Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 74, 75, 76, 77, 78  
Autor Wiadomość
AlicjaP
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 sty 2015, o 15:41 
Offline
100p
100p
Postów: 128

 0 szt.
Witam.Ja bardzo proszę o przepis na piersi z gęsi.
Alicja


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Niunia1981
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 7 sty 2015, o 16:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10841
Skąd: Lubicz k/Torunia

 1 szt.
Dorotko robiłam twoje ciasto jagodowe na kruchym i jest pyszne ;:138

_________________
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 sty 2015, o 18:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 933
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Łatwy i pyszny przepis na szarlotkę - pilne!!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 8 sty 2015, o 18:50 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Alicjo jeśli chodzi o piersi to i kacze i gęsie robię tak samo. Różnica jest tylko taka, że gęsie piersi piekę 5 min dłużej. Tu jest przepis:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3434651

Witaj Moniko, miło mi, że smakowało i można zużyć zapasy jagód. :wink:

acia1065 podaję linki do sprawdzonych i bardzo łatwych przepisów na szarlotkę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p4970151
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p3451364
Jeśli to nie wystarczy to podam Ci jeszcze przepis na jabłecznik z kratką. :wink:

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 16 sty 2015, o 18:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5482
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
A...jak smakują pieczone kasztany? :oops:

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 16 sty 2015, o 19:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5051
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Dorotko dopiero teraz piszę, ale terminy w pracy mnie goniły
Gąska ma 4kg a indyk 6 kg.
Czy da radę je upiec w całości?
Jeśli tak, to poproszę o Twoje wspaniałe przepisy.

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 16 sty 2015, o 20:06 
Offline
500p
500p
Postów: 553
Skąd: Dębica

 1 szt.
Marysieńka orzechowa, to będzie kolejne ciasto upieczone przez moją żonę, przepis już skopiowany :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 16 sty 2015, o 21:31 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
jola1313 - Jolka dla mnie pieczone kasztany mają smak gotowanej fasoli. ;:224 Szczerze mówiąc d..y nie urywa. ;:306
Moim zdaniem są przereklamowane. ;:173

ewunia7- Ewuniu tej wielkości tuszki swobodnie i bez problemu upieczesz w całości. Są to normalnej wielkości tuszki, choć bywają i większe, ale w sprzedaży już rzadziej. Przepisy podam jutro, chyba, że koniecznie potrzebujesz na już? ;:202

boggi - Boguś, niech piecze, bo warto. ;:215 Czekam na opinię po degustacji.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 sty 2015, o 01:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
:wit ;:196 :wit
Mnie też smak kasztanów nie pasuje na tyle, że nie mam potrzeby kupić jeszcze raz.
Chyba, że jest jakiś fajny spsób przyrządzania, bo tak normalnie pieczone - są bez smaku.

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 sty 2015, o 13:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5051
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
:wit
Dorotka na koniec miesiąca by mi się przydały.

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 sty 2015, o 14:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3359
Skąd: WLKP
Pieczone kasztany ,które można kupić w naszych sklepach smakują zupełnie inaczej niż te ,którymi zajadam się co roku we Francji.
To co do nas trafia,to już zaschnięte owoce,które mają słodko cierpki smak po upieczeniu lub UGOTOWANIU(polecam),a zjeść je na surowo się po prostu nie da :? Często też zaczynają już w sklepach ,,butwieć,,co jest niewidoczne gołym okiem.Swieży kasztan jest bardzo lśniący i ma wilgotną skórkę.U nas już są szarobure.Mi najbardziej smakują zbierane z dziko rosnących drzew.Kupione z plantacji są bardziej słodkie.
Nie wiem czy próbowałyście zamiast piec;ugotować? Kasztany wrzuca sie na osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotuje się do miękkości.Kiedy kasztany są starsze ,mozna naciąć skórkę nożem.Tak samo przy pieczeniu powinno się naciąć nożem i lekko skropić oliwą.Po zdjęciu skórki lekko solę i wcinam. :wink: Za pierwszym razem też mi nie smakowały.Były dziwne;pyrowo,fasolowo,bobowe :;230 Teraz doczekać się nie mogę kiedy spadną,ubieram kalosze,biorę grube rękawice i pędze po kolację do lasu kasztanowego.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 sty 2015, o 18:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Mam chwilę, więc wstawię obiecany przepisy na gęś i indyka.
Mam nadzieję, że nie tylko Ewunia skorzysta. :wink:

Indyk z chrupiącą skórką

Tuszka indyka (5-6 kg)
1/2 szkl wódki
1/ szkl cukru trzcinowego
100 g masła
sól, pieprz

Indyka umyć, osuszyć. Natrzeć sola, pieprzem i wódką, następnie cukrem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 170- 180 *C, tuszkę ułożyć w brytfance, obłożyć wiórkami masła. Wstawić do piekarnika. Po około 1/2 godz tuszkę przykryć folią aluminiową i piec po 1 godz na każdy kg. w tym wypadku 5- 6 godz. Na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, zwiększyć temp do 200*C i zrumienić skórkę polewając wytworzonym sosem i skrapiając resztą alkoholu rozcieńczonego wodą.
Po upieczeniu nie kroimy od razu. Dajmy mięsu odpocząć z 15 min.
Upieczony w ten sposób indyk jest kruchy i soczysty.

Gęś duszona w kapuście

1 gęś podzielona na części
1 kg czerwonej kapusty
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki smalcu

Umyte i osuszone części gęsi, natrzeć solą i majerankiem, odstawić na 2 godz.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso. Podlać wodą, przykryć i udusić. Ja wstawiam mięso do piekarnika i tam się dusi.
Kapustę poszatkować, cebulkę podsmażyć, dodać do kapusty, podlać wodą i ugotować w otwartym garnku do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć miękkie mięso i dusić razem jeszcze 10 min. Do kapusty można dodać jabłka.

Gęś faszerowana kaszą gryczaną

Tuszka gęsi
100 g kaszy gryczanej
100 g wątróbki drobiowej
Natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
2 jajka
1 szkl soku pomarańczowego lub jabłkowego
Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na noc.
Kaszę ugotować al dente, wątróbkę drobno posiekać, połączyć z kaszą. Dodać posiekaną natkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Rozgrzać piekarnik max 180*C. Wstawić tuszkę i piec pod przykryciem około 1 godz na kg. 15 min przed końcem pieczenia odkryć, zwiększyć temp do 200*C, polać sokiem i zrumienić.

Faszerowana indyczka

Tuszka indyczki
czerstwa bułka
1 szkl mleka
2 jajka
5 dag masła
indycza wątróbka (można ją zastąpić kurzą)
natka pietruszki
sól, pieprz

Umyta indyczkę natrzeć solą i odstawić w zimne miejsce na min 2 godz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać jajka, posiekaną wątróbkę, utarte masło i posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać bułki tartej.
Farszem nadziewamy indyczkę. Zszywamy. Indyczkę układamy w brytfannie, polać roztopionym masełkiem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1 godz na każdy kg. W trakcie pieczenia co pół godz polewać wytwarzającym się sosem. Ubytki sosu uzupełniać gorącą wodą. Tuszkę można w trakcie pieczenia smarować słodką śmietaną - mięso nabiera wyjątkowego smaku.

Gęś pomarańczowa

Tuszka gęsi
3 duże pomarańcze
sól, pieprz, majeranek
5 dag masła
Tuszkę natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Masło roztopić w brytfannie,ułożyć gęś. Polać sokiem z 1 pomarańczy, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika. W połowie czasu pieczenia, dodajemy plastry obranych pomarańczy (wkładamy do środka jak i obok mięsa). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i pieczemy. 15 min przed końcem odkrywamy i pieczemy do zrumienienia.
Zawsze po upieczeni mięso musi "odpocząć" przez kilka min, dopiero można dzielić na porcje.
Sos, który się wytworzył podczas pieczenia, przecedzamy i podajemy oddzielnie, lub polewamy każdą porcję na talerzu.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 sty 2015, o 20:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5482
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
A więc nie ma zbytnio czego żałować z tymi kasztanami ;:224 .
Tak jak ze wszystkim.Jedni np.lubią dynię,a inni do ust nie wezmą :wink:
Chyba muszę kupić jakąś kaczuszkę :lol:

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 sty 2015, o 20:46 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Jolka to Ty nie nasz kaczek? U mnie kaczki, kaczkogęsi (mulardy), gęsi białe i garbonose, indyki, kury, głębie. Jest z czego wybierać.
Ostatnio ubity indyk ważył "tylko" 19 kg. ;:306

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 74, 75, 76, 77, 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *