Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Przeterminowana mąka nie powinna być problemem - po prostu zawiera nieco mniej witamin, ale dalej jest jadalna. Chleb powinien być dobrze wyrośnięty przed pieczeniem, jak już wspomniała takasobie. Może za krótko wyrastał (chleby na zakwasie potrzebują czasem nawet 10h) albo było za zimno?
Ja zrobiłem sobie zakwas z żurku - pierwszy chleb udało mi się upiec już następnego dnia. Sposób postępowania opisałem na blogu - http://xetren.blogspot.com/ (nie widzę potrzeby kopiowania tekstu na forum, więc podaję link). Od grudnia w ogóle nie kupuję chleba.
Oto mój ostatni wypiek:
Obrazek
Chleb żytnio-orkiszowy, w sumie prawie 2kg.
Pozdrawiam! :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Oto mój tatarczuch.Smak zadowalający,dodałem mąki z kaszy palonej ,żeby przytłumić trochę surowiznę z kaszy naturalnej.Miąższ sprężysty,po zgnieceniu wraca do poprzedniej postaci.Miałem problem z drożdżami,musiałem użyć mrożonych.Wolno fermentowały,ale dały radę.Chlebek w końcu podwoił objętość.Niestety w czasie pieczenia zaczął opadać,nie zapamiętałem tylko,czy od strony wentylatora,czy od drzwiczek (termoobieg).Jednak brakuje składnika, takiego jak gluten.Na razie przerwa,muszę zjeść to co mam.
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli musimy znaleźć sposób na opadający gryczany!
Ale wyszedł fajnie! Pęcherzyki w miarę regularne, bardzo apetycznie wygląda!

Ja jeszcze raz spróbuję, ale ... dodam z dwie łyżki mąki pszennej i te sparzone siemię lniane!
No i zrobię to tylko dlatego, żeby wykorzystać kupioną mąkę gryczaną.
Jeśli wyjdzie - możliwe, że będę kontynuować, jeśli nie - pozostanę przy pszenno-żytnim na drożdżach i żytnim na zakwasie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Mój pszenno-żytni na zakwasie.
Obrazek
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Dziewczyny, czy macie może przepis na chlebek typu ,,nowy ze starego,,? Chodzi mi o wykorzystanie pieczywa czerstwego; chlebka i bułek. Znalazłam kilka przepisów, ale może są sprawdzone. Koleżanka raczy mnie czerstwymi bułkami i chlebkiem, który zostaje jej w sklepie, ale psiak mimo, że uwielbia zupy mleczne z dodatkiem pieczywa nie jest w stanie i nawet nie może aż tak wiele przejeść.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest alternatywa,karpie.Znajomy ma stawik,ok200 m2,jak rzuci kilka kromek,to jakby wulkan podwodny wybuchł.Poważniej ,ja robię grzanki .Jajko,troszkę mleka ulubione przyprawy i na patelnię.Z bułek można robić grzanki,do grochowej,czy pomidorowej jak znalazł.Można też https://www.google.pl/search?q=pizzerin ... j2O8bngZgG .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

xetren ja tez myślę, że przeterminowana mąka nie powinna mieć aż takiego wpływu na udany wypiek. Zakwas przez cały czas wspaniale pracował tym bardziej ,że już na starcie dostał kopiastą łyżkę takiego, który mam od 2 lat. Temperatura zachowana bo specjalnie na okres zimowy kupiona poduszka elektryczna ... ale problemy się zaczęły gdy nie zauważyłam ruchu w blaszkach stojących w lekko ogrzanym piekarniku :(
Muszę prześledzić na spokojnie gdzie mogłam popełnić błąd , chleb piekę od dłuższego czasu i tak szczerze mówiąc wpadki zdarzają się sporadycznie ale .... zdarzają.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

kaLo chyba kiszka, prawda? No w porównaniu do tego z linka cudo. Jajka dawałeś?
Jakoś inaczej tego bezglutenowca trzeba by wydziergać..Chodzi mi coś po głowie.. spróbuję, bez wkładki i bez glutenu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiszka to nie.Smak i sprężystość miąższu jest OK.Jajek nie dałem i zaczął opadać w czasie pieczenia,jak skórka była już przypieczona.Zabrakło "konstrukcji" podtrzymującej.Coraz bardziej się upewniam,że ten z fotki nie jest czysto gryczany. Podobnie z zachowaniem świeżości.Kasza gryczana po wystygnięciu "dębieje". Nie widzę możliwości ,aby chleb gryczany zachowywał się inaczej.Dodatek ziemniaków powoduje w wypiekach zachowanie wilgotności.Tutaj są jeszcze ładniejsze fotki tatarczucha. http://gebawniebie.blogspot.com/2011/08/tatarczuch.html Takie ogromne pory trudno uzyskać nawet w chlebie pszennym.Na czym się to trzyma,jak nie ma glutenu,czy innych jajek?Nic z tego nie rozumiem.Ponieważ jestem wielbicielem i wyznawcą spiskowej teorii dziejów,uważam ,że oryginalny przepis na tatarczucha jest tak pilnie strzeżony,bo nie jest to tatarczuch 100 procentowy.Jak kiedyś mawiali woźnice :"nie ma bata jakiś cwancig musi w tym być".
x-xm-a

Post »

Hmm...a parzone/tzw ptysiowe dzięki czemu się trzyma? No ale tu są drożdże, nie wiem..może stąd ta tajemnica i dobrze :D bo zaraz na 'blogach' cuda by były :D
W każdym razie rozklejona mąka gryczana chodzi na drożdżach tak, że zaraz z miski wyskoczy.
A jajka mogą tam być, nikt nie zdradza pełnego składu.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie pomyślałam, że może mieć tu niewielkie znaczenie kształt foremki. Tatarczuch jest pieczony na płaskich blachach i jest bardziej plackiem niż chlebem. Przez to chleb nie "klapie"... może... :roll: Gdzieś przeczytałam, że jeszcze należy dodać część kwaśnego mleka. Może to też ma znaczenie... ;:219
Miłka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drożdże lepiej rosna w kwaśnym
x-xm-a

Post »

Tak w książkach stoi. Rozklejona mąka gryczana temu zaprzecza, rozklejałam na słodkim mleku. To pewnie niewiele znaczy, bo co potem?
x-xm-a

Post »

Rokowania dobre a nawet b.dobre,ale trochę s.chrzaniłam. Jak znajdę chwilę zrobię drugie podejście.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie mój gryczany rośnie w tortownicy. Zupełnie inaczej go robię. Bez względu na rezultaty - będzie relacja.
Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”