Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zauważyłam wychodzące pędy kwiatowe na kolejnych Phalaenopsisach. Czyli kwitnąć będą przynajmniej 4. Biala Venus też coś wypuszcza, ale jest jeszcze zbyt maleńkie, aby stwierdzić, czy to pęd, czy nowy korzonek. Najbardziej mnie cieszy ten, który wypuszcza 2 pędy jednocześnie, taki bardzo ciemny bordowo-fioletowy. Kwitł na przedłużonym pędzie, ale miał tylko jeden kwiatuszek i to bardzo krótko.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
moja M. nie ma czasu na kwiaty a nawet jakby miała, podejrzewam, że i tak by nie zbierała. za to ja w moim pokoju zawsze miałam i mam mnóstwo roślin. dawniej było 60-70 zwykłych roślin, obecnie jest ze 45 storczyków.Wanda pisze:Nie wyobrażam sobie mieszkania bez kwiatów. U mnie stoją w każdym pomieszczeniu poza łazienką, bo bez okna. Od wiosny również loggia jest cała w kwiatach i pełni rolę dodatkowego letniego pokoju.
Wando Gratujuje nowych pędów
będzie kolorowo
Dusiu , powiem tak nie zdziw się jak nowa Vanda też Ci uschnie .
Ja też jestem oszczędną osobą i bardzo dbającą o środowisko naturalne .
ale pewnych zasad uprawy trzeba się trzymać . ja by nie marnowac wody ,Vandy mocze w małych pojemnikach ,a potem tą wodą podlewam roślin w ogródku .
będzie kolorowo
Dusiu , powiem tak nie zdziw się jak nowa Vanda też Ci uschnie .
Ja też jestem oszczędną osobą i bardzo dbającą o środowisko naturalne .
ale pewnych zasad uprawy trzeba się trzymać . ja by nie marnowac wody ,Vandy mocze w małych pojemnikach ,a potem tą wodą podlewam roślin w ogródku .
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Wanda

Dziewczyny! Powiedzcie, co Phalaenopsis może wypuszczać na pierwszym oczku?
Chyba to żółty, bo już nie pamiętam został kupiony z dwoma spalonymi od słońca na wystawie pędami kwiatowymi. Jeden ucięłam bardzo nisko, ile się dało, a drugi pęd zaczął wypuszczać boczny, ale pan małżonek do ułamał. Ten kawałek pędu zostawiłam żeby zasechł sobie, ale nie zasechł. Dziś zauważyłam, że coś puszcza z pierwszego oczka na wysokości ok. 10 cm od dołu.
Pęd boczny to będzie, czy keiki? Ale z pierwszego oczka?
Pęd kwiatowy też u wychodzi, ale jeszcze macipeńki jest.
Chyba to żółty, bo już nie pamiętam został kupiony z dwoma spalonymi od słońca na wystawie pędami kwiatowymi. Jeden ucięłam bardzo nisko, ile się dało, a drugi pęd zaczął wypuszczać boczny, ale pan małżonek do ułamał. Ten kawałek pędu zostawiłam żeby zasechł sobie, ale nie zasechł. Dziś zauważyłam, że coś puszcza z pierwszego oczka na wysokości ok. 10 cm od dołu.
Pęd boczny to będzie, czy keiki? Ale z pierwszego oczka?
Pęd kwiatowy też u wychodzi, ale jeszcze macipeńki jest.
- Wanda

Serdecznie dziękuję Jeanne! 
Wczoraj poszłam do piekarni. Obok są 2 kwiaciarnie, a w jednej z nich jest zwykle kilka przecenionych storczyków po kwitnieniu, wszystkie po 20 zł. Wybrałam wg napisu Cambrię. Jest bardzo rozrośnięta, wyłazi z doniczki, ma dwie młode i ładnie wykształcone psb, kilka mniejszych przyrostów i mnóstwo korzeni napowietrznych. Aż wyłazi z doniczki. Kształt bulw ma całkiem inny, niż ta, którą mam. Później wstawię fotki.
Wczoraj poszłam do piekarni. Obok są 2 kwiaciarnie, a w jednej z nich jest zwykle kilka przecenionych storczyków po kwitnieniu, wszystkie po 20 zł. Wybrałam wg napisu Cambrię. Jest bardzo rozrośnięta, wyłazi z doniczki, ma dwie młode i ładnie wykształcone psb, kilka mniejszych przyrostów i mnóstwo korzeni napowietrznych. Aż wyłazi z doniczki. Kształt bulw ma całkiem inny, niż ta, którą mam. Później wstawię fotki.