Kingo ja też chcę

ale jeszcze przez jakiś czas trzeba się zadowolić zieleniną na parapecie
Patrycjo, Izary dziękuję
Nazbierało mi się sporo zdjęć, ale dzisiaj wrzucam te aktualne parapetowej zieleniny. Jak przez całe lato prawie nic się nie działo, tak teraz co trochę jakieś zmiany i kwitnienia
Kolejny storczyk lada moment pokaże buźkę - biały kupiony za 5zł w markecie. Opłacało się kupić częściowo zasuszoną roślinę, po doprowadzeniu do porządku i odpoczynku zaczyna się odwdzięczać
Ostatni jak na razie kwiat herbacianego mnie zaskoczył - jest ciemniejszy niż pozostałe i ma ciekawe przebarwienie na jednym płatku. Ten storczyk ma skłonność do różnych "felerów", w kwitnieniu sklepowym poszczególne kwiaty miały różną ilość płatków, a tym razem to:
Dostałam od sąsiadki trochę szczepek - poprosiłam o kilka gałązek epipremium żeby zagęścić swoje, dostałam cały wiecheć
Nowe szczepki różnią się od mojej rośliny, a na słońcu pewnie jeszcze bardziej się wybarwią (roślina mateczna rosła na ciemnej klatce schodowej). Po prawej liść mojego epipremium, po lewej nowe szczepki:
Moje epipremium:
Nowa szczepka:
Dostałam też szczepki drzewka szczęścia i zielistki. Ktoś ma jakieś porady? Nigdy nie miałam tych roślin:
Zielistek jest tu kilka, jedna większa i 3 malutkie:
Zapomniałam też pokazać wyjątkowo ładną trzykrotkę którą dostałam razem ze szczepkami hibiskusów

Może i to często spotykana roślina, ale bardzo mi się podoba