Pati - Tobie oczywiście serdecznie również
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3
Henryku! I w dodatku badanych pod mikroskopem i w laboratorium
Ot, taka rzecz, co to wszyscy przecież mają w domach, wszyscy mogą sobie sami rozpoznać
Dziękuję Henryku za miłe słowa oczywiście i postaram się nie znikać, tylko u mnie niewiele tego ciekawego, co by mogło Was interesować
Ale wiosna idzie, się zacznie coś dziać mam nadzieję
Ja ich jak na razie nie przelałam tylko dlatego, że tej zimy dużo za dużo o tym zapominałam 
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Żanetko bardzo mi brakowało tych opowieści i czekałam i czekałam... aż się doczekałam
dziękuję
a roślinki bardzo ładne, zdrowe i dorodne... oby tak dalej 
- piasek pustyni

Agnieszko - bardzo dziękuję! Brak czasu nie pozwalał zaglądać częściej niż bym chciała, ale za to teraz nadrabiam 
- piasek pustyni

A zakręcona to na dobre jestem widzę.
Specjalnie dla Henryka, ale i oczywiście dla Was wszystkich - historia jednej roślinki o nazwie Uncarina perrieri. Właściwie trzech.
Wysiałam sobie te cuda w 2013 roku, w grudniu. Pierwszy wysiew, ten co męczyłam Was całą zimę. Wykiełkowało mi dość dużo tych uncarin, i bardzo się z tego cieszyłam. Ciekawostką dla mnie był fakt, kiedy nadeszło lato, trzy które miałam i które wytrwały jednocześnie zaczęły gubić liście. Nie wiedziałam, dlaczego, ale gdzieś tam czytałam o spoczynku letnim, to patrzyłam i obserwowałam, co się dzieje - może to "to". Jednak po lecie podlałam - a tu nic. Góra u jednej zaczęła czernieć. Obciachałam i nie ma co, jesienią wstawiłam pod lampy.
Były... o takie łyse:

I systematycznie podlewane, patrzę, rosną. Bardzo się ucieszyłam. Dziś wyglądają tak:

Uwielbiam ich unerwione liście:

Ale żeby nie było tak dobrze, to dwie tak się rozrosły, a trzecia śpiąca królewna dalej taka łysa pozostała. Nie wiem, dlaczego. Stan korzeni - piękny wręcz, a ani drgnie. Zobaczymy, z wyrzuceniem się nie spieszę.
Wobec powyższego, wysiałam w październiku roku kolejne uncariny. No niestety, ogólnie nie jest już tak dobrze jak za tym pierwszym wysiewem, ale nie jest i źle, jednak wykiełkowały mi tylko dwa gatunki:
Uncarina roeoesliana:

i Uncarina perrieri :

I tak dla porównania mała zbiorówka - najmłodsze z przodu, dalej te starsze o rok, świeżo wyspane:

Tych innych śpiących z całą resztą na parapecie i półkach nie pokażę, bo łyse są
Specjalnie dla Henryka, ale i oczywiście dla Was wszystkich - historia jednej roślinki o nazwie Uncarina perrieri. Właściwie trzech.
Wysiałam sobie te cuda w 2013 roku, w grudniu. Pierwszy wysiew, ten co męczyłam Was całą zimę. Wykiełkowało mi dość dużo tych uncarin, i bardzo się z tego cieszyłam. Ciekawostką dla mnie był fakt, kiedy nadeszło lato, trzy które miałam i które wytrwały jednocześnie zaczęły gubić liście. Nie wiedziałam, dlaczego, ale gdzieś tam czytałam o spoczynku letnim, to patrzyłam i obserwowałam, co się dzieje - może to "to". Jednak po lecie podlałam - a tu nic. Góra u jednej zaczęła czernieć. Obciachałam i nie ma co, jesienią wstawiłam pod lampy.
Były... o takie łyse:

I systematycznie podlewane, patrzę, rosną. Bardzo się ucieszyłam. Dziś wyglądają tak:

Uwielbiam ich unerwione liście:

Ale żeby nie było tak dobrze, to dwie tak się rozrosły, a trzecia śpiąca królewna dalej taka łysa pozostała. Nie wiem, dlaczego. Stan korzeni - piękny wręcz, a ani drgnie. Zobaczymy, z wyrzuceniem się nie spieszę.
Wobec powyższego, wysiałam w październiku roku kolejne uncariny. No niestety, ogólnie nie jest już tak dobrze jak za tym pierwszym wysiewem, ale nie jest i źle, jednak wykiełkowały mi tylko dwa gatunki:
Uncarina roeoesliana:

i Uncarina perrieri :

I tak dla porównania mała zbiorówka - najmłodsze z przodu, dalej te starsze o rok, świeżo wyspane:

Tych innych śpiących z całą resztą na parapecie i półkach nie pokażę, bo łyse są
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo interesująca, inspirująca i pouczająca historia. I dotyczy naprawdę ślicznej rośliny (właściwie całego dość licznego rodzaju) Uncarina.
Cieszę się, że wciąż Cię interesują te (dla mnie!) niebywale dekoracyjne i ciekawe rośliny. Że nie podłamujesz się chwilowymi problemami. Że je przezwyciężasz i nas o tym informujesz aby i nam się udawało.
Roślinki (wszystkie) wyglądają dla mnie rewelacyjnie. Brawo!
Cieszę się, że wciąż Cię interesują te (dla mnie!) niebywale dekoracyjne i ciekawe rośliny. Że nie podłamujesz się chwilowymi problemami. Że je przezwyciężasz i nas o tym informujesz aby i nam się udawało.
Roślinki (wszystkie) wyglądają dla mnie rewelacyjnie. Brawo!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

Dziękuję raz kolejny, Henryku! Ile razy patrzę na te ogórki, tyle razy kojarzę je z Twoją osobą
Bardzo je lubię i pamiętam, jak doradzałeś co do ich pielęgnacji. Ile razy będę wysiewać, tyle razy z pewnością ten rodzaj, bo jak wspomniałeś - jest śliczny i wdzięczny 
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Bardzo fajne badylki. Jeszcze fajniejsze są, jak już są... drzewem 
- piasek pustyni

Ale szczęśliwie Marku do tego czasu jeszcze kawał... czasu
Z drugiej strony Ty to masz dobrze - ilościowo możesz siać do woli, bo Twoje cuda nie rosną duże, a w dodatku kwitną pięknie. A ja co mam: większość rośnie szybko, duże, i rzadko kwitną, ale co tam, cieszę się, że się podobają 
Piękne unerwienie na liściach mają 
- piasek pustyni

Właśnie, Pati, w dodatku mają też bardzo świeży, ogórkowy zapach, i to wszystko bardzo w nich lubię. Szkoda tylko, że kwitną prawie tak samo, ale co tam, zachwycają z wyglądu. Te mają prawo 
- brombiel

- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Bardzo ładne liście mają... a opowieść mówi nam... nie rezygnuj, walcz do końca 
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Nic tylko pogratulować takich sukcesów hodowlanych,taki widok cieszy oko i to jak-Lomatophyllum citreum-naprawdę duże osiągnięcie
Młoda Uncarina perrieri i nie tylko,to kolejne ogromny sukces a do tego ta Twoja wiedza na temat ich pochodzenia,potrzeb itd.dosłownie powala,jestem dla Ciebie i Twoich zdolności pełen podziwu
Pozdrówka.
Nic tylko pogratulować takich sukcesów hodowlanych,taki widok cieszy oko i to jak-Lomatophyllum citreum-naprawdę duże osiągnięcie
Pozdrówka.
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- zagląda, zagląda systematycznie i sprawdza czy pojawiły się nowe ciekawe opisy roślin i ich uprawy od "podstaw".Nikt tu nie zagląda, bo i wątek spadł daleko, / ... /
- nie ma takiej opcji, zbyt ciekawy wątek z profesjonalnie opisanymi roślinami "od wysiewu ziarenek", bardzo dużo ciekawych rzeczy się w nim dzieje i można je w Twoim wątku zobaczyć./ ... / ale muszę Wam o sobie przypomnieć, bo jeszcze mnie zapomnicie / ... /
- nie tylko w Twoim wątku, wśród roślin jest "zimowe odrętwienie". Na moim parapecie również cisza, względny spokój, chociaż taka nietypowa pogoda z wysoką jak na tą porę roku temperaturą, całkowity brak słońca, przysparza mi wiele kłopotu w opiece na roślinami - podlać (?) niedobrze, nie podlać (?) - drugie niedobrze./ ? / tylko u mnie niewiele tego ciekawego, co by mogło Was interesować / ? /
- faktycznie liście piękna, jak roślina urośnie do "normalnych" rozmiarów, będziesz miała gdzie się schronić, przed piekącymi promieniami słonecznymiUwielbiam ich unerwione liście: / ... /
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Takie ciekawostki bardzo przydatne, chętnie przeczytam każdą.piasek pustyni pisze:Ciekawostką dla mnie był fakt, kiedy nadeszło lato, trzy które miałam i które wytrwały jednocześnie zaczęły gubić liście. Nie wiedziałam, dlaczego, ale gdzieś tam czytałam o spoczynku letnim, to patrzyłam i obserwowałam, co się dzieje - może to "to". Jednak po lecie podlałam - a tu nic. Góra u jednej zaczęła czernieć. Obciachałam i nie ma co, jesienią wstawiłam pod lampy.
Dodatkowe informacje na temat Uncarina się przydadzą, tym bardziej, że już niebawem mam zamiar siać.
Uncarina perrieri liście ma fantastyczne!
Pozdrawiam, Artur!
- kubasia

- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Jestem pod wrażeniem Uncariny perrieri, nie wiedziałam, że ma tak ładne liście. Będę musiała poszukać jej w tym roku, bo chyba załapałam kolejne chciejstwo.