mieszać na tyle długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, masa musi mieć konsystencję dobrze spójną i mocno kleistą. Masą napełnić jelita (użyłam takich o kal 28/30 mm)
Tak zrobioną surową kiełbasę, parzyć w wodzie o temp. 75-80 stopni, przez 25-30 minut.
Ja robiłam taką właśnie. Proponuję parzyć, a nie gotować, jest wtedy dużo lepsza.
By była "tłuściejsza" , mniej zwarta, dodać 0,5 kg podgardla (ja nie dawałam, bo akurat nie miałam). Wtedy trzeba dodać odrobinę więcej przypraw i nie 200 ml, a 250 ml wody.
A tak wyglądała:



Robiłam taką kiełbasę po raz pierwszy, ale smakuje wyśmienicie, jest dość "chudziutka", ja taką lubię, domownikom też bardzo smakowała. Nawet jeśli ma jakieś niedociągnięcia, dla mnie bomba.
Na pewno na Wielkanoc będzie królować na stole taka swojska a nie kupna.
Biała kiełbasa
-1 kg łopatki
-0,5 kg karkówki
-0,5 kg boczku
przyprawy:
-sól-38-40g
-pieprz czarny- 1 łyżka (ja dałam pieprzu białego taką niepełną łyżkę)
-pieprz ziołowy- 1/2 łyżki
-majeranek- 3-4 łyżki
-czosnek- 4-5 ząbków
Mięso należy pokroić na kawałki jednocześnie oddzielając mięso chude od tłustego. Tłuste kawałki mięsa zmielić przez sitko o mniejszych oczkach (4mm), a mięso chude przez sitko na oczkach grubych (8mm). Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać, zostawić na chwilę, by przeszło przyprawami (u mnie leżało ok 40 min). Potem dodać do mięsa 200 ml zimnej wody i dobrze wymieszać. Mieszać na tyle długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, masa musi mieć konsystencję dobrze spójną i mocno kleistą. Masą napełnić jelita (użyłam takich o kal 28/30 mm)
Tak zrobioną surową kiełbasę, parzyć w wodzie o temp. 75-80 stopni, przez 25-30 minut.
Ja robiłam taką właśnie. Proponuję parzyć, a nie gotować, jest wtedy dużo lepsza.
By była "tłuściejsza" , mniej zwarta, dodać 0,5 kg podgardla (ja nie dawałam, bo akurat nie miałam). Wtedy trzeba dodać odrobinę więcej przypraw i nie 200 ml, a 250 ml wody.
A tak wyglądała:


Pozdrawiam, Kasia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Super,pięknie dziękuję.Zrobię w słoiczki,ale mięska chudego dam część w małych kawałeczkach 

- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Można tak zrobić, bo ta rzeczywiście wyszła dość jednorodna, mimo tego, że chude było mielone na grubym sitku.
Spróbuj zrobić w jelitach, to nie takie trudne, a jaka frajda
Spróbuj zrobić w jelitach, to nie takie trudne, a jaka frajda

Pozdrawiam, Kasia
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi


Dzisiaj nie mam natchnienia na obiadek
